Shell was er niet blij mee in 2021. Toen kreeg het bedrijf de mededeling dat ze hun CO2-uitstoot ernstig moesten beperken. Milieudefensie RDS (Royal Dutch Shell) aangeklaagd, omdat het Shell te weinig zou doen om de CO2-uitstoot in te perken. De rechter ging daarin mee en deed de opvallende uitspraak. Dat is dus alweer drie jaar geleden.
Uiteraard ging Shell tegen de uitspraak in beroep. De zaak is wereldwijd groot nieuws, dus iedereen was zeer benieuwd naar de uitspraak van de rechter. Aanvankelijk leek het erop dat de rechter dezelfde uitspraak zou gaan doen. Dit vanwege het feit dat ‘bescherming tegen klimaatverandering een mensenrecht is’. De producten van Shell doen juist het tegenovergestelde. De winstgevende toko is zeer bedreven in het verkopen van brandstoffen.
Shell wint rechtszaak, hoeft niet uitstoot te beperken
Kortom, eind goed, al goed, zou je denken, maar er was een M. Night Shyamalan-esque twist in de uitspraak. Ondanks dat Shell aantoonbaar een klimaatprobleem teweegbrengt, doet de rechter toch een andere uitspraak. Die luidt dat Shell geen extra verplichting heeft voor extra CO₂-afbouw. Shell hoeft geen extra maatregelen te treffen om diens CO2-uitstoot te drukken. Shell wint dus de rechtszaak bij het hof.
De reden waarom is als volgt. Als Shell de CO₂-uitbrakende activiteiten zou staken, zou een andere olieleverancier opstaan om dat stukje markt over te nemen. Volgens de rechter is het zinloos om Shell meer te laten doen dan de concurrenten. Waar de rechtbank aanvankelijk oordeelde dat Shell meer moet doen, oordeelt het hof dus anders. Dit mede omdat de werkelijkheid complexer is. Het buitenspel zetten van Shell is vervelend voor Shell en voor milieudefensie slechts een tijdelijk overwinning.
Lees ook: Shell lanceert nieuwe EV-oplader met vier keer zoveel vermogen als Tesla-supercharger
Stel dat het hof anders had geoordeeld en Shell haar activiteiten moest staken, dan zijn er zat andere leveranciers die in de behoefte gaan voorzien. Overigens is Shell niet het enige bedrijf waar Milieudefensie zijn pijlen op richt, ook bij ABN Amro, Ahold Delhaize, ING en KLM zijn volgens Milieudefensie grote vervuilers. Als die hun uitstoot niet verminderen en met name klanten aanhoudt die veel vervuilen, worden ze ook voor de rechts gesleept.
Reacties