We kwamen er het afgelopen weekend achter dat als je niet drinkt, je net zoveel rijfouten maakt als dat je achter het stuur kruipt na een te leuk feestje. Niet door het zelf uit te proberen uiteraard. Ondanks verschillende reclames kregen ruim 22.000 bestuurders een proces-verbaal voor het rijden met een slokkie op. Met een nieuw wetsvoorstel wil de minister van Justitie en Veiligheid ervoor zorgen dat rechters strengere straffen kunnen uitdelen aan mensen die rijden onder invloed.

Volgens minister Yeşilgöz-Zegerius moeten rechters meer mogelijkheden krijgen om de opgelegde straffen beter te laten uitvoeren. ‘Dat is nodig, omdat de ervaring leert dat de kans op herhaling groot is’, voegt ze toe. Zo schrijft het wetsvoorstel voor dat als iemand voor de tweede keer een rijontzegging krijgt, deze persoon een vervangende celstraf kan krijgen van maximaal zes maanden. Hiermee hopen politie en justitie dat mensen die een rijontzegging hebben gekregen, niet alsnog achter het stuur kruipen.

Nog meer zwaardere straffen mogelijk

Daarnaast mag de rechter ook harder straffen wanneer hij denkt dat er een grote kans op herhaling is. De rijontzegging gaat dan meteen in na de uitspraak. Of de verdachte in hoger beroep gaat of niet. Ondanks dat er nog geen definitief oordeel is geveld, mag je dan geen autorijden totdat de ontzegging voorbij is of de rechter later terugkomt op zijn besluit.

Daarnaast kan de rechter straks naast de tijdelijke rijontzegging ook het rijbewijs ongeldig verklaren. Je moet dan dus opnieuw je rijbewijs halen. De wetsvoorstellen worden nu na besluit van de ministerraad klaargemaakt om zo snel als mogelijk in te dienen bij de Tweede Kamer. Als de meerderheid van de kamer voor stemt, gaat het voorstel naar de Eerste Kamer waarna de wet ingevoerd kan worden.

Wat zijn de straffen voor het rijden onder invloed?

Rechters moeten bij het straffen voor rijden onder invloed onderscheid maken. Zo worden ervaren bestuurders (vijf jaar of langer in bezit van een rijbewijs) gescheiden van beginnend bestuurders. Daarnaast wordt er gekeken naar hoeveel promille alcohol er in je bloed zit en wordt er gekeken of je al eens eerder bent gepakt voor rijden onder invloed.

De maximale straffen (3,46 promille of meer) zijn voor beginnend en ervaren bestuurders gelijk. Bij de eerste keer zijn ervaren en beginnend bestuurders minimaal 300 euro kwijt. Je hebt dan als ervaren bestuurder minimaal 0,54 promille alcohol in je bloed en als beginnend bestuurder minimaal 0,22 promille. De maximale boete bij je eerste overtreding is 100 uur taakstraf en een rijontzegging van 22 maanden.

Ga je voor de tweede keer in de fout, dan ben je als ervaren bestuurder minimaal 450 euro armer. Bij beginnend bestuurders komt daar nog eens een rijontzegging van twee maanden bovenop. De maximale boete is 100 uur taakstraf, twee weken naar de gevangenis en een rijontzegging van twee jaar.

De maximale straf voor rijden onder invloed

Kijk je voor de derde keer of meer te diep in het glaasje en stap je achter het stuur, dan bedraagt de minimale straf voor zowel beginnend als ervaren bestuurder 600 euro en een rijontzegging van vier maanden. De hoogste straf is twee jaar geen rijbewijs en vier weken in de gevangenis. Voor een compleet overzicht van de boetes per promillage verwijzen we je door naar overheid.nl.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)