Nee, je dashboard wordt geen fruitsalade. De sappige stukjes blijven in de fruitschaal, maar de bladeren van de ananasplant krijgen een tweede leven als slijtvaste stof voor deurpanelen en dashboardbekleding. Het bedrijf Forvia ontwikkelt dit materiaal als duurzaam alternatief voor leer of plastic. In de Renault Emblème (wat voor nu nog een studiemodel is) vind je het interieur gemaakt van het huis van Spongebob.

Maar denk niet dat dit zomaar een dromerige conceptcar is. Volgens Renault is de Emblème een werkend prototype. Bovendien is het gebruik van ananas ook nog geen verre droom. Misschien weet je nog dat de productieversie van de Volkswagen Fox midden jaren 2000 al vezels van de curauá-plant (een lid van de ananasfamilie) gebruikte voor de hemelbekleding en de hoedenplank.

Veel lagere CO₂-uitstoot

‘Het is geen conceptcar, het is een demonstratiemodel, dus alles moet geschikt zijn voor grootschalige productie,’ zegt Benoit Taillandier, marketingdirecteur bij Forvia. In de Emblème is ook vlas uit Normandië gebruikt voor het dashboard, en volgens Forvia hebben ze de levenslange CO₂-uitstoot van het dashboard, de deurpanelen en de middenconsole met maar liefst 72 procent weten te verlagen ten opzichte van een Mégane uit 2020. Een hoop procentjes voor vijf jaar tijd.

En Forvia is ook echt in staat om dit waar te maken. Het is een gigantische toeleverancier met meer dan 80 autofabrikanten als klant en zo’n 13.000 patenten op naam. Eén op de twee auto’s wereldwijd bevat minstens één van hun producten. Taillandier benadrukt dat de ananasvezel niet alleen een CO₂-arm alternatief voor leer is, maar ook geen concurrentie vormt met de productie van voedsel voor mensen.

De auto zelf is ook bijzonder

De Emblème kende je misschien al van vorig jaar. De techniek is absoluut bijzonder. Ja, in de basis is dit een elektrische auto. En ja: er is een accu aanwezig. Een compacte 40-kWh batterij. Daarmee moet je ‘enkele honderden kilometers’ ver kunnen komen. De accu is voor dagelijks gebruik, dus voor de kleine ritjes. Voor de langere ritten is er geen grotere accu, maar een waterstof-installatie. Een zogenoemde brandstofcel zet waterstof om in elektriciteit.

Nu denk je waarschijnlijk: ‘maar dan is de Renault Emblème heel erg zwaar’ en we begrijpen die gedachtegang. Het is echter niet het geval. Renault meldt dat het streefgewicht 1.750 kilo was, maar ze zeggen niet wat het uiteindelijke gewicht is. Wel zeggen ze dat de auto lichter is dan een SUV van vergelijkbare grootte. Een grotere accu weegt blijkbaar meer dan een complete waterstofinstallatie plus kleine accu. Volgens Renault is het met deze combinatie mogelijk om 1.000 km te rijden.

Eén reactie op “Renault pakt het laatste materiaal waar je aan zou denken om leer van te maken”

  1. We vinden in 2025 inmiddels dat we 1.750 kilo voor een gezinsauto “niet heel erg zwaar” vinden…
    Trouwens, het gekste materiaal waarvan je niet wist dat je er leer van kon maken is: champignons.
    Als je het niet gelooft kun je bij Futurium in Berlijn kijken hoe het werkt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *