
Als je vandaag in een nieuwe auto stapt, dan word je voor het einde van de straat al knettergek van alle piepjes en waarschuwingen. Al bij een snelheid van 31 km/u krijg je een melding voor ‘excessieve snelheid’. Ook bestaan er nog maar nauwelijks lichte auto’s: door alle veiligheidsconstructies en systemen wegen moderne auto’s best veel. Oké, een Dacia Spring misschien niet, maar kijk daarvan maar even de crashtestbeelden. Maar wat is dan het effect van alle moderne systemen?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat het aantal verkeersdoden vorig jaar weer is afgenomen. Het aantal is gezakt van 684 in 2023, naar 675 in 2024. Dat is inderdaad een afname van slechts negen gevallen. Statistisch niet heel significant, want als er dit jaar een ongeluk plaatsvindt met een touringcar, dan zitten we weer twintig hoger. Interessanter wordt het wanneer we kijken naar de statistieken van 25 jaar geleden, want dan krijg je een heel ander beeld.
In 2000 kwamen er in Nederland nog 1.166 mensen om het leven in het verkeer. Het CBS schrijft: ‘Het aantal verkeersdoden daalde vooral tussen 2000 en 2010. Dat komt voornamelijk doordat minder mensen in personenauto’s dodelijk verongelukten. In 2024 hadden 220 inzittenden van een personenauto een dodelijk ongeluk, in 2000 waren dat er 543.’ Maar na 2010 is er in de statistieken eigenlijk weinig veranderd. Sterker nog: in 2013 en 2014 waren er minder dodelijke ongelukken met auto’s.

Welke conclusie mag je trekken?
Auto’s zijn de afgelopen kwarteeuw significant veiliger geworden, met name rond de eeuwwisseling. De laatste jaren zijn er steeds meer systemen bijgekomen die bijvoorbeeld automatisch remmen en je waarschuwen als je te hard rijdt. De conclusie die je mag trekken is dat deze nieuwe auto’s nog geen gigantische impact hebben op de statistieken, want het aantal doden blijft schommelen rond de 200 per jaar. Het is nog te vroeg om te zeggen of ze werken of niet.
In Nederland rijden momenteel 9 miljoen personenauto’s rond. Per jaar worden er nog geen 400.000 nieuwe auto’s verkocht. Veel auto’s in Nederland hebben de systemen dus nog niet. Het is ook niet bekend of oudere auto’s vaker betrokken zijn bij ongevallen. Wat overigens wel bekend is dat de meeste fatale slachtoffers ouderen boven de 80 jaar zijn. Dat wil dan overigens niet zeggen dat ze ook de veroorzaker zijn van het ongeluk.
Wel zijn er onderzoeken naar de effectiviteit
Er zijn onderzoeken geweest die concluderen dat rijhulpsystemen juist voor onveiligere situaties zorgen. Als een auto zichzelf tussen de lijntjes houdt en zelf afremt, dan zijn bestuurders sneller geneigd om toch even de telefoon te pakken. Uit een ander onderzoek kwam juist weer dat de systemen zelf voor afleiding zorgen. Wat ons betreft kan er sowieso nog wat bijgeschaafd worden aan de systemen. Volgend jaar duiken we weer in de statistieken.