Links en rechts heb je vandaag misschien een krantenkop voorbij zien komen waarin staat dat huishoudens met lage inkomens meer autobelastingen betalen. Dat is vreemd, want de wegenbelasting is toch helemaal niet afhankelijk van zaken die niets met de auto te maken hebben? Om de clou maar gelijk te verklappen: het woordje ‘procentueel’ ontbreekt in veel koppen.

De Belastingdienst kijkt niet naar het inkomen van de bestuurder. Volgens het Centraal Planbureau nemen autobelastingen bij de lagere inkomens een grotere hap uit het huishoudboekje. Huishoudens met lage inkomens zijn gemiddeld 6 procent kwijt van hut inkomens aan autobelastingen. Bij hoge inkomens is dat 4 procent.

Gaan hoge inkomens procentueel straks meer betalen?

Het klinkt als een open deur, maar dat is het niet per se. Zware auto’s zijn duurder in de wegenbelasting. Het had dus mogelijk kunnen zijn dat hoge inkomens zwaardere auto’s rijden en dat het percentage hetzelfde zou zijn. Maar dat is dus niet zo. Het is interessant om te zien hoe het over een paar jaar is, als elektrische auto’s de volle mep van wegenbelasting moeten gaan betalen.

Het CPB concludeert: ‘De resultaten laten zien dat een vermindering van de huidige autobelastingen geen grotere voordelen oplevert voor de groep Nederlanders met een laag inkomen als geheel, dan voor de groep met een hoog inkomen. Uiteraard levert het wel voordelen op voor lage inkomens die zijn aangewezen op een auto.’

Het Centraal Planbureau vult aan: ‘De effecten van belastingkortingen voor elektrische auto’s verschilden wel duidelijk tussen rijk en arm. Hogere inkomens schaffen vaker een elektrische auto aan dan lagere inkomens, waardoor belastingkortingen voor elektrische auto’s vooral naar huishoudens met hoge inkomens gaan. Dit stimuleringseffect gaat de komende jaren worden afgebouwd.’

6 reacties op “‘Mensen met laag inkomen betalen meer autobelasting’, maar hoe kan dat eigenlijk?”

  1. Mijn vrouw en ik zijn beiden gehandicapt en volledig permanent afgekeurd. Wij zijn afhankelijk van een auto, alleen al om boodschappen te doen. En enigszins een beetje normaal leven te kunnen leiden en eens ergens te komen. Wij kunnen geen kleine auto rijden en hebben een hoge instap nodig. Vroeger hoefde je als je in de WAO zat geen wegenbelasting te betalen. Er is ook niks voor in de plaats gekomen als tegemoetkoming. Iig niet iets dat ik kan vinden. We kunnen sowieso alleen automaat autos rijden en dan ook nog goedkope. (Die meestal zwaar en duurder zijn.) Dubbel genaaid dus.

  2. Ik ben een ondernemer. Heb dus een laag inkomen (alles voor de zaak), mag de auto van de zaak gebruiken. En die 2,6 ton zware diesel kost 198€ wegenbelasting in 3 maanden.
    Mijn inkomen is 1600€ netto per maand.
    Bus kost 25.000 ex btw. Loopt 1 op 9.
    Doe de analyse zelf maar.

    Dit, is een artikeltje van waarde. Info. Details. Niet dat vrij interpreteerbare gokanalyse lapje tekst hierboven.

  3. Hans en Peter, misschien iets minder tijd besteden aan hier allerlei onderbuik onzin posten en iets meer tijd aan je persoonlijke ontwikkeling besteden. Dan heb je waarschijnlijk ook minder huilie huilie te doen.

  4. Ik verdien net geen 2k de maand en betaal 80 euro wegenbelasting voor mijn scenic. Dat is 4 procent van een laag inkomen met toch een dure wagen dus heb enige vraagtekens bij dot artikel

  5. Inderdaad, we zijn op dit punt en een aantal punten in Nederland totaal de weg kwijt. Eletrische auto’s zijn in theorie wellicht wel goed voor het milieu in het land/plaats waar ze rijdem, maar de energie moet toch ergens vandaan komen. Zolang er nog steeds overal in de wereld kolencentrales staan die de extra energie die voor die auto’s nodig is produceren en wij die tegen de hoofdprijs importeren en de energienota kunstmatig hoog is, slaat het nergens op. Nog te zwijgen over de vele 3xtra energir die het kost om de accus te bouwen, en in de toekomst weer te recyclen. En dan geven we ook nog subsidie aan rijken die her zelf wel kunnen betalen, die op hun beurt de vraag naar steeds grotere elechtrische auto’s opstuwen die dan bij de vrijdagmiddag borrel (op donderdag , vrijdag zijn ze vrij) kunnen vertellen hoe goed ze aan het milieu denken.

  6. Staat nu al vol met electro hokken te koop overal.
    Slechte auto’s en nog zwaarder voor het wegendek etc
    Nu de wegenbelasting( houderschapsbelasting) er aan komt met verhogingen elk jaar tot de volle pond overblijft ben ik benieuwf hoeveel stroomstoelen er nog blijven hier?

    Landje Nederland is toch in alles van padje af en we blijven er maar instinken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *