(advertorial)

Elke autobezitter in Nederland is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Hiervoor is het verstandig dat je een uitgebreide vergelijking maakt, het aanbod van verzekeraars en soorten autoverzekeringen is immers enorm. De website Auto-verzekeringenvergelijken.nl kan jou hierbij helpen.

Gebruik maken van een vergelijkingssite

Voor het vergelijken van autoverzekeringen kan het handig zijn gebruik te maken van een vergelijkingssite. Deze sites vragen om diverse gegevens zoals uw postcode, leeftijd en schadevrije jaren. Vervolgens bepalen deze gegevens de premie en voorwaarden bij diverse verzekeraars. Het voordeel hiervan is dat je zelf niet al deze voorwaarden en premies hoeft op te zoeken, maar het in 1 handig overzicht getoond krijgt.

Kies je dekking

Bij het vergelijken van autoverzekeringen zijn de dekking en het eigen risico belangrijke onderdelen. De dekking bepaalt tot in welke mate schade aan het eigen voertuig gedekt is. Uiteraard is een hogere dekking duurder in premie. Bepaal dus tot in welke mate het verstandig is dat de eigen auto gedekt is en of dit in verhouding staat met de meer te betalen premie.

Bekijk het eigen risico

Het eigen risico zorgt tevens voor premie verschillen. Het eigen risico is het bedrag wat in mindering wordt gebracht wanneer er een schade geclaimd wordt. Dit is overigens alleen van toepassing als het een schade betreft aan eigen auto en daardoor ook alleen van toepassing bij de WA beperkt casco dekking en WA volledig casco dekking.

Indien je voor geen eigen risico kiest zal de premie hoger uitvallen dan wanneer je voor 300 euro eigen risico kiest. Uiteraard is dit ook logisch want de verzekeraar moet meer uitkeren bij schade wanneer er geen eigen risico is. Dit is dan ook belangrijk om over na te denken, vind jij het premieverschil de moeite waard.

Let op de voorwaarden

Wat men doorgaans vergeet of niet voldoende naar kijkt zijn de voorwaarden. Men is geneigd om direct voor de goedkoopste autoverzekering te kiezen. Het kan een keuze zijn om enkel naar de premie te kijken, echter kunnen de voorwaarden de moeite waard zijn om toch voor een iets duurdere autoverzekering te kiezen. Een goed voorbeeld zou de nieuwwaarde regeling kunnen zijn. Wanneer men een nieuwe auto aanschaft en deze total loss raakt of gestolen wordt zal doorgaans de dagwaarde uitgekeerd worden.

Met een nieuwwaarde regeling daarentegen wordt binnen een bepaalde periode het bedrag uitgekeerd wat nodig is om dezelfde auto terug te kopen. Het is niet per definitie zo dat de goedkoopste autoverzekering de nieuwwaarde regeling niet bezit, maar zo zou het wel kunnen zijn. Kies daarom niet automatisch voor de goedkoopste, maar vergelijk bijvoorbeeld de 3 goedkoopste op voorwaarden.