Chauvinisme is een raar verschijnsel. We weten vrij zeker dat de lezers – mits ze in één van de twaalf provincies wonen – van dit bericht een bepaald gevoel van trots bekruipt. Wij zijn beste hardrijders. In België zijn er in de eerste zeven maanden van 2020 247.800 boetes gereden, en Nederlanders hebben met 87.129 boetes het grootste aandeel. Fransen (76.311) en Luxemburgers (31.186) konden niet aan ons tippen. En dat terwijl wij het land van Flitsmeister zijn.
‘Dankzij een betere gegevensuitwisseling met de EU-lidstaten is de controle op buitenlandse verkeersovertreders en de betaling van hun boete versterkt. Daarnaast krijgen EU-burgers die een verkeersovertreding begaan in België sinds december 2019 hun boete in hun eigen landstaal’, zo meldt de Belgische Federale Overheidsdienst Justitie (FOD). In totaal versturen ze tegenwoordig naar 23 Europese landen de verkeersboetes.
Wat kosten de boetes in België?
De Belgische boete kun je betalen door met een op de boete vermelde code in te loggen, door een QR-code te scannen met je smartphone of gewoon door overboeking. Buiten de bebouwde kom betaal je 53 euro plus 6 euro voor elke kilometer te hard. Rij je meer dan 40 km/u te hard, dan bepaalt de rechtbank en kan het bedrag uiteenlopen van 80 tot 4.000 euro. Een tipje ter afsluiting: in België werkt Flitsmeister in principe net zo goed als in Nederland.
Nick heeft op 18 augustus 2020 geschreven:
FM gebruiken in België is echt de slechtste tip die ik vandaag gekregen heb. In België moet je Waze gebruiken om overal van op de hoogte van te zijn, van voorwerpen op de weg, tot files en van auto’s met pech tot lasercontroles.