
Er zijn niet veel dingen die in de VS beter geregeld zijn dan in Nederland, maar in het geval van schadeauto’s wel. In de VS is er een database waarin je kunt zien of een auto schade heeft gehad of ooit gestolen is. Heeft een auto waterschade gehad? Dan staat dat permanent op het strafblad van een auto (daar title genoemd). Goed als je op zoek bent naar een tweedehandsje, maar soms wat onhandig als jij de eigenaar bent. Daar kwam de eigenaar van deze bijna nieuwe Porsche 911 achter.
Op Reddit vertelt een eigenaar van een Porsche 911 GTS van twee maanden oud dat iemand achteruit tegen zijn auto reed. De Subaru veroorzaakte krassen op de bumper en wat schade op de voorste klep (die je dus geen motorkap mag noemen). Je verwacht het niet, maar voor een Porsche worden ook Porsche-prijzen gevraagd. Het schadebedrijf wil graag een nieuwe bumper monteren en een nieuwe klep – de kosten zijn 11.100 dollar, omgerekend net geen 10.000 euro.
Een schadeauto is minder waard
De Porsche-rijder is verzekerd en hij kan er gewoon voor kiezen om de verzekeraar op te laten draaien voor de schade, maar er is een probleem. En dan hebben we het niet over een eigen risico of een lagere no-claim. Als het schadebedrijf de onderdelen vervangt, dan zet de verzekeraar de schade in de database. Hoewel de schade puur cosmetisch is, krijgt de Porsche dan de stempel ‘schadeauto’ in zijn profiel. En de waardevermindering kan hoger zijn dan het schadebedrag.

Volgens de schade-expert is het beter om de schade zelf contant te betalen om de restwaarde van de Porsche te behouden. Als stelregel hanteert hij: ‘voor elke 100.000 dollar die een auto waard is, moet je tot 10.000 dollar zelf de schade betalen’. Oftewel: de restwaarde van een auto zakt blijkbaar met 10 procent als het een schadeauto is. Dat het slechts krasjes waren, maakt dan niet uit. Potentiële kopers zullen online waarschijnlijk filteren op ‘clean title‘ – en dat heeft deze auto dan niet meer.
In Nederland is het slechter geregeld
Dus hoewel de Porsche-rijder verzekerd is, is het verstandiger om de 10.000 euro zelf te betalen als hij de auto ooit nog wil verkopen. In Nederland is het anders geregeld. Hier is het juist extreem lastig om de exacte schadehistorie van een auto te achterhalen. Een auto die helemaal in de prak heeft gezeten, kan door alle online checks komen. Het is hier daarom heel verstandig om bij twijfel de auto door een expert te laten bekijken. Vaak kunnen zij wel spotten of een auto gerepareerd is – en hoeveel er kapot was.