Het is het filmcliché van een personage dat een lesje assertiviteit kan gebruiken: de stille hoofdrolspeler zegt niet wat hij of zij denkt, maar dreigt met het schrijven van een stevig geformuleerde brief. Dat zal ze leren. Hetzelfde personage mept aan het einde van de film op komische wijze de baas, schoonvader of buurvrouw in het gezicht. Want onthoud kinders: lichamelijk geweld is oké wanneer het het resultaat is van persoonlijke groei. De Nederlandse politie heeft op Netflix wat inspiratie opgedaan.
De politie in Oost-Nederland mept overtreders niet in het gezicht, waarna ze op komische wijze gestrekt gaan. Nee, ze hebben aan 1.488 mensen die vaak boetes kregen een persoonlijke brief gestuurd. Deze mensen verzamelden bij elkaar maar liefst 7.651 boetes. In de ‘bewustwordingsbrief’ lezen de verkeersovertreders dat de politie ze in de gaten heeft én dat ze een speciale vermelding hebben in het systeem van de politie. Bij een staandehouding ziet de agent dat het om een veelpleger gaat.
Hoe effectief is het sturen van een boze brief?
‘De verwachtingen zijn meer dan overtroffen’, zegt een woordvoerder van de politie tegen het AD. Van de beruchte overtreders heeft 55 procent sinds de brief geen boete meer gehad. En dit zijn mensen die binnen een jaar maar liefst vier keer persoonlijk (dus niet op kenteken) zijn beboet. Iemand een brief schrijven dat ze in de gaten gehouden worden, blijkt dus een heel effectieve methode te zijn.
Lees ook: Waarom er boze ogen boven de Kiss & Ride van Schiphol staan
Daarnaast kreeg 19 procent één boete, 11 procent pakte twee boetes, 7 procent ontving drie boetes en 8 procent van de bestuurders kreeg alsnog vier of meer boetes. Het gaat trouwens niet alleen om snelheidsboetes, maar ook om overtreders, mensen die hun telefoon gebruiken tijdens het rijden of het niet dragen van een helm. Je snapt gelijk ook: het zijn dus niet alleen om autobestuurders.
Andere hardrijders in Nederland krijgen ook brieven
Het AD meldt dat andere politie-eenheden de methode gaan overnemen. Dus ook buiten Oost-Nederland kunnen hardrijders brieven verwachten. In Limburg, Noord-Nederland en Noord-Holland verstuurt de politie ook brieven. Ook in het buitenland lijkt ze geïnteresseerd in de methode. Krijg jij regelmatig fanmail uit Leeuwarden, dan kun jij dus ook een persoonlijke brief ontvangen.
De mensen die niet hun gedrag hebben aangepast, krijgen een nog strengere brief, zo meldt de politie: ‘Het is een waarschuwingsbrief waarin we feller zijn en aankondigen meer middelen te zullen inzetten om ze te bewegen hun rijgedrag aan te passen. Dan kun je denken aan een persoonlijke aanpak, zoals het posten op een traject waar iemand rijdt op weg naar zijn werk of zo.’
Reacties