De honderdste verjaardag van de T-Ford is volgend jaar vast en zeker aanleiding voor groot feest bij de fabrikant. De Amerikaanse T-Ford Club neemt alvast een voorschot op de festiviteiten door alle nog rijdende T-Fordjes op te roepen naar de jaarlijkse meeting te komen.
 
Nu rijden er van de ruim 15 miljoen geproduceerde T-Rods nog altijd zo’n half miljoen rond. En als die allemaal op komen dagen in Richmond – USA, dan zou dat wel eens wat problemen met de luchtkwaliteit kunnen geven. De organisatie maakt zich daar echter geen zorgen over en gaat uit van een bonte optocht van ongeveer 1.500 ‘Thin Lizzies’. En daar zijn nogal wat buitenissige varianten onder, uiteenlopend van ambulances en campers tot een oude brandweerauto en zelfs een tot sneeuwmobiel omgebouwde T-Ford.
 
De feestelijke bijeenkomst staat op de agenda van 21 tot en met 26 juli 2008, wat bijna precies samenvalt met het eeuwfeest. De allereerste T-Ford rolde in Detroit van de band op 27 september 1908.
 
De 100e verjaardag van het brikkie heeft ondertussen ook ontwerper David Beasley beziggehouden. Hij heeft zich niet laten tegenhouden door de enigszins ongunstige cW-waarde van de T-Ford – die ligt in de buurt van 1 – en een aantal eigentijdse varianten ontworpen. Zo tekende hij een 2+2 coupé, een tweezits pick-up en een soort stationwagen met vier zitplaatsen.
 
Hopelijk laat Ford zich niet teveel meeslepen door zijn enthousiasme.
 

Reacties

Meer van TopGear