Er zijn maar weinig dingen irritanter bij het kopen van een tweedehandsauto, dan een verkoper die bluft over schades. Je vraagt nog voor de zekerheid na of het interieur écht netjes is en de auto werkelijk schadevrij is. De verkoper belooft dit en nadat je een uur hebt gereden, tref je een auto waarvan Ray Charles nog zou zien dat ie beschadigd is. En hij is dood. Wat dacht de verkoper dan, dat je hem wel zou kopen ‘omdat je er toch bent’? Zo’n nutteloze rit kunnen we niet voorkomen, maar wel iets anders.

Je kunt thuis namelijk al een heel eenvoudige eerste check doen als de auto geïmporteerd is. Gooi even het kenteken in een van de honderden kentekencheckers online. Die van de RDW is vaak de beste, want die heeft de mees recente data. Check even wat er bij het BPM-bedrag staat. Is dit bedrag heel laag, dan kun je de auto beter laten staan. Want dan heeft de auto schade gehad óf er is mee gesjoemeld bij het importeren. Hoe dan ook is dit niet goed voor de restwaarde. We lichten het even toe.

Waarom is een laag BPM-bedrag erg?

Bij een nieuwe auto moet er BPM betaald worden. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de uitstoot. Als een auto zijn eerste paar jaar in het buitenland heeft doorgebracht, krijg je korting bij het invoeren. Aan de hand van de uitstoot kun je berekenen wat de BPM zou was toen de auto nieuw was. Hoe ouder de auto is, hoe hoger de korting op de BPM is wanneer je de auto invoert. Er zijn drie methodes om de rest-BPM te berekenen en je mag van de Belastingdienst de gunstigste kiezen.

Als een auto met forse schade over de grens komt, bepaal je de BPM aan de hand van een taxatie. De kans is groot dat de BPM dan heel laag is. Als jij een geïmporteerde auto ziet met een heel laag BPM-bedrag, dan kan het een schadeauto zijn geweest. Sommige doortrapte handelaren monteren beschadigde delen óf maken een vals schaderapport. De auto hoeft dus geen schade te hebben gehad, maar dan wil je hem nog steeds niet. Want zo’n laag BPM-bedrag is niet goed voor de restwaarde en de verkoopbaarheid van je auto.

BPM Calculator

BPM Berekenen

Wat is dan te weinig BPM?

Dit verschilt per auto en hoe oud de auto was toen hij naar Nederland kwam. Je kunt de BPM berekenen aan de hand van een koerslijst, maar die zijn vaak niet vrij toegankelijk. Dan is er een forfaitaire tabel. Daarin staat bijvoorbeeld dat je na zes jaar iets minder dan 30 procent van de BPM moet betalen. De BPM bepalen met een taxatie gebeurt doorgaans bij auto’s met ‘meer dan de normale gebruiksschade’ en auto’s die niet in de koerslijsten staan.

Lees ook: waarom je een auto met oranje reflectoren ook wilt laten staan

Als particulier is het lastig om te bepalen hoe hoog de BPM moet zijn bij de import, maar je kunt wel een redelijke inschatting maken. Als een auto drie jaar oud is en nieuw had ie 10.000 euro BPM, maar nu nog maar 1.000 euro, dan weet je dat er waarschijnlijk iets aan de hand is. Is het een auto van tien jaar oud die vorig jaar geïmporteerd is, dan zal het BPM-bedrag weinig zeggen. Hoe jonger de geïmporteerde auto is, hoe meer veelzeggend het BPM-bedrag is.

Het belangrijkste is het moment dat de auto geïmporteerd is. Dus hoe lager de leeftijd bij het importeren naar Nederland, hoe belangrijker het is dat het BPM-bedrag overeenkomt met wat betaald zou moeten worden. Nu hoeft een laag BPM-bedrag niet altijd een probleem te zijn. Het kon destijds interessant zijn om een auto te importeren met wat kleine schades, want ook dat scheelt BPM. Wel is het zaak om een beeld te krijgen van de staat bij import, zodat je weet dat de auto niet als harmonica over de grens is gegaan.

Is er geen verklaring voor het lage BPM-tarief en is er geen deugdelijke documentatie, dan moet je dus goed opletten. Aan de andere kant, gaat het om een auto die tien jaar geleden over de grens is gegaan, weet je dat de auto die periode overleefd heeft. Je kunt je dan bij jezelf afvragen hoe relevant de staat van de auto 10 jaar geleden was.

Wat is het concrete advies?

Doe zelf de eerste check. Is de BPM een paar honderd euro terwijl ie een paar duizend moet zijn, dan is er iets aan de hand. Is de BPM laag, maar niet extreem laag, dan kan het de moeite waard zijn om een expert in te schakelen. Het is sowieso een indicatie dat je even goed moet kijken of de auto nog wel goed in elkaar zit. Het is in ieder geval een makkelijke eerste check om te kijken of het de moeite waard is om een proefrit te gaan maken.

4 reacties op “Als je dit ene detail ziet bij een occasion, kun je hem beter gelijk laten staan”

  1. Onzin, veel voeren de auto met losgekoppelde airbags etc om zo weinig te betalen. Zodra het op NL kenten staat komt alles er weer op. Gebeurd al jaaaren, mag niet. Haast niet te bewijzen. Hoeft niets mis te zijn met t auto.

    Sws is importeren no go als je 100% zekerheid wilt. Heb een golf 7 gekocht waarvan de km was teruggedraaid. Dealer zag t niet, niemand zag t. Tot we keer de digitale cockpit moesten uithalen en de stopper zagen.

  2. 12 jaar geleden kocht ik een Eklasse van een jaar oud zonder schade in Duitsland. De waarde was de helft van een nieuwe in NL. De nieuw waarde werd bepaald met alle accessoires. De bpm werd toen ook de helft. Die bpm bepaling is meerdere malen ook door jurisprudentie veranderd. Het is complexer dan het hier wordt voorgesteld.
    Importeer gewoon zelf en koop geen rommel van een nederlandse handelaar.

  3. Dat is fraai, wat je even vergeet in dit verhaal, als een auto weinig uitstoot heeft betaal je ook weinig BPM voorbeeld : ik was aan het kijken voor een Audi Q3 benzine van pakweg 3 tot 4 jaar oud. Bpm was bijna 6000 euro voor een audi Q5 plug in hybride van de zelfde leeftijd betaal nog geen 2500 euro bpm
    Zelf, eerlijk en schadevrij ingevoerd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *