Als de plannen doorgaan, dan hebben we over een tijdje allemaal een digitaal rijbewijs waarmee je allerlei zaken online kunt regelen. Een APK online regelen, dat zit er voorlopig nog niet in. Legaal tenminste, want blijkbaar kun je via Facebook heel eenvoudig online een illegale APK voor je auto regelen. Voor 250 euro keurt een monteur ongezien je auto.
Ene Darshan Boerema koopt een totaal uitgewoonde Peugeot 206 die voor geen mogelijkheid meer door de keuring komt. De verlichting ontbreekt, het plaatwerk is foetsie, de banden zijn kaal en eigenlijk alle onderdelen die geld opleveren, zijn van de auto verdwenen. Wel bonuspunten voor de openlucht-filter. Deze auto laat hij online en ongezien keuren, zoals je ziet in de video onderaan deze pagina.
Op Facebook gaat Boerema op zoek naar een keurmeester die zijn auto ongezien een verse APK wil geven. Die blijken er genoeg te zijn. Uiteindelijk vindt hij er eentje die voor 250 euro de auto weer een jaartje goedkeurt. Het enige wat de monteur nodig heeft, is het kenteken en de kilometerstand van de auto. Als een Tikkie betaald is, krijgt hij het keurrapport.
De keurmeesters verdienen een hoop geld aan online APK’s
De onderzoeksreporter belt de keurmeester op. De monteur zegt dat ze 20.000 tot 25.000 euro per dag te verdienen aan de illegale keursessies. Wel wordt dit geld verdeeld onder vijf monteurs, waarschijnlijk om het risico iets te spreiden. Vermoedelijk zal zo nu en dan een monteur uitvallen als ie tegen de lamp loopt – dan mag je van de RDW een tijdje niet meer keuren.
Hoe groot is de pakkans?
Een woordvoerder van de RDW zegt dat er jaarlijks zo’n 7 miljoen keuringen plaatsvinden. Daarvan wordt 3 procent gecontroleerd met een steekproef. De kans dat een keurmeester door de mand valt, is dus niet heel groot. En al helemaal niet als je de inloggegevens van iemand anders gebruikt, zoals in het geval van de Peugeot 206. Dat claimt in ieder geval de keurmeester in de video.
De RDW zegt in ieder geval het onderzoeksteam op de zaak te zetten om de Facebook-advertenties op te sporen. Het blijft ongetwijfeld voor altijd een kat-en-muis-spel.
Simone heeft op 13 december 2024 geschreven:
Hoop dat niet alleen diegene die deze apk’s uitvoeren flink gestraft worden maar ook de mensen die deze apk’s aanvragen!
Derek heeft op 5 maart 2023 geschreven:
Als ze 250 euro rekenen en 25k per dag verdienen, doen ze dus 100 ongeziene keuringen per dag.
De RDW zegt 3% te keuren, dus worden deze oplichters 3x per dag gecontroleerd? Is de RDW controle zo slecht? Of wat klopt hier niet?
wim heeft op 3 maart 2023 geschreven:
ik lees: wel wordt dit geld verdeelt… verdeelt? Eerlijk?
Hiermee ga je het grote Nederlandse dictee niet winnen!
Komaan jongens, een professionele journalist mag dat soort -dt fouten toch niet maken!
Kevin heeft op 4 maart 2023 geschreven:
250? Terwijl je legaal voor €40 krijgt waarbij alleen lampen wielen en standaard dingen snel na gekeken worden 10min en klaar. Doe dit al jaren zo bij een garage en als er wel wat is wordt dit meestal even snel gefixed vaak koop ik onderdelen zelf scheelt je hoop geld.
Gerrit heeft op 8 juni 2024 geschreven:
Daar wil ik ook wel heen dan? Welke regio in NL is dat ergens?
Mattijn Nederend heeft op 3 maart 2023 geschreven:
Wist niet dat je boos werdt (en ja, dit is een geintje)
In ieder geval bedankt voor je oplettendheid. Het is aangepast en de redacteur heeft strafregels gekregen.