
‘Wat er allemaal wel niet kan met AI tegenwoordig’, was onze eerste reactie bij het zien van deze Passat met roest. Maar nee, de foto’s zijn authentiek. Toen dachten we: ‘Dat is vast iemand die een rat-look heeft gemaakt door de boel zelf te laten roesten.’ En toen moesten we ineens denken aan een witte Passat die we zelf gespot hebben in Zweden (zie hieronder) met hetzelfde roestpatroon. Je merkt: deze interne dialoog zorgde voor een enerverende tien minuten.
Je kijkt naar wat de Zweedse gasten van Team Odiffat de roestigste auto van Zweden noemen. En als zelfs de Scandinaviërs iets roestig noemen, dan weet je dat je te maken hebt met een krokante auto. De omstandigheden daar zijn uitermate gunstig voor roestvorming, zo blijkt wel. Als het metaaletende spul eenmaal grip heeft op het plaatwerk, dan begint het te vreten. Stop je de roest niet, dan is dit het effect, ook bij de Passat dus. Hopelijk werkt de verwarming van de auto goed, want het kan wat tochtig zijn.

Dat wij een Passat met exact dezelfde roestvorming zagen, is geen toeval. In Zweden staat deze B6-generatie van de auto er blijkbaar om bekend. De eigenaar van de auto vertelt aan TopGear Nederland: ‘We zagen hem te koop staan en we maakten altijd al grappen over hoe roestig de B6 Passats zijn. Deze was extreem, en daarom hebben we hem gekocht. Hij heeft zijn hele leven dicht bij de kust gestaan. Dicht bij zout water.’
Komt de Passat met roest wel door de keuring?
De Zweedse APK is geen probleem voor deze Passat met natuurlijke gewichtsreductie: ‘Hij komt elk jaar door de keuring als je ducttape over de gaten plakt — je kunt nog resten daarvan zien rond de roestplekken. Hij heeft 330.000 kilometer gereden.’ De roest komt niet door een slechte reparatie: ‘We weten niets over eventuele schade. In Zweden zijn alle B6 Passats roestig. We strooien ook zout op de wegen in de winter vanwege de sneeuw. Dat helpt natuurlijk ook niet.’ Zelfs niet als je ducttape hebt.