
Nog heel even en dan is het zover: de IAMS 2025 opent zijn deuren. Vroeger hadden we elke twee jaar de AutoRAI, maar die wordt sinds 2013 niet meer gehouden. Geen zorgen: de IAMS (International Amsterdam Motor Show) vindt al een paar jaar plaats en dat is dit jaar niet anders. Het leuke voor de liefhebber is dat de nadruk iets meer ligt op sportieve en exclusieve auto’s dan bij de AutoRAI.
Onlangs nam collega Mattijn de nodige supercars onder de loep die acte de présence geven op de show. Maar er is uiteraard meer. Zo hebben we vernomen dat er maar liefst veertien Porsches te zien zijn op de IAMS 2025. Waarschijnlijk zijn het er meer, maar deze veertien vormen een tijdlijn van de hoogtepunten uit de Porsche-historie. Het is dus niet zo dat er veertien 924’s naast elkaar staan (ook leuk, trouwens).
Porsche 911 Targa Rijkspolitie
We doen vaak alsof het heel bijzonder is dat de politie in Porsches reed. Achteraf gezien is dat ook zo, maar destijds was het gewoon de meest logische keuze. Nog voordat de lokale hermandad in 911’s reed, had de Rijkspolitie al ervaring met de 356. Deze auto’s waren betrouwbaar – destijds nog geen gegeven.
Tot begin jaren ’90 reed de politie met Porsches. In totaal zijn er iets meer dan 500 politie-Porsches geweest in een periode van zo’n dertig jaar. Dat waren niet alleen maar 356’jes en 911’jes – ook de 924 en 914 werden gebruikt. Alle politie-Porsches werden ‘Alex’ genoemd, gevolgd door een nummer (dat op de voorklep stond). Dat had te maken met de Prins Alexanderkazerne, waar de auto’s geparkeerd stonden.
Porsche 911 Turbo
De Porsche 911 was altijd een sportauto, maar kon lastig een vuist maken tegen snellere Italiaanse modellen. Dat veranderde met de komst van de 911 Turbo. Dankzij een grote KKK-turbo op de 3,0-liter zescilinder boxermotor was de auto goed voor 260 pk, waarmee Porsche zich ineens in Ferrari-territorium bevond. Het was geen auto voor beginners. Antislipregeling, ABS en ESP waren destijds nog toekomstmuziek. De 911 was vooral berucht bij gas loslaten halverwege een bocht.

Anderzijds: in de juiste handen was het een razendsnelle auto. De extra brede wielkasten (12 centimeter breder dan bij een Carrera) en de enorme spoiler gaven de Turbo zijn iconische uiterlijk. De 911 Turbo werd van 1974 tot 1989 geproduceerd. In die periode groeide de motor van 3,0 naar 3,3 liter. Bijzonder: tot 1988 had de 911 Turbo slechts een vierbak.
911 Turbo (964)
De 964-generatie was de laatste 911 Turbo met alleen achterwielaandrijving. Vroege exemplaren hadden nog de 3,3-litermotor uit de vorige generatie, latere kregen een 3,6-liter. Hoogtepunt was de Turbo S, met 381 pk en minder gewicht.
De auto werd – in Turbo 3.6-vorm – wereldberoemd dankzij zijn rol in de film Bad Boys, waarin twee jonge undercoveragenten – en hun interpersoonlijke drama’s – centraal staan. Ze deden dat mede in een 964 Turbo. Volgens kenners is dit de mooiste 911 ooit – maar dat is natuurlijk voer voor discussie.
Cayenne Transsyberia
Samen met de BMW X5 was de Cayenne dé SUV die je ook op een bochtige asfaltweg wilde rijden. Waar BMW de X5 4.6 en X5 Le Mans ontwikkelde, wilde Porsche bewijzen dat de Cayenne ook in het terrein zijn mannetje stond. Dat deden ze met de Cayenne Transsyberia. Strikt genomen is dit de rallyversie van de Cayenne. De Transsyberia Rally is een loodzware rit door – je raadt het al – Siberië.

