Beste TopGear, ik ben geen loodgieter en ook heb ik nooit een prinses gered uit een kasteel. Toch voel ik wel eens de behoefte om een bananenschil uit de auto te gooien. Of een klokhuis. Maar dit is dus meer omdat ik die troep niet in de auto wil. Het is fruit, dus natuur. Mag ik een klokhuis of schil zomaar in de berm gooien of kan ik dan alsnog een boete krijgen van de politie?

Ja, dat kan zeker. Ook al is een bananenschil biologisch afbreekbaar, het blijft afval. Volgens consumentenprogramma Radar maakt de wet geen verschil tussen een plastic flesje, een sigarettenpeuk of een stuk fruit. Gooi je iets uit je autoraam, dan overtreed je simpelweg de regels. Daar valt dus ook een bananenschil onder. Geen ruimte voor discussie dus, ook niet over wat wel of geen ‘natuurlijk’ afval is. Al zullen er altijd agenten zijn die doen alsof ze niets gezien hebben, gokken we.

Hoe duur is de boete voor appel of bananenschil uit het raam?

Volgens de Boetebase van het Openbaar Ministerie betaal je in 2025 maar liefst 170 euro voor ‘rommel op straat gooien’. De beschrijving van feitcode H022 is ‘straatafval achterlaten in openbare ruimte zonder gebruik te maken van voorgeschreven bakken, manden en dergelijke.’ Het is vrij streng voor een stuk fruit, maar het afval blijft misschien langer liggen dan je denkt. In ieder geval de bananenschil.

Hoe lang voordat een bananenschil vergaat?

Een klokhuis of een bananenschil vergaan gelukkig een stuk sneller dan een plastic flesje. Het flesje duurt er 500 jaar over, maar een klokhuis is al na twee weken verdwenen. Een bananenschil duurt iets langer: pas na 12 tot 36 maanden is de schil helemaal weg. In de berm van de snelweg maakt het misschien niet uit.

22 reacties op “‘Mag je een bananenschil of klokhuis uit de auto gooien of krijg je dan een boete?’”

  1. We hebben regels met elkaar afgesproken.Anders word het onleefbaar.Houd je daar dan ook aan.En anders direct bestraffen (nooit grof genoeg tegenwoordig)

    • Geweldig wat een azijnpissers hier. Ik ben het met Koos eens, de stelling “als iedereen dat doet” wordt maar te pas en te onpas om je oren geflikkerd. Compleet onrealistische benadering. Als iedereen maar doet wat ie zelf denkt hoe het moet wordt het een bende… oh shit dat doet iedereen al! Er zijn ergere dingen om je over op te winden dan een bananenschil in de berm. Oja als je het niet met me eens bent, dan ben je bij voorbaat al fout.

  2. Moraal van dit verhaal. Ja je kan het doen niemand houd je tegen, maar het mag niet. En als oom of tante agent het ziet krijg je een boete.

  3. Winkelpersoneel moet buiten roken en laat dan heerlijk hun peuken achter op straat.
    Asociaal, gedrag pleur je thuis ook je peuken op het laminaat of tapijt, misschien ook wel, vandaar dat ze het ook op straat gooien.
    Handhaving nog nooit gezien, gemeente doet er ook geen klap aan.

    • Nog afgezien van dat het niet mag waarom zou je dit überhaupt doen? Je neemt die banaan toch ook mee. Neem de restanten mee naar huis en gooi ze weg in de daarvoor bestemde bak. Asociaal gedrag is er al genoeg daar hoeft dit ook nog niet eens bij.

  4. Klokhuis geen probleem van maken. Sigarettepeuken weggooien uit het autoraam of op straat beboeten met minstens 1000 euro, dat zal die viespeuken leren.

  5. “Een klokhuis of een bananenschil vergaan gelukkig een stuk sneller dan een plastic flesje. Het flesje duurt er 500 jaar over, maar een klokhuis is al na twee weken verdwenen.”
    Fout. Een plastic flesje vergaat nooit. Het breekt alleen af tot hele kleine stukjes die je nooit meer kwijt raakt.

  6. Wees gewoon verstandig en gooi niets uit de auto behalve bewijsmateriaal, blikjes bier en drugs. Het is het risico anders niet waard

    • Bewijsmateriaal en drugs kun je gewoon bij iedere willekeurige agent inleveren. Die zijn er hartstikke blij mee.

  7. Waarschijnlijk eet u te weinig fruit, óf u heeft een héle grote tuin. Als iemand dagelijks de aanbevolen hoeveelheid fruit eet en steeds de resten in zijn/haar gemiddelde tuin gooit, is het al gauw een bende. Als alle automobilisten dagelijks hun fruitresten uit het autoraam zouden gooien, worden sommige wegen na een tijdje te vies om aan te zien en te glibberig om te rijden. Een beschaafd mens laat nergens eigen rommel achter. En in het compostvat thuis verteert het sneller.

    • Slakken, mieren, wespen, fruitvliegjes, muizen en vogels nemen stukjes mee of eten delen direct op.
      Regenwormen, kevers en andere bodemdiertjes trekken de resten de grond in, en voeden daar planten, schimmels en micro-organismen.
      Alleen de pitten verteren langzamer, vanwege hun harde buitenlaag. Maar ook die mogen best tussen de planten blijven liggen; in het ‘ergste’ geval schiet er eentje uit.

      Dit wil niet zeggen dat ik vind dat iedereen maar al zijn resten zomaar in het publieke domein moet achterlaten, maar de stelling dat het 2 weken zou duren voordat een appelkroos weg is durf ik hiermee wel hard te bestrijden.

    • Ik vind de opmerking “als iedereen het doet” zo simpel. Dat is een situatie die niet voor komt. Als iedereen gaat fietsen op zaterdag lopen de fietspaden vol, als iedereen naar de bios gaat heb je geen stoeltje meer. Het is niet zo als blijkt dat je geen boete krijgt voor je klokhuis, heel Nederland opeens appels gaat eten en klokhuizen uit het raam gaat gooien.
      Ik was me er niet van bewust dat je er een boete voor kan krijgen en probeer sowieso zo min mogelijk uit het raam oid te gooien.

      • Het is gewoon gevaarlijk, zeker voor motorrijders. Heb zelf ook mogen ervaren dat een weggegooide peuk in mijn helm terecht kwam. Daar wordt je niet vrolijk van, wel heel boos.

  8. Met een bumperklever achter je mag een hele fruitmand naar buiten. Met motorrijders zou ik voorzichtiger zijn.

    • Het flesje ‘duurt’ er 500 jaar over? In de normale journalistiek gaat de discussie op dit moment over taalonderwijs. Wellicht iets voor jullie redactie? Tevens 500 jaar geleden was er nog geen plastic dus komt deze aanname uit een laboratorium.

  9. “Een klokhuis is al na twee weken verdwenen.”
    Onder laboratorium-omstandigheden misschien, zonder invloed van ‘de natuur’, zoals beestjes.
    Ik gooi hier de klokhuizen altijd gewoon in de tuin*, en je moet dan eerder in uren gaan rekenen dan in dagen.

    *”Doe je dat thuis ook?”. Ja dus.

  10. Wat een pertinente onzin over die bananenschil. Ja ik gooi fruitresten ook in de struiken en ik was dat geneuzel ooit zo zat dat ik een hele banaan, hij was bruin en daar hou ik niet van, in de tuin gelegd heb. Na twee maanden was ie weg, het steeltje deed er een maand langer over.

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear