Om maar gelijk meerdere onwaarheden de wereld uit te helpen: haver wordt dus helemaal niet gemolken. Ze donderen die donders goedkope vlokken gewoon in een bak met water en laten ze weken. Dat noemen ze dan havermelk en dat koop je voor tig keer de prijs in de supermarkt. En dan het volgende: een paard heeft dus helemaal geen 1 pk. In werkelijkheid zijn alle paarden opgevoerd.
Ga even zitten, we leggen het uit. De term paardenkracht vindt zijn oorsprong bij de Schotse uitvinder James Watt, ergens rond 1770. Hij zocht een manier om het vermogen van stoommachines uit te drukken in een term die mensen kenden – dus paardenkrachten. De definitie van één (Engelse) paardenkracht is de kracht die nodig is om 75 kilo stapvoets (met 1 m/s) op te hijsen.
Hoeveel pk heeft een paard dan?
Het ene paard is natuurlijk het andere niet, dus het ene paard zal net iets meer gang hebben (is daar geen liedje over geschreven?) dan de andere. Maar biologen R.D. Stevenson en R.J. Wassersug gingen in 1993 al op zoek naar het antwoord. Zij concludeerden aan de hand van hun onderzoek dat een gemiddeld paard ergens tussen de 12 en 15 pk moet hebben. Weet je dat ook weer.
Het verschil tussen de Engelse pk’s en onze pk’s
James Watt maakte zijn berekening in Engelse pk’s. Nee hoor, de paarden in Engeland en Amerika zijn niet sterker dan hier. In Nederland (maar ook de Duitsers met hun PS, en de Franse, met hun CV) houden we nét een andere berekening aan, waardoor 1 pk in Engeland (of Amerika) neerkomt op 1,013 pk hier.
Voor een paar losse pk’s maakt dat niet uit, maar als je het gaat hebben over auto’s als de Bugatti Chiron of de Koenigsegg, dan maakt het wel degelijk verschil. Daarom zie je zo hier en daar op Engelstalige websites iets andere vermogenscijfers dan op de Nederlandse.
Hoeveel eendenkracht heeft jouw auto dan?
Ook dat kun je berekenen
pieter post heeft op 22 september 2022 geschreven:
wat een waardeloos artikel