
Nog niet zo lang hadden we het over motoren die niet het eeuwige leven hebben. In het specifieke geval ging het om motoren met een zogenaamde natte distributieriem. Dat is niet een distributieriem met een Rotterdams accent, maar een distributiriem die gesmeerd wordt in een oliebad. Alhoewel het idee erachter niet zo gek is, is de uitwerking niet altijd even briljant. Dit kan leiden tot dure reparaties, maar er is een goedkope tool van 15 euro waarmee je kunt checken hoe de zaken ervoor staan.
Die natte distributieriem in bijvoorbeeld de PureTech-motoren is een leuk idee, maar in de praktijk zijn er wel aandachtspunten. Het is namelijk mogelijk dat de riem – ondanks de smering – een beetje slijt. Stukjes canvas, metaal, rubber kan terecht komen in de olie. Hierdoor bestaat de kans dat het oliefilter verstopt raakt. Daardoor kan de oliepomp de druk niet meer op peil houden. Dit zorgt voor slechte smering en dat is bijzonder slecht voor motoren.
Handig tooltje om grote kosten te vermijden
Het kan nog veel erger, want sommige gevallen kan de riem ook breken of knappen. Nu is een nieuwe riem niet zo heel erg duur, maar een distributieriem is verbonden met veel belangrijke motoronderdelen die beschadigd raken. Ook kan de riem iets slippen, waardoor de timing niet meer correct verloopt. Dit levert ook schade op. Ook financieel. Nu kun je preventief de distributieriem vervangen, maar dat kost al gauw 1.000 euro. Daarom is er dit handige tooltje van 15 euro om hoge kosten te voorkomen.
Lees ook: Wat is het probleem van motoren met een natte distributieriem?
Het handige tooltje is van de firma KS Tools en kost ongeveer – afhankelijk waar je het koopt natuurlijk – zo’n 15 euro. Je kunt met het stukje gereedschap niet de motor repareren (was het maar zo’n feest), maar je kan wel zien wat de staat is van de riem. Zo weet je of je nog veilig door kunt rijden of dat je toch even een afspraak moet maken bij de dealer.

Dit je moet doen: je opent de olievulopening van de motor en plaats de ‘vork’ over de distributieriem. Als met het tooltje nu niet tussen de nokken past, is de riem al iets opgerekt en moet deze vervangen worden. Neem dan ook het oliezeefje mee. Past het vorkje gewoon over de riem tussen de nokken, dan is de die riem in goede staat. Lees de instructies bij het tooltje zorgvuldig voor je te werk gaat, uiteraard.
In welke auto’s kom ik deze motoren tegen?
Dat is een vrij lange lijst. Als het gaat om Opels, kun je ze vinden in de Corsa, Astra, Mokka, Crossland, Grandland en Combo. Daarnaast worden de motoren ook geleverd in diverse producten van Citroën en Peugeot. Het zijn de zogenoemde 1,2-liter PureTech-motoren. Het zijn altijd benzinemotoren, trouwens.
Waarom zijn motoren niet gewoon beter?
Nu is dat een topic dat je breder kan trekken: moderne motoren zijn vaak minder betrouwbaar dan oudere motoren. Dat komt mede doordat het eisenpakket enorm is. Overheidshalve moeten motoren schoner worden, de consument wil meer vermogen. Vanuit kostenoogpunt moeten de intervallen telkens langer gemaakt worden, ten gunste van de leaseprijzen. Het onderhoud luistert enorm nauw met dit soort hoogwaardige techniek. En in theorie is de motor briljant, hoe voldoet verder aan alle eisen.
Overigens heeft Stellantis – het bedrijf achter onder andere Citroën, Opel en Peugeot – al maatregelen genomen. Zo werden de riemen al iets aangepast en tegenwoordig hebben de motoren een distributieketting in plaats van een riem. Maar als je een auto hebt of eentje op het oog hebt, met deze eenvoudige en vooral goedkope oplossing kun je een goede indicatie krijgen van de gezondheid van de riem. En dus ook de mogelijke onkosten.
Lees ook: Door een ‘innovatie’ van een paar jaar geleden zijn een hoop motoren nu een tikkende tijdbom

Alsof dat het enige probleem is bij de THP motoren. Na 120.000 kn beginnen ze waanzinnig olie te verbruiken. Dus rijp voor volledige revisie. Nooit meer een Stellantis auto.
@ Marcel VAG Er waren anders ook heel veel problemen met de TFSI motoren.
Wij rijden lekker met een Peugeot 308 sw diesel 1.6 model 2016 km 174000.
En een Citroën C 3 model 2018 diesel 1.6 met 100.000 km.
Ongeveer 90 gr uitstoot. Lekker vriendelijk, Verbruik aldoor 1op20.
Riem interval 175 dkm.
In ons land is diesel uit ten boze. Overheid weet niet waar het omgaat.
( 1.2 benzine gewoon 130 gr uitstoot ] folder verbruik 1 op 18,5 werkelijk 1 op 13.
Ik heb dit zojuist gevonden op AliExpress:
€4,67 | MOTOR TIMING TOOLS DISTRIBUTIERIEM CHECK TOOL VOOR PSA | EN-52809 | 1643190080
https://a.aliexpress.com/_EwqdhI8
Sinds ik distributieproblemen heb gehad met mijn duster 1.2 tce met ketting na 60000 km normaal rij gedrag en jaarlijks onderhoud ben ik gewoon terug overgestapt naar een oude corolla e100 van 1994 voor maar liefst 2000 euro 😆 Onbeschrijfelijk hoe die wagen rijdt en rijdt en rijdt.
Spijtig dat ze bijna allemaal in africa zitten want anders had ik mij een 2de gekocht. Succes met die hedendaagse kweddelen maar als je het mij vraagt. Old is gold no nonsens gewoon rijden!!
Mijn Opel GrandlandX kreeg op 60.000 km oliedrukproblemen. Ondertussen had ik al wel gehoord en gelezen over de distributieriem van deze 1.2 Puretech miseriemotor. Na controle van de juiste onderhoudsintervallen bij een erkende dealer zijn de riem en de spanrollen gratis vervangen. Ook de motor en de oliezeef werden grondig gereinigd. De nieuwe riem zou beter zijn en minder onderhevig aan slijtage. Afwachten maar…
Wat een uitvinding !!! Is gewoon een grote miskleun tegenwoordig met die zogenaamd zuinige troep motoren.
Daarom heb ik nog steeds een 206 van 2001, nergens last van
Na vier jaar en 70.000 kilometer heb ik preventief de distributieriem van mijn Peugeot 1.2 (bouwjaar 2021) laten vervangen. Deze ingreep werd volledig kosteloos uitgevoerd, dankzij het feit dat Stellantis de garantieperiode heeft verlengd naar tien jaar. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is wel dat het voertuig jaarlijks een onderhoudsbeurt onderging bij een erkende garage.
´Opel kopen altijd lopen´nu Opel zijn ziel heeft verkocht aan ´Stellantis´(lijkt wel biermerk)met hun waardeloze 3 cilindermotoren die ze in hun topzware auto´s hangen of het nu 3 cilinder diesel of benzinemotoren,het zijn waardeloze trillende rommeltuigen.Koop een oude Mercedes,Honda,Mazda diesel 1 miljoen km mits goed onderhoud normale rijstijl.Nieuwe auto´s zijn wegwerpprodukten,waardeloos,topzwaar,vol elektronische shit die je niet nodig hebt.
De Opel Zafira B 2.2 heeft zelfs 2 dunne racefiets kettingen.
Geweldige reiswagen maar waardeloze distributie en daarom laten de Opel liefhebbers de Zafira B 2.2 staan.
De ketting is enkel bij de versies met mild hybride, de gewone 1.2 motoren zijn nog altijd met een riem.
Dat tooltje hebben we al een jaar of 6 in gebruik, niks nieuws dus..
Elke 10-15.000km olie verversen en 98 tanken, dan heb je het minste problemen.
Stellantis is op alle gebieden totaal verkeerd bezig het moet allemaal zo goedkoop mogelijk krijg je gewoon onbetrouwbaar product en da verlenen ze ook nog waardeloze garantie en vreselijk slechte service, dan is het toch niet vreemd dat ze gewoon naar de klote gaan ze rommelen daar maar wat aan in plaats van een goed en betrouwbaar product te maken zetten ze in op goedkoop wat een armzalig beleid daar en het zal nooit veranderen en graven ze hun eigen graf dus mensen koop nooit een product van Stellantis is gewoon pur slecht , hoe jammer ook voor de eens zo betrouwbare merken
Daarom heb ik nog een 307 gekocht ipv de 308
Ben bijna 40 jaar monteur geweest koop gewoon een Japanse of koreaan heb je nergens last van
De Aziaten kunnen wel een goede moter maken ipv de Europese troep
De uitleg dat een distributieketting beter is dan een riem is larie en apekool !! Heb 40 jaar ervaring in motorherstelling en heb al alle kettingen zien uitrekken van bij Mercedes tot Bmw . Een droge distributieriem is de beste oplossing rekt niet en bij vervanging op juiste km nooit probleem .De fout ligt louter bij de constructeurs !! Zij besparen op de riem door vb een smallere riem te leggen en op de ketting door deze zo smal te maken dat uw vrouw haar armband sterker is dan uw distributieketting . Wat mij verontwaardigd is dat de auto meer dan 100 jaar oud is en dat men nog niet eens een degelijke distributie kan maken . Kan met tandwielen (sleten vroeger ook) kan met ketting of met riem maar enkel met degelijk materiaal wordt het geen probleem . Vroeger waren er kits om kettingen te vervangen door riem nu zijn er kettingen om riemen te vervangen raar maar waar
Heb je die kettingen bij een blok van Peugeot of mini al eens gezien. Een fietsketting is nog dikker
We hebben een Citroën Berlingo, en na 154.000 km is het 7 mm kettinkje gebroken, zonder het gebruikelijke geratel of iets dergelijks. Gewoon even stoppen, laden en weer weg willen rijden. Niet dus. De auto wilde niet starten. Uiteindelijk € 1500 inclusief btw bij moeten betalen, de onderdelen en een groot deel van de arbeid was coulance.
