De goedkoopste Mercedes (een A-klasse) kost je al minimaal 40.000 euro in Nederland. Dat is al 10 procent meer dan in Duitsland, maar kan het altijd erger. In Turkije moet je omgerekend bijna 150.000 betalen voor een E-klasse. En dan hebben ze er voor Turkije ook nog eens een extra kleine motor ingelegd. In Nederland kost ie de helft en dan heb je nog een V6 ook.

De Mercedes E 180 is een uitvoering die wij hier in Nederland niet eens kunnen aanschaffen, want hij is speciaal voor de Turkse markt gemaakt. Onder de motorkap van de E 180 vind je een 1,5-liter viercilinder met 193 pk. Met een gewicht van 1.805 kilo gaat ie van 0 naar 100 in 8,9 seconden. De kleine motor heeft volgens Motor1 te maken met de belastingregels aldaar.

Hoe kost een Mercedes E 180 dan bijna anderhalve ton?

De hoge prijs heeft te maken met de accijnzen in Turkije. De E-klasse heeft oorspronkelijk daar een prijs van net iets minder dan 60.000 euro. Je zou het niet zeggen, maar de E 180 valt nog in het gunstige belastingtarief, zo legt de Turkse tak van PricewaterhouseCoopers uit. De motor is kleiner dan 1.600 cc, waardoor je ‘maar’ 80 procent belasting betaalt.

Zou de motor iets groter zijn, dan zou het belastingtarief maar liefst 150 procent zijn. Zo kost een E 220 d in Turkije omgerekend bijna 180.000 euro. Is een motor groter dan 2 liter, dan gaat de belasting naar 220 procent. Bovenop deze belastingen komt nog een keer 20 procent BTW komen. Je snap wel waarom Mercedes in Turkije dus geen V6-motoren levert in de E-klasse.

Er zijn wel lagere tarieven. Bijvoorbeeld als je auto met een 1,6-liter motor minder dan 6.000 euro kost, dan betaal je 50 procent belasting. Is de auto nog wat goedkoper, dan zakt de belasting naar 45 procent. Maar succes met het vinden van een auto die zo goedkoop is.

Reacties

  • Askeriz Daima heeft op 20 juni 2024 geschreven:

    Personenbelasting kennen ze niet op het einde van het jaar. Ondernemers als winkeliers betalen geen of weinig belastingen. Eigen kweek goederen worden gepromoot terwijl luxe artikelen meer worden belast. Maw als je luxe kan permitteren dan moet je maar betalen. Er zijn veel losse verkopen waar geen belasting op staat maar zuiver winst voor de teler. Het zou beter zijn om van alles belasting te innen maar dit is moeilijk controleerbaar zoals in Belgie (opp even groot als 1 van de 81 provincies in Turkije ). Kan je je al voorstellen: Belgie even groot als Konya en evenveel mensen zoals in Istanbul. Belgie heeft al problemen met hun begroting/staatschuld

    Reageer
  • Batuhan heeft op 19 juni 2024 geschreven:

    In Turkije wordt er in het algemeen minder belasting betaald. Alleen dat vult natuurlijk de staatskas niet, Dan pakt Turkije maar de belasting van de dingen die we wel willen “voertuigen, elektronische apparaten etc.”.

    Slecht voor inflatie maar afschrijving is er niet 😀
    Als je rijk bent in Turkije, dan ben je serieus rijk…

    Reageer
  • Ahmet heeft op 18 juni 2024 geschreven:

    Belachelijke prijzen en tarieven in Turkije.

    Reageer
  • Piet heeft op 18 juni 2024 geschreven:

    En die oelewappers hier steeds klagen over een beetje BPM!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)