Je hoeft niet het huisgenootje van Patrick Ster te zijn om gemerkt te hebben dat een hoop mensen het niet eens zijn met de hoogte van de verkeersboetes in Nederland. Maar niet alleen de ontvangende partij vindt het allemaal wat overdreven. Volgens het Openbaar Ministerie vinden politieagenten het ook te hoog, waardoor ze minder snel boetes zullen uitdelen.
Volgens Het Parool signaleert het OM een ‘afnemend draagvlak’ voor de ‘toenemende hoogte van geldboetes’ bij rechters en politieagenten. Door de hoge geldbedragen zijn deze ambtenaren eerder geneigd om een waarschuwing uit te delen dan een boete. Ook vechten mensen vaker een boete aan. Deze dingen zouden zorgen dat de dure boetes juist minder effectief zijn.
Lees ook: Zo hoog worden de verkeersboetes in 2025
Het Openbaar Ministerie stelt voor om de boetes die het vaakst voorkomen met 30 procent te verlagen. Denk hierbij aan iets te hard rijden of bellen achter het stuur. Als er niets gebeurt, kost onnodig links rijden volgend jaar 300 euro en je telefoon vasthouden 420 euro. Volgens Het Parool zou de boete voor bellen achter het stuur 294 euro kosten in 2024 na de verlaging. Of waarschijnlijk 300 euro, want de bedragen worden altijd royaal naar boven afgerond.
Verkeersovertredingen net zo zwaar bestraft als mishandeling
Volgens het OM zijn de tarieven voor lichtere verkeersovertredingen sinds 1999 met maar liefst 150 procent gestegen. Door rood rijden zou in sommige gevallen al zwaarder bestraft worden dan echte misdrijven. De bedragen die nu worden uitgeschreven zijn, komen volgens Het Parool in de buurt van ‘zaken die de samenleving ernstiger vindt, zoals een mishandeling.’ Ergens volgende maand komt er een debat over het minder duur maken van de verkeersboetes.
Leesbrilletje heeft op 30 september 2023 geschreven:
Als je je aan de verkeersregels houdt , krijg je geen boete. Boetes mogen gerust hoog zijn. Kan je ze niet betalen? Houdt je dan gewoon aan de regels.