Voorlopig loont het nog wel om met een halfvolle tank te vertrekken uit Nederland, maar binnenkort mag je de tank wel halfleeg noemen. In Duitsland blijven de brandstofprijzen de komende jaren toenemen door de verhoging van de CO2-taks. Voor 2024 heeft de Duitse overheid de uitstootstraf zelfs met 50 procent verhoogd, en dat ga je merken aan de pomp.

De ADAC meldt dat de Duitse taks voor een tonnetje CO2 van 30 euro is gestegen naar 45 euro. Dit is 5 euro meer dan gepland. Deze taks wordt natuurlijk doorberekend in de literprijs voor benzine en diesel. Concreet verwacht de Duitse tegenhanger van de ANWB dat de literprijs van benzine zal stijgen met 4,3 cent in 2024. Diesel zou ook 4,7 cent duurder worden per liter.

Lees ook: Goedkoop tanken in Duitsland? Lees hier onze ultieme gids

De extra inkomsten van de CO2-taks gaan naar het Klimaat- en Transformatiefonds (KTF), een potje voor de verduurzaming van Duitsland. Het grappige is dat één van de doelen van het fonds is om de financiële lasten van verduurzaming bij de inwoners weg te halen, maar die kosten komen nu dus wel weer bij de tankende inwoner te liggen. En dan zou je kunnen zeggen: dan moeten ze maar een EV kopen, maar die subsidie is ook weggenomen.

Komende jaren bijna 19 cent duurder

De CO2-taks werd in 2021 ingevoerd. Toen steeg de prijs van benzine met zo’n 8 cent. In totaal is de prijs nu dus zo’n 14 cent hoger dan vier jaar geleden. De ADAC verwacht dat de taks blijft toenemen en dat de benzineprijs in 2026 maar liefst 18,9 cent duurder zal zijn dan in 2020. En dan hebben ze het alleen nog maar over de taks, want de olieprijs kan ook nog alle kanten op.

Hoe duur is tanken in Duitsland nu?

Als je de grens overgaat via de A2 of de A12, dan kun je nu langs de snelweg tanken voor zo’n 1,87 euro per liter benzine en als je de afrit neemt, dan is het al snel 1,72 euro per liter. Dit is nog altijd een stukje voordeliger dan in Nederland, waar de landelijke adviesprijs momenteel 2,05 euro is voor een litertje 95. Het kan dus al snel 15 euro schelen per tank om in Duitsland je peut te tappen. Sinds de invoering van de taks is de benzine in Duitsland zo’n 14 cent duurder geworden per liter.

13 reacties op “Zoveel duurder wordt tanken in Duitsland dit jaar door hogere CO2-taks”

  1. Denk eens aan de tabak 40 gr.in emlicheim 5.60 euro .hier nog 16 euro omrekenen naar 40 grams ben je bij een slof 72 euro goedkoper uit in Duitsland

    • En ook voor heel veel dingen niet: groeten, fruit, koffie, alle huismerken: allemaal veel en veel goedkoper in Nederland. Het zijn alleen maar frisdrank, alcohol, tabak en brandstof die goedkoper zijn. En A-merken, maar die zijn in Nederland weer zo vaak in de aanbieding dat dit in de praktijk ook geen verschil maakt.

      Zo, weer een mythe doorgeprikt.

      • De conclusie is dus dat alleen ongezonde dingen in Duitsland goedkoper zijn? Dat zou wel verklaren waarom Duitsers vaak zo dik zijn hahaha!!

  2. Voordeel wel is dat je daar nog oude vertrouwde echte 95 kunt tanken. Snap niet dat we niet gewoon mogen kiezen. Auto rijd wel stuk soepeler.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *