Wanneer waterstofauto’s niet echt van de grond willen komen, dan bouw je toch keukenapparatuur op het spul? Toyota heeft samen met energiebedrijf Rinnai de eerste pizzaoven op waterstof gebouwd. Het Toyota-personeel kan hier pizza’s bakken voor de lunch en de medewerkers helpen ook nog eens mee aan het onderzoek naar de toekomst van waterstofpizzaoven.
In tegenstelling tot een normale oven die wordt verwarmd door de hitte van kool of hout wordt de oven op waterstof verwarmd met stoom. De oven stond vorig jaar al op een autoshow in Japan. Daar konden bezoekers al proeven van pizza’s en croissants uit de oven. Schijnbaar is de waterstofoven niet alleen beter voor het milieu maar wordt je eten er ook nog eens lekkerder van.
Waarom een oven op waterstof je eten lekkerder maakt
Waterstof heeft een hoge ontbrandingstemperatuur wat zorgt voor stoom. Daarmee wordt het eten uit de oven minder droog dan uit een goedkope pizzaoven. Bij groente werkt dit vooral heel goed, want die kunnen niet zo lang tegen warmte. De groenten verschrompelen en verliezen ze hun smeuïgheid. De waterstofoven behoudt juist de stevigheid van de champignons, paprika’s en ander soortgenoten.
Hoe veilig dit in je huis is, is nog de vraag. Toyota doet er wel alles aan om waterstof op een veilige manier te implementeren. Het merk gebruikt bij de oven dezelfde techniek en veiligheidssystemen als bij de waterstofauto van Toyota, de Mirai. De speciale oven moet er trouwens indirect voor gaan zorgen dat er meer van dat soort auto’s verkocht worden.
Vervelend, zo’n pizzaoven op waterstof op de werkvloer
Toyota hoopt met deze pizzaoven mensen in aanraking te laten komen met waterstof en te laten zien dat het allemaal niet zo eng is. Zo zegt Atsushi Shirakawa die het project leidt: ‘Op dit moment hebben we nog geen waterstofstations in de buurt van onze huizen, omdat waterstof nog steeds heel onbekend aanvoelt. Daarom vonden wij koken een mooie kans om het in het dagelijks leven te gebruiken. Hopelijk kan eten de horizon van waterstof verbreden.’
De productontwikkelaar Tetsuya Nakajima zegt: ‘Mensen denken dat we een grapje maken over pizza’s maken op werk, maar we doen het echt voor de samenleving’. Een goede smoes om een extra lange lunchpauze te pakken door een verse pizza te bakken. En het blijft niet alleen bij pizza’s en croissants. De twee bedrijven werken nu ook al aan een griller en kamado (je weet wel, zo’n barbecueetje in de vorm van een ei) op waterstof.
Reacties