
De uitstoot van een waterstofauto kun je letterlijk drinken, zo schoon is het. Maar alleen omdat het lokaal koek en ei is, betekent het niet dat er niet ergens uitstoot wordt veroorzaakt. Dat is bij elektrische auto’s is dat niet anders. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft nu een nieuwe methode bedacht om waterstof te maken waarbij de koolstofvoetafdruk aanzienlijk kleiner wordt: met blikjes en zeewater. Jazeker: ‘Blikje in de water – ik vind helemaal mooi.’
Vorig jaar vond een team van onderzoekers al een manier om waterstof te maken van oude drinkblikjes, zeewater en cafeïne. Als jij energiedrank op het strand drinkt, ben je dus al akelig dichtbij. MIT onderzocht of de methode schaalbaar was, of er daadwerkelijk veel waterstof mee kon worden geproduceerd, wat dan de kosten per kilo zouden zijn en of het nog steeds milieuvriendelijk zou zijn. De bevindingen zijn positief.
Hoe werkt het precies?
Als je een blikje (of ander aluminium) in zeewater gooit, dan gebeurt er niet heel veel. Maar als je daar een legering van gallium en indium bij mietert, dan lost het aluminium langzaam op. Hierbij komt waterstofgas vrij en dit kun je dan opvangen. De andere metalen lossen niet op en kun je dus hergebruiken. Je bent af van je afval en krijgt er onder meer waterstof voor terug. Goed: dit is heel kort door de bocht, maar daar komt het in het kort op neer.
Hoe duur is het waterstof?
Volgens de onderzoekers zorgt de methode voor een uitstoot van 1,45 kilo CO2 per kilo waterstof. Klinkt veel, maar het schijnt weinig te zijn. Bij normale ‘grijze’ waterstof zou de uitstoot 11 kilo CO2 per kilo waterstof zijn. Volgens MIT komt de methode dus in de buurt van ‘groene’ waterstof. Bovendien zou het waterstof na productie zo’n 9 dollar per kilo kosten. Dat komt neer op zo’n 7,70 euro per kilo, wat aanzienlijk minder is dan de 20 euro die je nu bij de pomp betaalt.
Uiteraard zijn productiekosten niet gelijk aan wat je betaalt aan de pomp. Met een kilo waterstof moet je ongeveer 100 kilometer kunnen rijden, dus dat is makkelijk rekenen. Als je nu tankt voor 2 euro per liter dan moet je auto 3,85 liter per 100 kilometer verbruiken voor dezelfde kosten per kilometer. De meeste benzineauto’s rijden iets onzuiniger, maar waterstof zal ook iets duurder uitvallen bij de pomp. De twee lijken dus redelijk gelijk op te staan.
Dat is natuurlijk je reinste waanzin.
Dit is alleen nuttig als je er van uit gaat dat blikjes afval zijn.
In werkelijkheid is het een ontzettend nuttige grondstof voor nieuw aluminium, een metaal wat godsgruwelijk veel energie kost om te maken vanuit de ruwe grondstoffen.
Leuk dat het kan, maar zowel energetisch als economisch totaal onverantwoord, laat staan schaalbaar
Werkt even, tot je all je aluminium hebt gekatalyseerd. Leuk projectje als je in de achtertuin even snel waterstof moet maken misschien. Maar dit op groote schaal implementeren maakt dat aluminium productie veel kostelijker wordt.
Dit kun je trouwens gewoon thuis doen. Werkt al met warm water en enkel gallium.