
Je kent het aloude adagium wel: vroeger was alles beter. Je grootouders zeiden het altijd, je ouders zeiden het en op het moment dat jij dezelfde uitspraak doet, weet je dat je officieel een oude zeur bent geworden. Maar het lijkt er wel op dat auto’s vroeger beter waren, gezien het enorme aantal terugroepacties. Vandaag hebben we er eentje van Stellantis vanwege potentieel ernstige slijtage aan de motor.
Stellantis is het moederbedrijf van een hele hoop automerken, het is in feite een samensmelting van PSA (Peugeot, Citroën en Opel) en FCA (Abarth, Alfa Romeo, Fiat en Lancia). En dan vallen alle submerken er ook nog onder. Het is precies zoals met Volkswagen, waartoe ook een hoop merken behoren. Het voordeel is dat al die merken techniek kunnen delen. Dat scheelt enorm in de ontwikkelingskosten. Het nadeel is dat als er iets mis is, meerdere merken daar last van hebben.
Wat is er mis?
Dat is ook nu het geval bij Stellantis. Het gaat in dit geval om dieselmotoren, waarbij de nokkenasketting sneller kan slijten dan normaal. De nokkenasketting zorgt ervoor dat de nokkenassen goed functioneren, die op hun beurt de kleppen van de motor openen en sluiten. Als de ketting breekt door overmatige slijtage, kan dat voor ernstige motorschade zorgen. Om dat te voorkomen, is er een terugroepactie op touw gezet.
Het is echt een voorzorgsmaatregel, het wil niet zeggen dat er 24.000 tikkende tijdbommen rondrijden. Je kunt gewoon blijven rijden. Bij de terugroepactie worden de motoren van de auto’s gecontroleerd en indien nodig worden er reparaties uitgevoerd en eventueel onderdelen vervangen. Stellantis begint bij de oudere auto’s en werkt zich zo op naar de modernere auto’s. Alle eigenaren krijgen gewoon een brief toegestuurd om een afspraak te maken.
Om welke motor gaat het
In dit geval gaat het om de 1.5 diesel, die onder diverse namen wordt verkocht van 2017 tot en met 2023. Mocht jij een auto hebben met deze motor en van 2023 tot 2025 een reparatie hebben laten uitvoeren, kun je met terugwerkende kracht gecompenseerd worden. Daarvoor kun je de erkende dealer even contacteren. Stellantis heeft de dekking van de motoren uitgebreid tot 240.000 kilometer en 10 jaar. Als jouw auto aan de specifieke eisen voldoet, kun je alle eventueel nodige reparaties kosteloos laten uitvoeren.
Lees ook: Bij deze terugroepactie van Kia krijg je een compleet nieuwe motor
https://topgear.nl/autonieuws/terugroepactie-nissan/In Nederland valt de schade relatief mee. Er rijden ‘maar’ 24.000 auto’s met deze 1,5-viercilindermotor, verdeeld over de merken Citroën, DS Automobiles, Fiat, Opel en Peugeot. In andere Europese landen zijn is de motor nog veel populairder. Stellantis was onlangs ook al in het nieuws, in dat geval ging het om de airbags in bepaalde Citroëns. Dat waren nog de airbags van de inmiddels failliete leverancier Takata. In dat geval zijn er heel erg veel automerken wereldwijd die te maken hebben (gehad) met die airbags.
Lees ook: Vanwege dit kleine onderdeeltje krijgen honderdduizenden Nissan-eigenaren mogelijk een nieuwe motor

Met al die akkefietjes aan nieuwe auto’s wordt je bijna bang om een nieuwe aan te schaffen Veel vindt zijn oorzaak in de enorme concurrentie om snel nieuwe modellen in te voeren.
Fatsoenlijke ontwikkeling heeft gewoon tijd nodig.
Zelf meegemaakt bij PHILIPS jaren terug.
Verplichte test op apparaat in de ontwikkelfase niet uitgevoerd ivm deadline op de markt brengen van product.
Toen het euvel zich (inderdaad) openbaarde werd gewoon gesteld: We reparen het binnen garantie anders heb je pech gehad.
Firma’s LEB van leugen en bedrog