Geen tolpoortjes, geen wachtrijen en een lekker stuk afsnijden tussen de A15 en de A20: je mag de nieuwe tolweg haast een supertoll-weg noemen. Maar de RDW noemt de nieuwe tolweg gewoon de Blankenburgverbinding of de A24 (niet afgebeeld). Hoewel je niet hoeft te stoppen bij tolpoortjes, moet je wel wat doen om ervoor te zorgen dat je geen boete nagestuurd krijgt voor het gebruik van de nieuwe weg.

Op 7 december 2024 gaat de nieuwe tolweg open en je hebt dan kans dat jouw navigatie je door de nieuwe tunnel stuurt. Dat is geen probleem, want je hebt achteraf drie dagen de tijd om te betalen. Ook kun je maximaal zeven dagen van tevoren betalen. Wil je je nooit druk hoeven te maken over de nieuwe tolweg? Dan kun je een automatische incasso instellen. Alle betalingen gaan via e-tol.nl.

Wat kost de tolweg op de A24 in Nederland?

De bedragen vallen reuze mee. In 2024 en 2025 betaal je per keer 1,51 euro tol. Dit bedrag geldt voor auto’s, bestelbusjes, campers en motorfietsen. Aanhangers mogen gratis mee op de tolweg. Als je brandstofvoertuig zwaarder is dan 3.500 kilo, dan moet je 9,13 euro betalen. Heb je een elektrische bestelbus van maximaal 4.250 kilo, dan hoef je ook maar 1,51 euro te betalen. In 2026 gaat het bedrag iets omhoog.

Hoeveel tijd scheelt de tolweg?

Volgens de officiële website van de tolweg ben je nu 19 minuten onderweg als je van Vlaardingen naar Rozenburg rijdt. De route is 20 kilometer. Straks ben je 12 minuten onderweg en is de route maar 12 kilometer. De tijdswinst van de A24 is dus 7 minuten. Je betaalt dus 22 cent per minuutje tijdwinst en als je vaker gaat betaal je zo’n 13 euro per gewonnen uur. Dat is toevallig ook het minimum uurloon voor 21 jaar en ouder. Nog belangrijker: door de druk op de weg te verdelen, zouden er minder files moeten zijn.

Hoe hoog is de boete voor niet betalen voor de tolweg?

TopGear dook eventjes in de nieuwe wet die is opgesteld voor de tolweg. Daarin staat dat de boete voor het niet betalen van tol 35 euro is, plus het oorspronkelijke tolbedrag. Betaal je niet binnen twee weken, dan wordt de boete met 50 procent verhoogd. Betaal je die dan vervolgens niet binnen vier weken, dan wordt het bedrag nog een keer verhoogd met 100 procent. Dus dan is het ineens 105 euro boete. Het CJIB verzorgt de afhandeling van de boetes.

Wie hoeft geen tol te betalen op de A24?

De politie, de brandweer, medische hulpdiensten en uitvaartondernemers hoeven geen tol te betalen op de nieuwe A24. Deze organisaties en ondernemers moeten een ontheffing aanvragen. Mochten we gaan rekeningrijden in 2030 (of daarna), dan wordt de tol op de A24 afgeschaft. Al zijn er momenteel signalen dat Betalen naar Gebruik niet door zal gaan omdat het nieuwe kabinet er niet achterstaat.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)