Ruim tien miljoen. Zoveel auto’s wil Toyota dit jaar produceren – en dat is slechts één automerk. Je kunt je afvragen hoeveel nieuwe auto’s de wereld eigenlijk nodig heeft én hoeveel minder moeite we zouden moeten doen om te verduurzamen als we niet zo’n grote productiedrang zouden hebben. Maar goed, dat is even niet het onderwerp. Toyota is druk bezig met een nieuwe techniek om uren van de productietijd af te halen. Een techniek die ze hebben afgekeken bij Tesla.

We schreven er al eerder over, maar deze week toont Toyota weer wat voortgang over de nieuwe gigacast-machine. Door deze machines bestaat de bodemplaat van nieuwe auto’s uit slechts drie grote aluminium delen. Alleen al het achterste deel van het chassis bestaat nu bij Toyota uit 86 onderdelen dat in 33 stappen door robots in elkaar gezet wordt. Door het gigacasten is de productietijd van deze grote delen nog maar enkele minuten.

De Gigacast is in feite een grote mal waar vloeibaar aluminium van 750 graden Celsius in wordt gegoten. Nog in de mal wordt het metaal afgekoeld naar 250 graden, zo meldt Nikkei Asia. Een jaar geleden begon Toyota met dit proces, en toen duurde het nog een volledige dag om de mal in de machine te wisselen. Nu duurt het nog maar twintig minuten. In 2026 moeten de eerste elektrische auto’s van Toyota geproduceerd worden met de Gigacast.

De auto’s rijden zichzelf van de band

Toyota laat ook een nieuw trucje zien in de fabriek. Zodra een nieuwe elektrische auto ver genoeg geassembleerd is dat er wielen onder kunnen, rijdt de auto zichzelf met 0,1 km/u naar het volgende station. Hierdoor is er geen lopende band meer nodig. De auto’s rijden zichzelf bijvoorbeeld naar een teststation om daar de verlichting te testen.

Tesla wil nog verder met gigacasting

De bodemplaat van de Tesla Model Y bestaat nu uit drie grote delen die uit de Gigacast komen. De volgende stap voor Tesla is de bodemplaat uit slechts één deel te laten bestaan. Dit zou een hoop tijd en geld schelen, waardoor Tesla uiteindelijk de winst kan verhogen – of de prijzen nog verder omlaag kan schroeven.

6 reacties op “Toyota leent techniek van Tesla om productietijd te verkorten van uren naar minuten”

    • Auto eerder total loss is slechts in een zeer beperkt aantal gevallen zo. Daarnaast is wel elke auto veel goedkoper te produceren en lichter.
      Zo zijn aluminium molds ook veel sterker dan stukken staal die aan elkaar moeten worden gelast, natuurlijk kan je verbogen staal weer rechtrekken en gegoten aluminium niet, maar je moet het maar willen, een schadeauto die weer rechtgemaakt moest worden omdat de koets krom was geworden na een ongeluk.

      Bij Toyota zagen ze hoeveel beter de model Y werd van het weghalen van complexiteit, goed dat Toyota dit nu ook doet.

      De fabel dat auto’s altijd sneller total loss zouden zijn is door BMW de wereld in geholpen, tot ook zij overstappen want het scheelt complexiteit, gewicht en kosten.

      • Wie trouwens denkt dat gegoten aluminium niet sterk kan zijn; motorblokken en cilinderkoppen zijn vaak gebouwd van gegoten aluminium en als er ergens grote krachten bij komen kijken is het daar wel.

  1. Het gebruiken van andermans kennis en processen gebeurt aan de lopende band in de autoindustrie dus dit is helemaal niet nieuwswaardig. Het enige wat je met dit bericht krijgt is dat die Tesla trol weer 92 posts gaat maken met allerlei fantasie praat over waarom Tesla de bijbel is en Musk de Messias.

    • Inderdaad doe dit nou niet, iets positiefs betreft Tesla wordt altijd direct ontkracht of ontkent door o.a. de heer hierboven, het is zijn missie anti Tesla te zijn.

      Waar ik dan altijd weer een positieve draai aan moet geven, wat de anti Tesla politie dan weer vervelend vind, waarna ze persoonlijk worden in hun vervolg reacties.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear