
Een van de grote verkoopargumenten voor elektrische auto’s is de soepele acceleratie. Maar het lijkt erop dat mensen dat helemaal niet willen. Of in ieder geval de generatie bestuurders die van een benzineauto afkomt. Het is niets voor niets dat automerken als Hyundai en Lexus met software een soort nepversnellingsbak programmeren bij EV’s. Maar ook de echte versnellingsbak lijkt steeds vaker voor te komen bij EV’s. Hoe zit het nu met schakelen bij een elektrische auto?
De nieuwe elektrische CLA heeft bijvoorbeeld een versnellingsbak. Dat wel niet zeggen dat je zelf moet schakelen in de nieuwe elektrische CLA. Het betreft namelijk een tweetraps automaat. Mercedes heeft hiervoor gekozen voor maximale efficiency, met name op hogere snelheid. De eerste versnelling is bedoeld voor wegrijden, stadsverkeer en buitenwegen. De tweede versnelling is specifiek voor snelweggebruik op hogere snelheden.
Porsche was al veel eerder met een ‘echte’ versnellingsbak op een EV. De snelste versies van de Taycan hebben op de achteras een tweetraps-transmissie. Op de eerste plek is om de acceleratie van de Taycan te garanderen, maar voor de bestuurder is het ook fijn, want je hoort de auto schakelen. Zo heb je beter in de gaten welke snelheden je rijdt. Op het circuit – voor zover mensen dat doen met een Taycan – helpt dat met het inschatten van de snelheid.
De Volkswagen Golf PHEV heeft er ook een

Ook de Volkswagen Golf PHEV kun je betrappen op schakelen in de volledig elektrische modus. Dit komt doordat de elektromotor bij het vliegwiel zit. In Jip-en-Janneke-taal: tussen de wielen en de elektromotor zit de versnellingsbak. De power van de elektromotor moet door de bak heen. En waarom zou je hem dan niet laten schakelen? Bovendien: dan staat de juiste versnelling al klaar mocht de brandstofmotor ineens klaarstaan.
Steeds meer nepversnellingen bij elektrische auto’s
Het was min of meer de innovatie van de Hyundai Ioniq 5 N: een elektrische auto die puur met software het gevoel geeft dat de auto schakelt. Maar ook de normalere auto’s van Kia krijgen dit foefje. Maar er zijn meer merken mee bezig, want ook de elektrische auto’s van Lexus hebben dit. De Lexus RZ550e werd deze week aangekondigd. Dat is een elektrische auto waarmee je ook kan schakelen. Het heeft alleen niets te maken met wat de CLA en Taycan hebben.
Die Mercedes en Porsche hebben een fysieke transmissie die daadwerkelijk schakelt. In de Lexus is het – net als bij de Hyundai Ioniq 5 N en Kia EV6 GT – dat de transmissiefunctie gesimuleerd wordt. Net als met andere dingen die nep zijn, hoeft dat niet te betekenen dat je er geen lol mee kunt hebben, overigens. Zeker in combinatie met het al even neppe geluid lijk je toch in een hele snelle auto te zitten. Dat een Ioniq 5 N 650 pk heeft, helpt overigens wel.
Lees ook: Ook Stellantis werkt aan een versnellingsbak voor elektrische auto’s die je zelf kunt schakelen

Ev motoren draaien aan een heel hoog toerental bij hoge snelheden.Dit toerental is te joog voor de lagers die in de motor zitten.Die moeten extra gekoeld worden om niet stuk te draaien.Een versnellingsbak helpt om dit toerental te beperken ban de motor.Dat is de echte reden ipv deze flauwekul ban uitleg.
“ maar voor de bestuurder is het ook fijn, want je hoort de auto schakelen. Zo heb je beter in de gaten welke snelheden je rijdt.”
🤣🤣🤣🤣🤣
Bullshit-Bingo. Bestaat dat nog?
Door het enorme koppel van een elektromotor en sowieso het hoge vermogen van EV’s is zo’n versnellingsbak onbetaalbaar. Bij een Porsche kan dat wel uit, maar bij goedkopere auto’s niet.
Een ‘simpele’ Volvo EX40 Twin motor performance van €56k heeft vergelijkbare motor specificaties als een BMW M2 van €127k. En daar zit geen versnellingsbak in van een paar duizend euro….
Het is vrij simpel, als je een electrische auto ook snel wil laten rijden (Ter referentie; een 2016 model 3 haalt al 260km/h, snel genoeg voor iedereen), laten we zeggen 300km/h, dan heb je twee opties;
of je gebruikt een electromotor die 20k RPM lan draaien zonder uit elkaar te klappen, dan heb je geen versnellingsbak nodig, of je gebruikt een electromotor die dat niet trekt en compenseert dat met een versnellingsbak die de RPM fors verminderd.
Kies je voor de eerste optie, dan heb je minder gewicht, minder complexiteit en dus een efficientere en lichtere auto.
kies je voor de tweede optie, dan heb je meer complexiteit, meer gewicht en mindere efficientie. Je geeft er dan een marketing draai aan dat het zuiniger is dan zonder op hoge snelheid (dat het onzuiniger is op lagere snelheid, dat zeg je natuurlijk niet), en dat het mensen ‘helpt’ de snelheid in te schatten op het circuit.
Zo haalt de 1000pk Taycan een topsnelheid van 305km/h met zijn versnellngsbak.
De plaid model S haalt een snelheid van 322km/h zonder versnellingsbak.
Is de Taycan dan efficienter dan de plaid door de ‘efficiente’ en zware versnellingsbak? nee.
Op hoge snelheid (250km/h) is een aantal procent efficiëntere aandrijflijn door een versnellingsbak, totaal ondergeschikt aan de extreem hoge luchtsnelheid geworden, hier is dus alleen de CW waarde icm frontaal oppervlakte van belang. Wat deze mercedes overigens prima voor elkaar heeft.
M3 vind jij jezelf ook niet een beetje sneu met dat dinosaurus gezeik de hele tijd?
Ja ja al die klote ICE’s. Maar wel alles nep maken zodat de EV ervaart hoe het zou moeten zijn? Eerst nep geluid en nep schakelen. Vervolgens een echte versnellingsbak plaatsen (nou ja, echt. 2 versnellingen). Laat de EV dan ook echt geluid maken en een 8 traps automaat erin. Dus maak d’r weer een ICE van. Probleem opgelost, iedereen weer blij🥰