Natuurlijk, jij houdt je áltijd aan de opgelegde maximumsnelheid. Maar misschien niet die van Nederland – en vanzelfsprekend gaat zo’n overtreding helemaal per ongeluk. Door zo’n onbewaakt moment heb je wellicht weleens een paarse envelop ontvangen met incidentele hardrijdbelasting. Maar het kan ook zomaar zijn dat je onbewust een keer de dans bent ontsprongen, want de pakkans op de linkerrijstrook blijkt in sommige gevallen kleiner te zijn dan elders op de weg.

Het is wat gek dat juist het domein van de hardrijders (in veel gevallen) het veiligst is als het gaat om snelheidsboetes. Het ligt niet aan het bereik van de mobiele flitser; een woordvoerder van de politie bevestigt aan TopGear Nederland dat de driepoot in de berm meerdere rijstroken tegelijk kan meten. Het is dus niet zo dat als je in het midden rijdt, dat je nooit een boete krijgt omdat de meting op de linkerrijstrook plaatsvindt.

Waarom de pakkans kleiner is op de linkerrijstrook

Als we voor Willem Wever schreven, dan zouden we je zeggen om eens een foto te maken van het eten in een dichte koelkast, terwijl je er zelf buiten staat. Knap lastig. Maar we hebben geen Jip en Janneke- metafoor nodig om uit te leggen dat als er een vrachtwagen voor de lens van de flitser rijdt, dat ie geen knappe plaat van jouw auto kan maken. ‘Het risico op afdekking is wel aanwezig’, zo bevestigt de woordvoerder.

Hoe meer rijstroken er tussen jou en de flitser zitten, hoe groter de kans is dat er een voertuig tussen jou en de meetapparatuur rijdt. Het kan dus zomaar zijn dat je te hard langs een mobiele flitser rijdt, maar dat je niet gepakt wordt. Die vrachtwagen waar je soms op loopt te vloeken (die overigens begrensd zijn en ook maar hun werk doen) zou dus zomaar je redding kunnen zijn. Hoeveel kleiner de pakkans is, durft de politie niet te zeggen.

Mobiele flitsers staan niet altijd rechts in de berm

‘Hoe hoger de camera zich bevindt, hoe minder groot die kans is’, legt de politie uit. Bovendien staan de mobiele flitsers niet altijd rechts in de berm. Bijvoorbeeld bij knooppunt Holendrecht – een populaire flitslocatie – staan de dienders ook regelmatig in de berm tussen de twee rijbanen te controleren. Wie uiterst links rijdt, sjeest zonder obstructie langs de lens van de camera. Zoals altijd: dit artikel is puur bedoeld als leuk stukje feitenkennis om mensen mee te vervelen op verjaardagen, niet om iets mee te doen in de praktijk.

Reacties

  • Chris heeft op 3 oktober 2023 geschreven:

    Hier in ons kikkerlandje België staan de flitsers meestal in de midden berm te flitsen op de snelweg. Er zijn namelijk her en der inkepingen in die midden berm waar er een (liefst) anonieme auto staat met een polaroid op de bumper gemonteerd, of erin tegenwoordig. Dus zal een monster van een truck ons niet helpen om de pakkans te verkleinen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)