We hebben één Europa, dus vrij verkeer van goederen, een gezamenlijke munt en de nodige regelgeving. Maar daarnaast hebben we in Europa ook een gezamenlijke flitsmarathon. In diverse Europese landen gingen de lokale agenten extra veel controleren op snelheid. Het is een vrij eenvoudige manier om diverse begrotingen sluitend te krijgen. We hebben nu ook de resultaten van de Flitsmarathon 2025 om te zien of het zin heeft gehad.

Bij Flitsmeister konden ze zien dat er aanzienlijk meer flitslocaties waren dan voorheen. Dat ‘aanzienlijk’ kunnen ze gelukkig ook uitdrukken in een getal: er stonden 25 procent meer flitsers dan normaal. Je zou verwachten dat die allemaal langs de snelwegen zouden staan, maar niets is minder waar. Men koos dit jaar vooral voor provinciale wegen en wegen binnen de bebouwde kom. Daarnaast waren er opvallend veel mobiele controles.

Verdere resultaten flitsmarathon 2025

De absolute flitsdag van de Flitsmarathon was woensdag 9 april. Dat was niet alleen de verjaardag van Jacques Villeneuve, maar ook de dag waarop het meest werd geflitst. Volgens de data van Flitsmeister was er sprake van een absolute piek: er werd 40 procent meer geflitst dan normaal op een woensdag.

Daarbij werd een ietwat discutabele truc toegepast. Op meerdere locaties werd namelijk vlak na elkaar geflitst. Dit vergrootte de pakkans enorm. Mensen zien de eerste flitser meestal wel (je weet wel, die grijze Volkswagen Transporter die op een brug boven de snelweg staat geparkeerd). Daarna gaan ze weer op het gas – en juist op dat moment staat de tweede flitser klaar.

Wanneer is de volgende Flitsmarathon?

Tja, aan de andere kant: als iedereen met een flitswaarschuwingssysteem rondrijdt, moet je als politie natuurlijk ook creatiever worden. Nu remt iedereen keurig af bij een controle, maar dat is dan een tijdelijke snelheidsverlaging. Het is dus ook niet vreemd dat de volgende flitsmarathon al is gepland. De tweede Flitsmarathon van dit jaar begint op 4 augustus en eindigt op 10 augustus.

Lees ook: Morgen is weer de Flitsmarathon des Doods in Nederland: dit kost een snelheidsboete nu

Overigens wil dat niet zeggen dat er tussendoor geen mobiele controles zijn – die blijven gewoon plaatsvinden. Je kunt dus met een waarschuwingssysteem rijden om je te laten informeren wanneer je in de buurt komt van een camera. Een andere oplossing die 100 procent werkt? Je gewoon aan de maximumsnelheid houden.

4 reacties op “Zoveel werd er nu écht geflitst in Nederland tijdens de flitsmarathon”

  1. Dit is gewoon een non-discussie. Indien je je aan de snelheid houdt, in Nederland of de rest van Europa, dan is er niets aan de hand. Ze hebben verkeersregels in elk land waar je je als burger aan te houden hebt. Of die nu €15 kost of €1500.
    Si plistich verbond zou zeggen simplistischer kan het niet.

  2. Het is niet de eerste keer dat je dit zegt en niet de eerste keer dat je op je onzin gewezen wordt: dat er verschillende boetes zijn per land komt niet door de EU, maar juist door de landen die dit zelf willen bepalen. Stop eens met dat soort onderbuikonzin.

  3. Euh….onze oosterburen willen in meerderheid snelheidsregeling. Deze gaan er dan ook binnenkort komen. Daarbij komt dat onze oosterburen veel vaker flitsen bij wegwerkzaamheden, weerpakket en ander hotspot plaatsen. Dus vrijheid ? Rijden daarbij is te hard in andere landen…Frankrijk neemt gelijk je auto mee. Kosten boete zijn dan niet zo hoog maar het ophalen komt er wel bij. Daarbij zijn er landen die een boete opleggen aan de hand van je inkomen. Dus al met al is het hier zo slecht nog niet.

  4. Precies dat wat er in het artikel staat “om het begroting tekort aan te vullen”. Daarom zijn hier in Nederland de boetes zo hoog. Het zou juist moeten zijn om de verkeersveiligheid te stimuleren. De verkeersveiligheid heeft totaal niets te maken met de hoogte van de boete. Nou zeg ik niet dat we massaal hard moeten gaan rijden, maar mocht je een keer over de schreef gaan, moet je dan gelijk uitgekleed worden? Tis een zielig landje aan het worden (is het eigenlijk al). Mogen niets meer en moeten moeten moeten. Kijk bij onze oosterburen. Het enige verschil wat er is, is een streep op het wegdek en dat noemen ze de grens. Aan de ene kant van die streep heb je als automobilist vrijheid, aan de andere kant van die streep wordt je aan banden gelegd. Kwa voertuig en weg verandert er niets, kwa wet en regelgeving……… En dat noemen ze een verenigd Europa??? Over de prijzen (ook aanschaf voertuigen enz) nog maar te zwijgen. Laat me niet lachen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *