
Het liefst ga je altijd bij een specialist langs. Als je voor een nieuw kapsel gaat, wil je niet iemand die ook nog stukadoor is en hovenier. Je kunt niet overal tegelijk goed in zijn. Nee, een kapper moet haren knippen en snacks bedenken die om 04:00 uur na een stapavond goddelijk smaken. Hetzelfde geldt voor banden: een sportieve zomerband is perfect in de zomer, maar hopeloos in de winter. En een all-season band wil je niet gebruiken voor een recordpoging op de Nürburgring. Of toch wel?
Michelin heeft net de nieuwe CrossClimate 3 Sport geïntroduceerd (niet afgebeeld). We hebben er nog niet mee gereden, maar dit zou de band moeten zijn die je als autoliefhebber écht het hele jaar zou kunnen gebruiken. Deze band zou niet alleen het hele jaar door grip hebben, maar ook nog eens sportief rijden. Nu al kun je een all-season het hele jaar door gebruiken (je verwacht het niet met zo’n naam), maar vaak zijn dit niet de sportiefste banden. En dat is zonde van de wegligging bij een leuke auto.
De all-season is vaak de perfecte winterband
Je zou het misschien niet verwachten, maar de all-season band is voor Nederland vaak de beste keuze in de winter. De vierseizoensband zet je er dan op tijdens de winterwissel, maar voor de zomer wil je toch eigenlijk wel weer je normale zomerband. Onder een Toyota Prius kun je prima all-seasons knopen voor het hele jaar, want daarmee ga je toch niet voor je plezier een bochtig weggetje pakken. Voor de rustige bestuurder is een vierseizoensband dus meer dan prima.
Als jij meer eisen aan je banden stel dan kan dit iets voor jou zijn. De band zou goed genoeg zijn om in de zomer stevig te kunnen sturen, maar zelfs in de sneeuw meer dan genoeg grippen. Je hoeft dus niet meer in de winter van wielen te wisselen, maar je hoeft ook niet in te leveren op rijplezier. Bovendien hoef je niet meer op het laatste moment wielen te wisselen als je naar Duitsland gaat in de wintermaanden: de nieuwe Michelins hebben het 3PMSF-symbool.
De Michelin CrossClimate 3 Sport zou je dus bijvoorbeeld onder je Golf GTI kunnen knopen en in de zomer met alle plezier een mooie bergpas kunnen pakken. In de winter kun je dezelfde bergpas pakken zonder bang te zijn dat je omlaag stort. Dit artikel leest een beetje als een reclametekst, maar we zijn oprecht enthousiast. Maar nogmaals: we hebben er zelf nog niet mee gereden, en het klinkt inderdaad bijna te mooi om waar te zijn.
Te mooi om waar te zijn?
Het YouTube-kanaal Tyre Reviews heeft al een stukje met de nieuwe sportieve all-season band gereden. De presentator deelde onze scepsis; het klinkt te goed om waar te zijn. Maar zijn conclusie is dat de band echt sportief rijdt, maar dat je nauwelijks inlevert op prestaties op nat wegdek of in de sneeuw. Alleen zou de band wat stugger zijn en dus wat minder comfortabel. Ook zou er minder profieldiepte zijn, dus je bent sneller toe aan een nieuwe band. Maar dat ben je sowieso als je sportief rijdt.
Hoe Michelin dan een all-season heeft kunnen maken die op droog, in het nat en door de sneeuw goed presteert? Volgens het merk hebben ze in de gordel aramide en nylon gebruikt. De gordel van de band zit onder het rubber en zorgt voor stevigheid. Daarnaast zou het merk naar eigen zeggen een doorbraak hebben geboekt in de compound; dus echt de samenstelling van het rubber. Deels natuurlijk een hoop marketinggedoe, maar blijkbaar werkt het echt.