TopGear stapt net uit de nieuwe Porsche Taycan Turbo S. In de komende editie van het magazine tref je het complete testverslag – hier vast de highlights.
Testobject: Porsche Taycan
Uitvoering: Turbo S
Locatie: Nederland, België en Luxemburg
Weersomstandigheden: Bijna herfstachtig
Ik heb geen internet. Wat is een Porsche Taycan precies?
Dit is Porsches eerste volledig elektrische auto, die al in 2015 als Mission E aan de wereld getoond werd. Het moet de auto zijn die moet herdefiniëren wat een elektrische auto kan – een fakkeldrager voor toekomstige EV’s en performance-auto’s. Geen druk verder. Hij komt voorlopig als Porsche Taycan Turbo S en Turbo.
Klinkt heftig. Zitten we in de toekomst?
Voor nu is de Porsche Taycan het hoogst haalbare, maar ondanks Porsches monumentale inspanningen is het nog altijd een elektrische auto in 2019. Dat betekent dat er wat beperkingen zijn, zoals de actieradius (zo’n 400 km in de Turbo, als je als oma rijdt), de laadtijd (5 naar 80 procent in 22,5 minuten als je de juiste laadpaal vindt) en het gewicht (zo’n 2,3 ton). Stefan Weckbach van Porsche voorspelt dat solid-state-batterijen in vijf tot zeven jaar de norm worden. De Porsche Taycan met dezelfde actieradius en power weegt dan 400 kilo minder.
Hoe rijdt de Porsche Taycan Turbo S dan?
Zodra je het schakelpookje rechts naast het stuur hebt gevonden en de Taycan in D zet, hoor je een lichte zoem die bevestigt dat de auto klaar is om te gaan. Van zichzelf maakt de Taycan een soort zoemend geluid en optioneel kun je het synthetische Porsche Electric Sport Sound aanzetten – dat gebruik je een week voordat het gaat vervelen. Binnen de bebouwde kom rijdt de Taycan moeiteloos, stil en comfortabel. De sedan voelt niet zo breed als hij eruitziet. En zelfs als ander verkeer en snelheidscamera’s je in de gaten houden, is de Taycan een plezier om in te rijden.
Krijg je wel de kans om het koppel op de weg los te laten, pas dan op dat je geen whiplash krijgt. De initiële punch is gewelddadig, en grenst aan het onplezierige. De acceleratie houdt niet op en houdt je in je stoel gedrukt. Bij 70 km/u hoor je het motorgeluid van toon veranderen, dat is het moment dat de tweetraps automaat áchter op schakelt. Aan snelheid geen gebrek, er is meer dan je redelijkerwijs nodig hebt.
Dat hij snel was, wisten we al…
Ook het stuurgedrag van de Porsche Taycan Turbo S raakt de juiste snaar, al biedt het geen overdaad aan feedback. Je hebt het gevoel dat je direct verbonden bent met de voorwielen (de achterste sturen trouwens ook mee), zonder dat het stuurgedrag hyperactief of zenuwachtig wordt. Overhellen is absent bij normale snelheden en de luchtvering is in elke rijmodus – behalve Sport+ – zeer soepel, zelfs op de 21-inch velgen.
Het gewicht van de Taycan is merkbaar en voelbaar als je van richting verandert. Als de dempers diep inveren, voel je dat ze het einde van hun veerweg bereiken. Het lage zwaartepunt en de onmiddellijke acceleratie kunnen veel van het gewicht onder het kleed vegen. Hij voelt zwaar, maar niet als 2,3 ton.
Ook het remgevoel helpt hierbij. Het grootste deel van wat je voelt in je been, is synthetisch. Vaak raken de remblokken de schijven niet, het zijn dan puur de elektromotoren die regeneratief remmen. Toch voelt het pedaal heel natuurlijk, wat ongetwijfeld veel moeite kostte. Porsche denkt dat 90 procent van het remmen gedaan wordt door de elektromotoren, en daarom krijgen de ijzeren remschijven ook een speciale coating zodat ze niet roesten.
En de actieradius?
Wij reden zonder veel op het verbruik te letten: radio aan, airconditioning aan en zodra het kon, drukten we het rechterpedaal op de bodem. Wij kwamen uit op 24 kWh per 100 kilometer, wat zou zorgen voor een actieradius van zo’n 380 kilometer, wat heel niet slecht is.
Reacties