De auto’s wijken niet enorm af van de straatauto: het is in basis een Cayenne S met een 4,8-liter V8 van zo’n 405 pk. Wel kreeg hij een kortere eindoverbrenging voor betere acceleratie. De kleurstelling was misschien nog het gaafst: zwart of grijs met contrasterende striping. Met name zwart met oranje striping doet denken aan de 911 GT3 RS uit die tijd. De Cayenne Transsyberia is immers de GT3 RS onder de SUV’s.
918 Spyder
Een auto die bewijst dat de snelste op papier niet altijd de snelste op asfalt is – en andersom. De 918 Spyder is zwaarder en minder krachtig dan zijn tegenhangers van Ferrari (LaFerrari) en McLaren (P1), maar maakt slim gebruik van vierwielaandrijving en hybridesystemen. De atmosferische V8 klinkt geweldig en je kunt ook nog eens zo’n 30 kilometer elektrisch rijden. Zijn uiterlijk is ingetogen – zeker vergeleken met de P1 of LaFerrari – maar blijft indrukwekkend.

Hij is breed, laag én: het dak kan eraf. En ja, dat bedoelen we zowel letterlijk als figuurlijk. De sprint van 0-100 km/u duurt slechts 2,6 seconden en de topsnelheid is 345 km/u. Een rondje Nürburgring werd geklokt op 6:55. Daar bijten veel modernere auto’s nog altijd hun spreekwoordelijke tanden op stuk.
911 Dakar
Porsche houdt ervan om telkens nieuwe marktsegmenten aan te boren met de 911. Denk aan de Targa, Turbo, GT-modellen, cabrio’s en varianten met vierwielaandrijving. Net wanneer je denkt dat alles al gedaan is, komt Porsche met de 911 Dakar. Kort door de bocht is het een opgehoogde 911 met de motor uit de Carrera GTS: een 3,0-liter biturbo-zescilinder met 480 pk.

De 0-naar-100-sprint kost slechts 3,4 seconden. En die extra bodemvrijheid? Die is niet alleen voor de show – je kunt er echt het terrein mee in. Al zijn ze in Nederland ook gewoon ideaal bij hoge drempels en nieuwbouwwijken waarbij de bestrating nog gelegd moet worden. En zo zie je maar, er is een Porsche voor iedereen.
Porsche Macan
Porsche is inmiddels net zo groot geworden met SUV’s als met sportwagens. De nieuwe elektrische Macan moet voor de grote aantallen zorgen. Uiteraard is er ook een versie met veel vermogen: de Macan Turbo. Die levert maar liefst 630 pk en 1.130 Nm. Ter vergelijking: zelfs de Audi Q7 V12 TDI bleef steken op 1.000 Nm.

De Macan sprint in 3,3 seconden van 0 naar 100 km/u – exact even snel als een 911 Turbo uit 1975. Qua prestaties is het dus écht een Porsche. Qua configuratie ook: de Macan is volledig naar wens samen te stellen en zelfs leverbaar via het PTS-programma (Paint to Sample), waar je uit tientallen bijzondere kleuren kunt kiezen.
En deze nieuwe waterstof-auto’s kun je over enige tijd ook bewonderen via de internationale Auto-Shows en ik denk dat daar ook de bekende Porsche er bij zal behoren,met waterstof-injectie en ook de komende ontwikkelingen in de Formule 1 klasse.Via youtube.nl (tik in) Hydrogen-Powered Engine Corolla Unveiled![Word’s first Full test run] en Toyota’s ALL NEW Hydrogen Cars SHOCK The Entere Industry! en Kawasaki’s Hydrogen Powered Ninja H2 SHOCK S the ENTIRE bike Industry en The First Hydrogen Powered Robot Horse by Kawasaki en u kunt zien de huidige en de toekomst van waterstof -injectie aandrijf-systemen.Ik denk vooral om het CO2 reductie te verminderen,er nieuwe regels zullen ontstaan,ook in de Formule 1 Klasse.En wie gelijk heeft,of wilt hebben aan u de keuze’s.De tijd zal het leren!.