Het gaat niet al te best met Stellantis op dit moment. Het is een enorm concern met heel veel verschillende merken, uiteenlopend van Fiat tot Dodge en van Citroën tot Opel. Het bedrijf heeft een voorlopige prognose gedaan over de resultaten van het eerste halfjaar – en die zien er niet best uit. Stellantis lijkt een miljardenverlies te gaan boeken. Het voorlopige nettoverlies bedraagt 2,3 miljard euro, terwijl het concern vorig jaar nog een nettowinst van 5,6 miljard euro boekte.

Dat gaat dus de verkeerde kant op. Het zal een van de redenen zijn waarom Stellantis-CEO Carlos Tavares het veld moest ruimen. Tavares is intussen opgevolgd door Antonio Felisa. Veel merken hebben overigens ook een nieuwe CEO gekregen. Denk aan Santo Ficili bij Alfa Romeo en Maserati, en Alain Favey bij Peugeot.

Waarom lijdt Stellantis een miljardenverlies?

Bij een bedrijf zo groot als Stellantis zijn daar natuurlijk meerdere oorzaken voor. Een belangrijke reden is de invoering van importheffingen, aldus Stellantis. Daardoor zijn de auto’s duurder geworden en worden ze minder goed verkocht. De Dodge Hornet is bijvoorbeeld een compacte crossover die wordt gebouwd in Pomigliano d’Arco – en dat ligt niet in Idaho, maar in Italië. Stellantis verkoopt nu alleen nog maar de bestaande voorraad; modellen van het nieuwe modeljaar zijn uitgesteld.

Dan zijn er ook nog Alfa Romeo en Maserati, waarvoor de Amerikaanse markt erg belangrijk is. En het ligt niet alleen aan de importheffingen: veel merken verkochten sowieso al onder de maat. De verkopen daalden in totaal met zes procent, en de omzet daalde met 13 procent. Helemaal als een verrassing komen deze resultaten niet. Tavares gaf in 2024 al aan dat er een paar lastige jaren aan zaten te komen – vlak voordat hij zijn LinkedIn-profiel ging bijwerken.

Pure pech

Daarnaast heeft Stellantis te maken gehad met het stopzetten van diverse programma’s. Zo zijn ze gestopt met het waterstofprogramma, dat specifiek gericht was op bedrijfswagens. De kosten daarvan moeten worden afgeschreven. Iets dat ook niet helpt, zijn de vele terugroepacties. In sommige gevallen is dat hun eigen schuld – denk aan de problemen met de PureTech-motoren met natte distributieriem.

Lees ook: Dit gebeurt er als het aandeel met 40 procent keldert

In andere gevallen is het pure pech, zoals met de airbags in diverse modellen van Citroën en DS. Dat zijn Takata-airbags – absoluut niet uniek voor Stellantis-producten. Ook BMW, Honda, Mazda, Toyota en alle merken van General Motors hadden Takata-airbags en vergelijkbare terugroepacties. Om het consumentenvertrouwen terug te winnen, krijg je op bijna alle Stellantis-producten nu acht jaar garantie.

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear