
Laten we heel eerlijk zijn: je kiest er ook niet voor om op maandagochtend om 08:00 uur op het kantoor te zijn. Je doet dit omdat je geen hypotheek krijgt met het argument ‘ik verdien niet veel, maar heb wel veel vrije tijd’ en omdat pijnboompitten nog altijd schreeuwend duur zijn. En ze voegen toch altijd net even die lekkere bite toe aan de salade. Dus, jij moet vroeg aanwezig zijn van de baas om je geld te verdienen. Wie draait er dan op voor die extra reistijd?
Als het normaal gesproken een halfuurtje rijden is naar je werkplek, dan is de reistijd voor jouw rekening. Dit meldt de Rijksoverheid. Dit is heel gangbaar: jij wordt betaald om acht uur te werken, en de reistijd en de pauze eromheen tellen niet mee. Dit is dan wel weer een extra argument om thuis te werken: dan skip je de reistijd en hou je extra vrije tijd over. Maar hoe zit het dan met de extra reistijd door files?
Telt extra werktijd door files dan als werktijd?
We hebben slecht nieuws: ook de extra reistijd door files is geen werktijd. De klok van de baas begint pas te lopen wanneer jij op het kantoor aankomt. Gelukkig kun je deze extra tijd iets compenseren door na je eerste koffie even een halfuurtje te verdwijnen naar het kleine kamertje. Het scheelt wel rekenwerk, want anders zou je eerder van werk naar huis moeten gaan als er file staat om deze extra tijd direct te compenseren. Dit is het enige voordeel dat we kunnen bedenken.
Files zijn dus altijd het probleem van de werknemer, niet van de werkgever. Volgens Rijksoverheid is er wel een aantal uitzonderingen wanneer reistijd wél werktijd is. Als jij bijvoorbeeld onderweg naar werk een collega ophaalt, dan is het voor jou werktijd. Maar niet voor je collega. Zorg dus dat jij degene bent die rijdt, dan scheelt het weer. Ook als je vanuit huis rechtstreeks naar je eerste klant gaat, dan is de rit ook werktijd.
Lees ook: Krijg je een boete als je in de trajectcontrole harder rijdt dan de snelheid op de matrixborden?

Als stoffeerder in loondienst reken ik de hele reistijd na de eerste halfuur als werktijd. Logisch ook: het rijden is een deel van jouw werk. Dus, als ik ver moet werken, per dag trek ik 1 uur van de reistijd, en de rest is werktijd.
Daarom vind ik dit artikel gewoon verwarrend.
Leuk artike, leest lekker weg. Weinig nieuws maar ooit gaat het erom hoe je het brengt.
Thuiswerken daar waar kan mag meer gepromoot worden, ook het half dag kantoor, hierna thuis verder voor de middag file mag meer aandacht krijgen.
Als je op weg naar werk vaak in de file staat dan lijkt mij het handiger om een elektrische fiets te kopen en daarmee naar je werk te gaan, is dan waarschijnlijk ook een stuk sneller en je krijgt ook nog wat lichaamsbeweging en frisse lucht.
100% eens met Beijen. Niemand heeft deze vraag ooit gesteld, dus waarom er een heel artikel aan wijden? Als je files vervelend vindt, ga dan met de fiets, brommer, motor, wandelend, het OV (heeft ook z’n vertraging), etc. Als je daarvoor te ver van het werk woont, zoek dan ander werk of ga verhuizen.
Ik snap niet dat mensen klagen over files, maar wel ver van werk wonen en iedere dag in hun eentje met de auto aansluiten in de file. Ik fiets 13-14km naar mijn werk, nooit file, lekker voorspelbaar qua reistijd, op wat invloed van de wind na natuurlijk.
Wat als de file ontstaat door de beperkte faciliteiten van de werkgever zelf? Een te kleine capaciteit van de toegangspoort van het industrieterrein in beheer van die werkgever, waardoor files ontstaan op de wegen rondom dat terrein?
Als je dichter bij je werk gaat wonen, maar daardoor je huis duurder wordt, dan wordt dat ook niet gecompenseerd
Het is niet mijn schuld dat jullie files maken en ook niet mijn verantwoordelijkheid. Moet ik de file uren dan indienen bij de wegbeheerder, die is namelijk wel verantwoordelijk?
Klopt, tenzij je naar een andere locatie dan je standplaats moet. Dan is de (extra) tijd wel ineens arbeidstijd.
Dit soort berichten zijn gebaseerd op zowel luiheid als stomheid. Vragen die geen vragen zijn toch de wereld inslingeren. Men hoort deze situatie te kennen of zich in te spannen om zich hiervan te vergewissen.
Als je werk voornamelijk bestaat uit rijden (chauffeur, koerier e.d.) of als je onderweg bent tussen het bedrijf en een of meer klanten, is die rijtijd sowieso werktijd.