Soms vragen we ons af of Mazda nog bestaat juist omdat ze zo eigenwijs zijn, of ondanks hun eigenwijsheid. Het merk gaat altijd dwars tegen de stroom in. Dat levert indrukwekkende techniek op, maar niet altijd een betere oplossing dan de eenvoudige route. Kijk maar naar hun elektrische auto met een wankelmotor; deze MX-30 R-EV was helaas niet al te best. We denken dan: Als Mazda deze kennis toepast op mainstream-techniek, hoe goed zou het dan zijn?

We zijn dan ook wederom zeer benieuwd naar deze ultieme benzinemotor van Mazda, want het klinkt alsof ze de verbrandingstechniek hebben uitgespeeld. Alle kennis van de voorgaande motoren bundelt Mazda in iets wat ze de SkyActiv-Z noemen. Het merk beweert dat deze technologie ‘ultieme verbranding’ benadert. Een serieuze claim. Het wordt geen kleine motor met een turbo, maar zowaar een 2,5-liter viercilinder. Al in 2027 moet deze nieuwe benzinemotor op de markt verschijnen.

De huidige motorenreeks van Mazda heet SkyActiv. De SkyActiv-G-motoren zijn benzinemotoren, SkyActiv-D staat voor dieselmotoren en dan is er nog SkyActiv-X: een benzinemotor met dieseltechniek. Deze werd destijds met veel bombarie aangekondigd als de heilige graal van benzinemotoren, maar uiteindelijk bracht hij niet de revolutie teweeg die werd verwacht. Desondanks zijn het zuinige motoren met interessante technologie.

De nieuwste motor heet SkyActiv-Z

De CX-5 wordt de eerste auto die deze motor krijgt als onderdeel van een hybride aandrijflijn. Maar Mazda wil de technologie ook toepassen op zijn zes-in-lijn-motoren. Het grote voordeel: de motoren zijn zuiniger zonder vermogen in te leveren. Huidige benzinemotoren zouden tot wel 30 procent minder krachtig worden om aan alle emissie-eisen te voldoen, maar volgens Mazda behoudt deze motor zijn vermogen én voldoet hij wereldwijd aan alle regelgeving.

De nieuwe reeks motoren voldoet aan de Euro 7-norm én aan alle eisen in de VS. Mazda mikt op een extreem hoog rendement. Bij normale benzinemotoren gaat ruim 60 procent van de energie verloren aan warmte en geluid. Waar Mazda precies op mikt, is nog niet bekend. Ter vergelijking: Nissan claimt inmiddels een rendement van 50 procent te hebben met zijn E-Power-motoren, terwijl een zuinige hybride van Toyota of Hyundai rond de 40 procent zit.

Altijd het perfecte brandstofmengsel

Mazda wil vooral winnen op het gebied van zuinige prestaties over het volledige toerenbereik. Elke motor heeft een bepaald punt waarop hij optimaal zuinig loopt, maar Mazda wil dat gebied aanzienlijk uitbreiden. In technische termen: de motor moet vrijwel altijd op Lambda 1.0 draaien. Dit betekent dat de verhouding tussen zuurstof en brandstof altijd perfect is en dat er niet te veel benzine wordt ingespoten. Normaal is dat soms nodig om de motor te koelen bij hoge prestaties, maar dat kost extra brandstof.

Lees meer: De Porsche 911 Hybrid rijdt ook altijd in Lambda 1.0 dankzij andere bijzondere techniek

De toekomst van de wankelmotor is ook veilig

Volgens Mazda kan deze kennis zelfs helpen om de uitstoot van wankelmotoren te reduceren. Naast betrouwbaarheidsproblemen en een hoog olieverbruik is het onzuinige karakter altijd een groot nadeel geweest van de wankelmotor. Goed nieuws dus, want Mazda werkt nog steeds aan een sportauto met een wankelmotor. Of het gaat lukken om deze aan de Europese uitstootnormen te laten voldoen, blijft echter de grote vraag. Maar ook de wankelmotor lijkt voorlopig veilig.

Mazda Iconic SP (2023) rood voorzijde schuin

Maar goed, SkyActiv-Z dus. De nieuwste reddingsboei die Mazda naar de benzinemotor gooit. De vorige keer liep de revolutie af met een sisser, maar inmiddels zijn we weer een paar jaar verder. Misschien heeft Mazda dit keer wél de heilige graal gevonden. Over ongeveer twee jaar verschijnt de Mazda CX-5 met de nieuwe motor, en later zullen ook andere modellen met grotere motoren volgen.

6 reacties op “Mazda boekt doorbraak en komt binnenkort met de ‘ultieme verbrandingsmotor’ die extreem efficiënt is”

  1. Mazda is fantastisch. Halen ze 50%? Het lijkt bijna onmogelijk. Maar zelfs als dat lukt zullen betweters zien dat de elektrische motor 95% rendement heeft. Ook niet helemaal juist, want de benodigde elektriciteit wordt ook met verlies opgewekt. Hooguit 60% voor een gascentrale, 40% voor wind, 11% voor zon, en slechts een fractie van een procent voor kernenergie. Dus daar 95% van, is het echte rendement van de elektrische wagen.
    Een dalend vermogen is noodzakelijk voor de immer voortschrijdende co2-beperkingen. Lichtpuntje is – zo denk ik -dat de vaart stilaan uit het co2-verhaal is en dat binnen uiterlijk 10 jaar alles er weer helemaal anders uit ziet. Met brandstofmotoren. Dankzij merken als Mazda.

  2. Wederom een claim die smaakt als mosterd na de maaltijd. Kan het nu ineens wél een stuk zuiniger? Jarenlang onderzoek bracht maar mondjesmaat verbetering en sinds hybride en nu elektrische motoren hun intreden doen, komen sommige merken met claims die ze achteraf nooit kunnen vervullen.
    We gaan het weer zien.

  3. Zeggen dat ze nu écht een revolutie aan het bedenken zijn, “en nee hoor niet zoals het de vorige keer ging, echt niet”, geeft toch weer een paar jaar uitstel voordat duidelijk wordt dat ook deze motor het uitsterven van de brandstofmotor niet kon voorkomen…

  4. Optimaal zuinig draaien is niet bij lambda=1, daarvoor moet je wat armer draaien (hoger dan 1).
    Wanneer een motor op lambda=1 draait dan kunnen de uitlaatgassen optimaal omgezet worden in de katalysator; als je dit nauwkeuriger bekijkt dan pendelt het mengsel steeds arm-rijk-arm-rijk om lambda 1 heen. In het rijke gebied, 1, worden koolmonoxide en onverbrande benzine omgezet naar CO2 en H2O.
    Dit vindt optimaal plaats bij lambda=1.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear