…we moeten en zullen met z'n allen aan de elektrische auto. Zomaar drie nieuwsberichtjes die allemaal keihard die kant op wijzen. En van de tweede zul je wél blij worden!

Allereerst laat Hyundai weten volgende maand in Zuid-Korea de Ioniq te zullen onthullen. Het is een bijzonder model in die zin dat het de eerste auto is die je zowel als gewone hybride, als als plug-in hybride én als volledig elektrische auto zult kunnen kopen. De Toyota Prius-concurrent (zelfs in de teaser-schets, het enige dat Hyundai tot nu toe van de auto heeft vrijgegeven, lijkt ie er al een beetje op) zal rond de zomer van 2016 in de Nederlandse showrooms staan. De Ioniq is een speerpunt in het plan 2020.22.2, dat inhoudt dat de Koreanen in 2020 niet minder dan 22 superzuinige auto's willen kunnen aanbieden: twaalf hybrides, zes plug ins, twee elektrische en twee waterstofauto's. 

Het tweede nieuwtje is écht leuk: de Porsche Mission E heeft groen licht gekregen! Het prototype voor een vol-elektrische Porsche, dat in september op de IAA in Frankfurt zijn debuut maakte en daar iedereen uit zijn schoenen blies, De Mission E werd daar gezien als de moordenaar van de Tesla Model S; dankzij een innovatief elektrisch systeem weet hij een vermogen van 'meer dan 600 pk' te koppelen aan een sprint naar 100 km/u in 3,5 seconden en naar 200 km/u in 12 tellen. Mooier is nog dat hij een actieradius van 500 kilometer heeft en bijzonder snel zou moeten kunnen opladen: in een kwartiertje kun je weer 400 kilometer voort. Het minder mooie is dan weer dat we er tot zeker 2020 geduld voor moeten zullen hebben.

Laatste elektra-nieuwtje: Ford heeft bekendgemaakt tot een bedrag van niet minder dan 4,5 miljard dollar te zullen investeren in de ontwikkeling van elektrische auto's. Een deel daarvan gaat naar de ontwikkeling van nieuwe batterijen, maar ook de auto's zullen niet worden vergeten; Ford wil dertien nieuwe elektrische modellen ontwikkelen en het voor elkaar krijgen dat in 2020 zeker 40 procent van het gamma ook in een elektrische vorm verkrijgbaar is. Zo komt er een nieuwe elektrische Focus en wordt hard gewerkt aan een laadmanier die ervoor zorgt dat je in een half uur laden weer op 80 procent acculading zit. Misschien eens met Porsche gaan praten..?

 

Reacties