Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo moeilijk om je auto te verkopen. Je pakt je smartphone, opent de app van de autoverkoopsite, voert de informatie in en voegt de foto’s erbij en klaar is Kees. Het is een vast gegeven dat de particuliere vraagprijs vaak iets onder die van de dealer ligt. Maar uiteindelijk wil jij er als particulier het maximale voor.

Nu ben je sowieso overgelaten aan de wetten van de markt, maar heb je wel degelijk enigszins invloed op de vraagprijs van de auto. Nu kun je de auto laten voorzien van een glascoating, nieuwe banden en een grote beurt, maar dat is vrij kostbaar. Sterker nog, de extra investeringen kun je niet verrekenen met de vraagprijs. Daarom hebben we speciaal voor jullie een overzicht met (bijna) gratis tips om je auto te verkopen en waardoor je er meer voor kunt vragen.

Ga extra goed remmen voor het wassen van de auto

De auto wassen is natuurlijk heel erg logisch, maar maak de auto goed schoon van binnen en buiten. Dat betekent even goed wassen en uitzuigen. Zorg voor een goede voorbehandeling van de velgen, zodat deze mooi egaal zijn in plaats van een combinatie van heel erg gepoetst en deels vastzittende remstof. Tip: ga voor dat je de auto gaat wassen (en fotograferen) even een paar keer goed remmen: dan zijn je schijven mooi schoon. De vliegroest die je ziet, is niet erg, maar het staat niet zo netjes.

Haal alle persoonlijke dingen weg

Als de makelaar langskomt om foto’s te maken van je huis, ruim je je huis op en haal je zoveel mogelijke persoonlijke dingen weg. Maar bij tweedehandsauto’s zien we heel vaak nog allerlei attributen in de auto liggen. Alle dromenvangers, mondkapjes, hangertjes en dergelijke: weghalen. Oh, dat geldt al helemaal voor dat houten Rituals-dingetje: dat betekent dat je auto stinkt. Of naar rook, of naar natte hond, of naar die weeïge Rituals-meuk. Speciale vermelding voor een oliefles van vijf liter achterin: haal het weg.

Alle flesjes, ruitenkrabbers, parkeerschijven: haal het uit het zicht. Haal daar waar nodig er even een doekje over. Aan de buitenkant moet je dit ook doen. Dus stickers van Bobbejaanland, Plopsaland en Verkeerspark Assen: verwijderen. Heb je een hilarische kentekenplaathouder of embleem met een politieke (je favoriete partij van Jan Nagel) of religieuze (Ichtusvisje, of een haai daarachter) uiting: haal het weg. Behalve dan de sticker: ‘I bought this car before Elon went crazy’. Die vindt iedereen gepast.

Maak veel duidelijke foto’s

Het is een dooddoener, maar er is geen enkele reden om een advertentie met een paar foto’s (die ook nog eens van matige kwaliteit zijn) te posten. Is de auto schoon en neutraal van binnen en buiten? Maak foto’s uit alle hoeken. Ook van plekken die minder mooie zijn. Dat is alleen maar transparant en wekt vaak meer vertrouwen. Maak foto’s van de opties die jouw auto onderscheiden.

Verzamel alle documentatie die je hebt

Vaak weten mensen niet precies hoeveel documentatie ze hebben van hun auto. Bij het kopen doe je het in een mapje, bij het verkopen moet je je huis overhoop halen om alles te vinden. Tip: verzamel alle documentatie. Grote kans dat je meer tegenkomt. Mis je een paar facturen? Bel de garage en vraag of zet het kunnen uitprinten of opsturen. Kost je niets – hooguit wat gevulde koeken voor de garagehouder – en het verhoogt de waarde van je auto weer een beetje.

Wees duidelijk in de advertentietekst

Naast heel veel foto’s kun je ook een hele hoop tekst kwijt. Gebruik die ruimte dan ook. Mensen die geïnteresseerd zijn willen meer weten. Vertel duidelijk wat alle pluspunten zijn, maar ook wat de aandachtspunten zijn. Wederom: dit wekt vertrouwen. Vertel zoveel mogelijk over de auto. Iemand die daadwerkelijk geïnteresseerd is in de auto, wil er zoveel mogelijk over weten voordat ie een kijkje komt nemen.

Vul de opties goed in

Dit gaat heel erg vaak fout, maar je ziet dat particuliere verkopers vaak een paar opties aanvinken, terwijl hun auto er véél meer heeft. Vergeet niet dat kopers vaak zeer specifiek zoeken, dus zorg dat alle opties aanwezig zijn. Er zijn online autodatabases waar je kan zien wat er sowieso standaard is op jouw specifieke auto, maar met een importauto wordt dat al gauw lastig.

Online zijn er voor sommige (vaak duurdere) meerdere ook zogenaamde ‘vin-decoders’, waarbij je bij het invullen van je chassisnummer de complete uitrustingslijst kunt opvragen. Het verschilt per merk of het mogelijk is, maar zoek je merk, model en ‘vin decoder option list’ in een van de zoekmachines die het internet rijk is en meestal kom je op een site terecht, waar je dan moet je chassisnummer de opties kunt opvragen.

Raar maar waar: verlaag de vraagprijs

Tenslotte een methode die je in principe niet zoveel geld kost. ‘Maar dit kost toch ook geld? Jazeker! Maar een realistische vraagprijs of zelfs een scherpe prijs zal ervoor zorgen dat je je auto sneller verkoopt. Dit betekent dat je er minder lang mee in je maag zit, dat scheelt weer motorrijtuigenbelasting, verzekering en eventueel onderhoud. Zeker als je er nog mee rijdt. Daarbij kan het zijn dat je na een paar maanden de auto toch nog in prijs moet verlagen. Je eerste verlies is meteen je eerste winst.

Alle tips om je eigen auto beter te verkopen samengevat:

Eén reactie op “Met deze (gratis) maniertjes kun je meer geld voor je auto vragen als je hem verkoopt”

  1. Nog een tip: correcte spelling.
    99 van de 100 advertenties hebben de volgende zin: De auto verkeerd in goede staat.
    En dat is fout. Er is namelijk niets verkeerd aan je auto, hoop ik.

    Het is: De auto verkeert in goede staat. Verkeert met een T.
    Ik verkeer, het verkeert. Stam + T, weet je nog wel? Het is het werkwoord verkeren.

    Zo, die ergernis is eruit!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *