Een deal die al langere tijd in de lucht hing, is eindelijk definitief. Het Indiase Tata neemt Jaguar en Land Rover over van Ford. Met de overname is ongeveer 1,5 miljard euro gemoeid.

Nu Ford bekend heeft gemaakt dat Tata de winnende bieder is geworden, kunnen de andere kandidaten – het ook al Indiase Mahindra en One Equity Partners – zich gaan bezinnen op een andere move.

Tata is een grote industriegigant die zich pas relatief kort bezighoudt met de productie van auto’s. De Engelse vakbonden zijn desondanks voorzichtig positief over de overname. De nieuwe eigenaar zou plannen hebben om te investeren in Jaguar en Land Rover, en lijkt vooralsnog het Engelse management de vrije hand te geven. Gezien het feit dat het beide merken al jarenlang niet zo voor de wind gaat, vragen we ons af in hoeverre dat allemaal verstandig is.

Voor Ford is het inlijven van Jaguar en Land Rover uitgelopen op een financiële deceptie. In 1989 betaalden de Amerikanen nog zo’n 2,35 miljard euro voor Jaguar, gevolgd door nog eens 2,5 miljard euro bij de overname van Land Rover in 2000. Dan komen we uit op een negatief resultaat van meer dan drie miljard euro. En daar komen de verliezen over de afgelopen jaren nog eens bij. Tel uit je winst.

Reacties

Meer van TopGear