
Het liefst willen we allemaal dikke lichtmetalen velgen onder de auto. Tegenwoordig hebben de meeste auto’s het wel standaard. En als het niet standaard is, is het een optie of onderdeel van een iets luxere of snellere uitvoering. Dat is in veel gevallen een terechte aanname, want een setje stalen velgen met een wieldopje erover is niet echt sexy. Het is overduidelijk een onderdeel waarop bespaard is. En dat is bij voorbaat niet cool.
Dus in de meeste gevallen is een stalen velg niet cool. Maar er zijn natuurlijk een paar uitzonderingen waarbij de stalen velg juist wel heel erg gaaf is. Uiteraard laten wij die de revue passeren. Wij houden van alle auto’s, maar van de ene net een beetje meer dan andere. Net als bij je kinderen mag je dat niet zeggen, maar is het wel zo. In dit geval hebben we gekozen waarvan de steelies juist bijdragen aan de charme van de auto en hem cooler maken.
Peugeot 106 Rallye

Bij Peugeot had je meerdere manieren om snel te gaan als je een 106 wilde. Er was een complete 106 GTI en er was een kale 106 Rallye. Die laatste had nauwelijks uitrusting, dit om het gewicht en de prijs laag te houden. Items als radio, elektrische ramen en centrale deurvergrendeling ontbraken gewoon. Standaard hadden ze niet eens stuurbekrachtiging. Wel kreeg je die coole witte Michelin-steelies. En ja, de 205 Rallye had ze ook, maar dat was in een tijd dat sportieve auto’s in die prijsklasse dat wel vaker hadden.
Mitsubishi Lancer Evolution RS

De meest hardcore Lancer Evolutions hadden vaak stalen velgen. Dat lijkt raar, maar is eigenlijk heel erg logisch. Hoe komt dat? Nou, de RS was dermate hardcore dat de auto werd gekocht door race- en rallyteams. Die gebruikten dan de basis voor een competitieauto. RS-uitvoeringen bij Mitsubishi hadden vaak niet eens een radio en airconditioning: dat sloop men er anders toch meteen uit.
Je kon kiezen voor de aluminium wielen van Enkei of BBS. Maar als je mee ging doen aan rally’s, had je specifieke wielen per ondergrond. Dus die straatwielen had je niet nodig. Ook leuk, vaak hadden die RS-versies een achterbank met de goedkoopste stoffen bekleding van de instapversie. Uiteraard omdat dat er toch uit werd gehaald.
Subaru BRZ RA

Ook de Subaru BRZ kun je krijgen met stalen velgen. Alleen in Japan, natuurlijk. Wij Europeanen en de Amerikaanse markt zijn wat veeleisender. Om de prijs laag te houden was er een cup uitvoering die zich maar op één ding focuste: rijplezier. De BRZ is een relatief lichte achterwielaandrijver, dus dat zat wel snor. De rest werd verwijder, dus geen airco, radio en stoelverwarming. Omgerekend kostte de BRZ Cup slechts 25.000 euro. Nieuw. Wow.
Caterham Seven 160

De Caterham Seven is een auto die je bijna nooit met grote wielen ziet. Iemand die een Caterham heeft, weet hoe belangrijk het is om overal het gewicht zo laag mogelijk te houden. Normaal heeft een Seven kleine lichtmetalen wielen. Het probleem is dat die nogal duur zijn. Dat stond haaks op het idee van de Seven 160. Deze kreeg hele smalle stalen wieltjes.
Land Rover Defender

Natuurlijk zijn stalen velgen altijd cool bij terreinauto’s. Bij een terreinauto geldt wel: hoe groter de wielen, hoe minder. Daarom hebben zelfs de meest heftige Bronco’s en Rappots van die kleine wielen (maar grote velgen). Bij de Defender koost Land Rover echter voor een andere benadering. Tot voor kort waren het ook daadwerkelijk stalen velgen, tegenwoordig zijn het lichtmetalen wielen die lijken op steelies.
Opel Frontera

Opel heeft een historie als het gaat om stalen wielen. Voor de Astra, Zafira en Vectra was Opel zo slim om een vijfspaaks stalen velg te laten maken. Daar hadden zij dan een dop voor. Ergo: het waren stalen wielen met wieldoppen, maar niemand die het doorhad. Check de afbeelding hierboven. Nadeel: ondanks dat het een keurig wiel is, is het niet echt cool. Maar Opel kan dat dus wel.

De velg van de Opel Frontera (afbeelding hierboven) doet ons er een beetje aan denken. Ook hier geen typische dichte velg met gaten, maar wederom vijf spaken. Wellicht dat de kleur ook meehelpt: wit. Het past in elk geval goed bij de naam Frontera, want de terreinwagen uit de jaren ’90 met dezelfde naam had standaard ook stalen wielen.
Smart Roadster ‘Light’

De gewone Smart City Coupé (zoals het model oorspronkelijk heette) was niet alleen een apart autootje en nieuw concept, maar ook de techniek was nieuw. Een kleine driecilinder turbo, achterwielaandrijving en een sequentiële bak. Dat was best exotisch. De techniek was de basis voor de Smart Roadster, zodat ze dat niet opnieuw hoefden te ontwikkelen.
Aanvankelijk was er een 82 en 102 pk versie. Om de verkopen iets op gang te helpen, kwam er iets later een 60 pk versie bij die standaard stalen velgen had. Heel erg cool: het was een breedset, dus de wielen achter waren breder dan voor. Helemaal briljant was het afwijkende design van de voor- en achterkant.
Fiat Panda Steelies

We eindigen met de Fiat Panda. Simpelweg omdat die auto het bastion is van de stalen velg. Voor lange tijd werd de auto alleen maar geleverd met die wielen. Maar Fiat is zo’n merk dat er dan nét eventjes meer mee doet waardoor het een beetje stijl heeft in plaats van dat het er goedkoop uitziet.

De eerste Panda 4×4 (zeker in Sisley-trim) had geweldige witte steelies. Later, met de derde generatie kreeg de 4×4 iets gekleurde steelies en het resultaat paste perfect bij het type auto.

Uiteraard mag je het hartstochtelijk met ons oneens zijn. Laat in de commentsectie vooral weten welke auto er nog bij had mogen of zelfs moeten staan. Degene met de beste comment mag bij het artikel van volgende week weer ongezouten zijn mening geven. En wellicht haal je zo ook nog het magazine. Je ouders zullen trots op je zijn. Wij zijn dat ook.