Gierige bandenkopers en Home Is Where The Heart Is-shoppers zorgen voor het einde van onze samenleving zoals we hem kennen. Want volgens de NOS wordt de tijgermug ‘sporadisch aangetroffen, meestal in geïmporteerde tweedehands autobanden of “geluksbamboe”-planten.’

De tijgermug legt graag haar eitjes in het laagje water dat vaak in banden blijft liggen als ze in de regen hebben gelegen. De banden komen vervolgens naar Nederland, waar de eitjes uitkomen. De mug kan virussen bij zich dragen die zorgen voor dengue, chikungunya en zika. Koop je banden, word jij lekgestoken…

Tweedehands autobanden voor een prikkie

Door de klimaatverandering vertoeven de tijgermuggen en nare steekbeestjes hier uitstekend, waardoor de tropische infectieziekten naar Europa komen. Wetenschappers waarschuwen voor deze verandering tijdens het Europees congres over infectieziekten (ECCMID) in Amsterdam.

Blijkbaar zijn de tweedehands banden nog wel zo goed dat het geen zichzelf oplossend probleem is. Gezien het belang van goede banden (je enige contact met de weg, weet je nog?) durven we nog harder te roepen dat je gewoon moet investeren in een setje knap rubber. Voor je het weet heb je Ling-Longontsteking.

Reacties

  • Arie Verhoef heeft op 16 april 2019 geschreven:

    Jammer dat de journalist van TopGear zich niet beter in de materie heeft verdiept. In 2009 zijn er circa 500 tijgermuggen bij bandenbedrijven geconstateerd. In de afgelopen jaren heeft goede samenwerking tussen de Nederlandse overheid en de bandenbranche/VACO ertoe geleid dat dit aantal is gereduceerd tot circa 20 per jaar. Het risico komt voort uit de import van goede karkassen van meestal truck- en busbanden uit EU-lidstaten. Deze zijn bestemd voor bandenvernieuwing (worden voorzien van een nieuw loopvlak) volgens een strenge EU-richtijn (ECE 109) en besparen een aanzienlijke hoeveelheid grondstoffen en energie ten opzichte van nieuwe banden en passen daarmee uitstekend in het Klimaatakkoord.

    Doordat er op EU-niveau geen maatregelen tegen tijgermuggen worden genomen wordt het risico steeds groter dat op termijn ook in Nederland een groter aantal tijgermuggen worden geconstateerd. Dit staat los van de import van goede karkassen. Ook in omliggende landen als België, Frankrijk en Duitsland zijn tijgermuggen reeds gevestigd.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)