Het grootste nieuws van de autoshow van Beijing is uitgelekt: de langverwachte Lamborghini SUV is hier. En hij heet Urus. Hoe? Urus.

Dat klinkt misschien als een onprettige aandoening aan je voet, maar Lamborghini wijst erop dat het de naam is van een groot model stier uit het verleden; en ze zijn van mening dat het vandaag de dag vooral gedachten oproept in de richting van boze goden, stampende rotspartijen en omhoogvliegend water. Ja, zoals zo veel Lamborghini’s is dit niet zomaar een auto. Het is een gebeurtenis.

Laten we beginnen met het uiterlijk: dat is werelds, als je het ons vraagt. Zo mislukt als BMW een SUV met aflopende kont er kan laten uitzien, zo dik voor mekaar is het ontwerp van de Italianen. Een prachtig staaltje design. Toch hadden we stiekem gehoopt op een vleugje meer LM002 qua robuust-, ruig- en bonkigheid. Tegen beter weten in, want zoiets valt in deze tijd niet meer te verkopen.

Je hoeft maar één blik op die speldenknopspiegeltjes en ontbrekende deurklinken te werpen om te zien dat de Urus voorlopig nog een conceptcar is – maar de productieplannen zijn er, en het moet wel raar lopen als de uiteindelijke versie er niet grotendeels zo uit zal gaan zien. Behalve misschien die verharde-lava-look in het interieur, da’s een beetje veel van het goede.

Wat betreft specificaties blijft het nog even gokken, aangezien Lamborghini de Urus de komende dagen nog binnenskamers had willen houden. De geruchten gaan dat de bekende V10 onder de kap ligt en dat die net iets minder dan 600 pk zou leveren. Leuk, wanneer komt de diesel?

Update: Lamborghini laat officieel weten dat de auto inderdaad 600 pk krijgt, maar ze vermelden er niet bij uit wat voor type motor. Wel weten we inmiddels dat de Urus net geen vijf meter lang is, net geen twee meter breed, en slechts 1,66 meter hoog; dat Lamborghini het gewicht en de CO2-uitstoot laag zal houden; en dat er zo’n 3.000 exemplaren per jaar gemaakt zullen worden.

Hieronder dan nog even de teaser-video die de Italianen al het wereldwijde web op slingerden. Vermogende Lord of the Rings-fanaten, pak er maar een teiltje bij en geef de bank vast een belletje.

 

Reacties

Meer van TopGear