Beter is om de beurt carterpan te demonteren. Mocht er stukjes los zijn kunnen je oliepomp zeef reinigen.
Onzin verhaal, tooltje is ook bij garagebedrijven aanwezig. Je kunt dan controleren of de distributie riem breder is geworden! Het rubber zwelt namelijk op door de motor olie . Deze controle is een indicatie! maar zegt verder niet veel. Oliedruk controleren, uitlezen op oliedruk storing dat is de juiste controle!
De distributie riem rekt niet uit, een distributieketting daarintegen wel !!
De Opel Mokka 1.6 ( 2016) heeft gelukkig geen natte riem, maar een ketting
Ben blij nog een heerlijke 3.0 V6 te kunnen rijden. Heerlijk soepel, altijd koppel en een heerlijk geluid. Geen opgevoerde 1.2 met 100+pk/l maar gewoon ongeblazen genieten. Dan maar wat vaker aan de pomp.
Honda en Ford hebben ook een natte riem. Maar de riem is nergens het echte probleem, het is een overmatige hoeveelheden benzine die de olie vervuild kan hebben bij de oudste “natte riem” motoren. Als je dan ook geen onderhoud strikt volgens het boekje uitvoert, heeft je riem te leiden met gevolgen van dien. Veel korte ritten, nooit door en door warm en de niet optimale zuigerveren in de beginjaren, bevorderen dit.
Dus mishandel je auto niet, geen korte ritjes en je hebt een geweldige zuinige motor.
Onderstaande reactie over dci motoren, lachen hoor. Maar die zitten in Renault, Dacia, Mercedes, Nissan en Infinity. Absoluut niet in PSA/ Stellantis modellen.
DCI motoren zijn trouwens gewoon goed, net als Puretech motoren, op wat door de berijder mishandelde exemplaren na dan.
Dit is de reden dat ik bij mijn oude Mokka blijf. Had weliets anders gewild maar door die natte riem vertrouw ik geen Opel Peugeot of Citroen meer. Blijf wel met mijn vertrouwde Mokka rijden. Sorry.
Betere oplossing, kost een kwartje: Maak 1x per jaar een afspraak met de garage voor onderhoud conform voorschrift.
En gooi er geen olie van de supermarkt in.
Blijf ook maar weg van de 1.5 dci motoren van de stellantis groep die in citroen, peugeot, opel,Toyota,….zitten , kettinkje van 7mm tussen de 2 nokkenassen breekt en gedaan met de motor , heb er gezien met 30,-40,- 60000 km, …alle tussen 2 en 3jaar oud….en er bestaat geen woord in het Italiaans voor garantie of het is met allerlei voorwaarden,!! Nu steken ze een ketting van 8 mm in??? dat je zelf de helft of meer van de 3 a 4000€ betaald…de mijne is hersteld met occasie motor en…sinds kort buiten ermee …gèèn stellantis meer :>((
Wat te denken van de vezels die van de riem afkomstig zijn en het zeefje in een oliekanaal verstoppen waardoor de vacuüm pomp defect raakt en je geen rembekrachtiging meer hebt,dan mag de breedte van de rie nog wel ok zijn maar de gevolgen zijn enorm.
Ik ben sinds 1977 automonteur en gruwelde destijds bij het nieuws van een riem in de olie.
Gelukkig heeft de vag groep geen problemen met de ketting gehad….
Het stuk geeft je de indruk dat met de huidige motoren er geen probleem meer zou omdat deze voorzien zijn van een ketting.
Vroeger was een ketting inderdaad een behoorlijke garantie voor het niet krijgen van problemen met de distributie. Maar hij Stellantis is ook dit altijd maar afwachten.
Zoek naar eens op 1.6 THP motoren. Die hadden last van optrekkende ketting. Net alle gevolgen van dien.
Stellantis is op motorisch gebied in mijn ogen een enorm prutser.
Weeral iets bij geleerd : een distributieriem die iets kan slippen. ;-). Wat het tooltje betreft : naar mijn mening kan het perfect zijn dat de riem niet gerokken is maar wel aan het verstenen is en dus vervangen moet worden…