We kunnen alleen maar gissen naar de substanties die de ontwerpers van de Mazda Taiki tot zich hebben genomen. Natuurlijk hebben we hier te maken met een conceptcar, maar de omschrijving van het uiterlijk bezorgt zelfs ons in dit geval hoofdbrekens. Anders, laten we het zo maar noemen.

Volgens de informatie die Mazda geeft, is de Taiki geïnspireerd op de atmosfeer rond de aarde. Dat is die enigszins wollige deken die de laatste tijd zo aan slijtage onderhevig is. Taiki is trouwens ook Japans voor atmosfeer. Persoonlijk denken wij bij het zien van de buitenaardse vormen meer aan water, maar dat zal wel aan ons liggen.

Het enige wat mogelijkerwijs serieus is aan deze proefballon is de aandrijving. Onder de motorkap ligt namelijk een nieuwe generatie Wankelmotor met een inhoud van 1,6 liter. Deze krachtbron – luisterend naar de naam 16X – heeft twee verbrandingskamers en is uitgerust met directe injectie. Dat geldt allemaal niet voor de RENESIS wankelmotor van de RX-8. Die is met een inhoud van 1,3 liter ook nog eens aanzienlijk kleiner, maar levert wel een vermogen van 192 pk. Dat belooft dus nog wat, helemaal omdat Mazda belooft dat de motor van de Taiki bij elk toerental de maximale trekkracht levert.

Mazda toont de Taiki vanaf 26 oktober tijdens de Tokyo Motor Show, waar het thuispubliek ook voor het eerst kan kennismaken met de nieuwe Mazda 6. En dat is echt een mooie auto.

Reacties

Meer van TopGear