Om te beginnen: ook wij zijn volledig tegen het gebruiken van de mobiele telefoon achter het stuur. Het is een idiote afleiding en het had gisteren al moeten ophouden. En hier is ook niemand het mee oneens (waarom iedereen het dan toch doet, is een raadsel. Maar dat is een epistel voor een andere dag).

De overheid wil de hardnekkige en gevaarlijke gewoonte ook direct uitbannen. Dus pakten ze hun paradepaardje, de BOB-campagne, en probeerden ze daarop voort te borduren. ‘Rij MONO’, kwam eruit rollen. En hier moeten we het echt even over hebben.

Om te beginnen is Mono ook een veelgebruikte afkorting voor Mononucleosis infectiosa, ofwel de ziekte van Pfeiffer. Niet een geweldige start. Daarbij is betekenis volstrekt onduidelijk voor elke bestuurder. In geen enkele uiting die wij hebben gezien werd het goed uitgelegd. Weet jij nu direct te vertellen waar het voor staat? Tip: het is niet Mobile No.

Wat betekent Rij MONO?

Het staat blijkbaar voor ‘Mono staat letterlijk voor één of alleen. In de campagne staat het voor met één ding bezig zijn: als je rijdt, houd je je aandacht op één ding en dat is het verkeer.’ Volgens ons is de eerste regel van marketing dat het in één keer duidelijk moet zijn. Mensen hebben de aandachtsspanne van een demente goudvis.

Het blijft niet hangen

Het grootste probleem is dat de campagne niet blijft hangen. De filmpjes van de BOB-campagne waren nog een soort grappig en spraken de doelgroep aan. Dat jij vanavond de BOB was, kon je zonder gêne uitspreken. Als je zegt dat je vanavond Mono bent, zullen mensen een stap naar achteren doen of je antidepressiva aanbieden. Het is suf, nietszeggend en blijft niet hangen.

De alternatieven voor Rij Mono

Het moet iets cools zijn. Iets grappigs. Iets wat je half gekscherend kan zeggen. Op die manier wordt het voor je herhaald, in plaats van dat je enorme onbegrijpelijke borden langs de weg moet hangen. Bijvoorbeeld: Ik ben vanavond Hans: Handen Alleen Naar ’t Stuur. Al is dat misschien verwarrend voor coureurs met een HANS-systeem op hun helm tegen whiplash.

Rij flink Door of rij Aso

Oké, wat dacht je van: ‘Ik rij vanavond flink DOOR’. DOOR: Doe Op Offline, Rakker. Spreekt ook alle leeftijden aan. ‘Rij nou toch eens DOOR, man’, blijft hangen, toch? Of, als de overheid lekker ludiek wil doen (vinden marketingbureau’s vaak leuk): ASO – dat staat voor Algehele Smartphone Onthouding. Dan kun je roepen: ‘wat ben jij ASO achter het stuur?’.

Ga helemaal Loco

We hebben er nog wel een: ‘Let Op, Concentreer Ook’. Ga helemaal LOCO. En zo kunnen we nog even doorgaan. Bij benadering zijn er vijfhonderd-en-een alternatieven voor ‘Rij Mono’. Dus hoe ze uit alles opties in hemelsnaam bij een besmettelijke ziekte zijn gekomen, is ons een raadsel. Ook dat is een speciaal soort talent.

Reacties

  • ErikS heeft op 28 september 2024 geschreven:

    Waardeloos artikel. Jullie voorstellen blijven veel minder hangen. ASO is volgens jullie wel een goed alternatief terwijl het alleenmaar negatieve associaties oproept; werkelijk!

    Reageer
  • Johnson heeft op 5 oktober 2021 geschreven:

    Tsja, ik kom hier op 05/10/2021 omdat ik het gisteren op een matrixbord zag staan. Eerder nog nooit van gehoord……

    Reageer
  • Jan Bakker heeft op 27 december 2019 geschreven:

    Mononucleosis infectiosa ja? Deze hebben jullie ook moeten opzoeken! En’ Mensen hebben de aandachtsspanne van een demente goudvis.’??! Geen aanleiding, geen onderbouwing en niet relevant om dat te beweren. Compleet nutteloos artikel!

    Reageer
  • Peter Lankou heeft op 6 oktober 2019 geschreven:

    MoNo:
    Motor aan, No mobieltje

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)