Je weet dat je een autoliefhebber bent als je op Schiphol uit het raam van het vliegtuig keek en bij jezelf dacht dat het best wel tof zou zijn om hier met je eigen auto een middagje te spelen. Maar hoe zit het met het asfalt van ladingsbanen? Is het asfalt op Schiphol hetzelfde als op de openbare weg of zijn er grote verschillen?
Het asfalt op Schiphol ziet misschien minder verkeer dan de A2, maar qua gewicht heeft het nogal wat te verduren. Het leeggewicht van een Boeing 747 is bijvoorbeeld al 183.520 kilo, maar bepakt en bezakt ga je al bijna richting de 400.000 kilo. Een kleinere Airbus A320 weegt bij het opstijgen soms al 77.000 kilo. De enorme Airbus A380 gaat soms met een totaalgewicht van 575.000 kilo de lucht in.
Flinke belasting bij landingen
En niet alleen moet het asfalt dat gewicht dragen als de vliegtuigen taxiën of opstijgen, het krijgt best een flinke duw als een vliegtuig neerkomt met zo’n 250 km/u. Het asfalt mag dus niet verzakken of ‘opstropen’, zoals Schiphol het noemt. Daarom is een landingsbaan op Schiphol maar liefst één meter dik en uit meerdere laagjes opgebouwd.
Schiphol legt uit dat de onderste laag van de landingsbaan een zandlaag is van 20 centimeter. Daar ligt een betonlaag op van 40 centimeter dik. Dan is er weer een zandlaag én nog een laag van cementzand. Deze twee zijn allebei 15 centimeter dik. Daarbovenop liggen dan weer meerdere lagen asfalt. En ook dit asfalt is niet hetzelfde als bij jou in de wijk.
Is het asfalt op Schiphol hetzelfde als op de openbare weg?
De landingsbanen op Schiphol hebben een nog een extra anti-skidlaag. Dit is een extra ruwe laag met een soort vastgelijmde steentjes die voor extra grip zorgen. Het probleem van deze laag is dat het aanbrengen maar bij heel specifieke weersomstandigheden kan en dat het aan de dure kant is. Daarom wordt deze laag vervangen door nieuw asfalt.
Het wordt ook wel ‘wonderasfalt’ genoemd, maar de merknaam is Flightflex. Dit is een nieuw soort asfalt van Heijmans dat geen losse toplaag meer nodig heeft en zich onder meer soorten weersomstandigheden laat aanleggen. Ook dit asfalt is extra ruw voor meer grip. Dit asfalt ligt nu op de Polderbaan en momenteel wordt het ook aangelegd op de Zwanenburgbaan.
Wat als ik op de landingsbaan van Schiphol zou rijden?
Een landingsbaan gebruiken als een soort testcircuit? Zou iemand eigenlijk eens moeten doen. Misschien dan met een coureur in een wit pak die kijkt hoe snel auto’s rond het circuit gaan. We noemen maar wat. Maar je zult merken dat je in principe meer grip hebt met jouw auto op het asfalt van Schiphol. Hier staat wel tegenover dat je banden sneller slijten als je een potje gaat gummen.
Reacties