
Als je goed kijkt, zie je regelmatig een gepensioneerde politieauto rijden in Nederland. Vooral de basisvoertuigen herken je gelijk aan de dikke metalen balken op de dorpels. De oude B-klasses kun je daarnaast nog herkennen aan de littekens uit de diensttijd: ze hebben best wat gaten in het dak en in het interieur van bijvoorbeeld de zwaailichten. Bij de nieuwe snelle Mercedessen zullen de chirurgische ingrepen waarschijnlijk minder zijn.
De politie vervangt de Audi A6 binnenkort door de Mercedes E-klasse. Ze gaan wederom voor een zescilinder diesel. En omdat je dikke motoren vaak niet kunt krijgen met een karige uitrusting, krijgt de politie er het zogeheten ‘Superscreen’ gratis bij. Dit betekent dat het dashboard één glazen paneel is waar twee schermen in verwerkt zitten. En dan staat er nog een los scherm achter het stuur. Dit voelt heel overdreven, maar voor de politie komt het heel goed uit.
Omdat de Mercedes E-klasse twee schermen op het dashboard heeft, hoeft de politie voor de ombouw naar politieauto geen extra schermen te plaatsen. Het enige wat ze nu hoeven te doen, is een kastje achter het dashboard bouwen en een extra knopje. Met dit knopje schakelen ze om van het systeem van Mercedes naar de politiesystemen. De passagier krijgt een toetsenbord om deze schermen eenvoudig te bedienen. Geen extra gaten dus voor nieuwe schermen.

De nieuwe functies van de schermen
Remco Hoogstad van de politie legt uit: ‘Geen extra schermen hoeven te plaatsen in verband met ingebouwd scherm voor de passagier, hierdoor een veilige en opgeruimde werkplek. Middenscherm is te schakelen naar Navigatie/ANPR/Infotainment voertuig. Passagierscherm is te schakelen naar Bevraging/Dex/Infotainment voertuig. (Dex is een koppeling naar de telefoon waardoor veel politieapps gebruikt kunnen worden op het grote scherm in combinatie met toetsenbord)’.
Op het dashboard zie je vier camera’s staan, deze zijn voor de Automatic Number Plate Recognition. Het systeem bekijkt de beelden en geeft automatisch een melding zodra een kentekenplaat herkend wordt van bijvoorbeeld een gestolen auto. De ANPR Hits die je rechts op het scherm ziet op de foto’s, hebben dus niets met de favoriete nummertjes van de politie te maken.
Hyperscreen is de overtreffende trap

Er is nog één overtreffende trap van het Superscreen, en dat is het Hyperscreen. Die vind je bijvoorbeeld in de elektrische Mercedes EQS. Eigenlijk is het enige verschil dat het scherm van de bestuurder ook achter het grote glazen paneel zit. Het enige jammer is dat je wel heel duidelijk ziet dat het drie losse schermen zijn. Het was mooier geweest als het echt één groot scherm was. Het Hyperscreen zit dus niet in de auto van de politie, enkel het Superscreen.