Citroën opent vandaag ‘C42’, het eerste nieuwe pand dat in meer dan dertig jaar op de Champs Elysées, de Straat der Straten van Parijs, is neergezet. C42, waarbij de C staat voor Citroën en 42 het huisnummer is, is een tentoonstellingsgebouw waarin iedereen zo’n beetje alles wat er over het Franse merk te vertellen is, te weten kan komen.

Het opmerkelijke, futuristische pand is een hoogstandje van de beroemde Franse architecte Manuelle Gautrand. De gevel is één groot mikadowerk van glas en staal, waarin de kenmerkende sergeantstrepen van het merk duidelijk terugkomen. Het schijnt geen eenvoudig klusje te zijn geweest die gevel in elkaar te zetten – ze zijn alleen daar al vijf maanden mee bezig te zijn geweest. Wat ook weer wat begrijpelijker wordt als je weet dat het 30 meter hoge geheel zo’n 86.000 kilo weegt…

In C42 zullen per seizoen wisselende tentoonstellingen te zien zijn, die je op een Guggenheim-achtige manier dient te bekijken; je gaat dus eerst met een glazen lift naar boven en loopt van daar naar beneden. Je komt dan in ieder geval ook langs een enorme centrale toren van 8 roterende schijven, waar op elke ‘verdieping’ steeds een model van Citroën staat. Touchscreens vertellen je waar je nu eigenlijk naar aan het kijken bent.

Pikant detail; er zitten wel meer showrooms aan de Champs Elysées, maar eigenlijk is de dure winkelstraat al sinds 1963 het domein van Renault, dat op nummer 53 het ‘Atelier Renault’ en de ‘Pub Renault’ heeft – een combinatie van een soort ‘experience center’, een restaurant voor 330 mensen en een pub.

Reacties

Meer van TopGear