
Ben jij altijd de persoon die gevraagd wordt om te helpen verhuizen omdat jij als enige zo’n grote bus durft te besturen? Dan moet je even opletten. Sinds 1 juli zijn er nieuwe spelregels voor zwaardere elektrische auto’s. Nog belangrijker zijn eigenlijk de uitzonderingen op deze regels. We nemen je even mee zodat je met het juiste rijbewijs en de juiste cursus de weg op gaat.
In Nederland mag je met je normale autorijbewijs (dus het B-rijbewijs) in auto’s rijden die 3.500 kilo mogen wegen inclusief belading. Dit heet de Toegestane Maximum Massa (TMM). Het maakt hierbij niet uit of de auto leeg of vol is – het gaat er altijd om hoe zwaar een auto mág zijn volgens het kentekenbewijs. Maar er is nu een spelregel bij: als het een elektrische auto, waterstofauto óf plug-in hybride is, dan mag je met je B-rijbewijs een auto tot 4.250 kilo besturen.
Hierbij is de kanttekening dat je wel eerst op cursus moet om met zo’n zware elektrische auto te mogen rijden. Deze cursus duurt minimaal vijf uur en bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. De cursus wordt gegeven bij rijscholen en kost ongeveer 350 euro. Aan het einde van de cursus krijg je een certificaat. Als je ergens in loondienst bent, gaat dit certificaat in je personeelsbestand.
De belangrijke uitzondering voor deze regel
Terug naar de verhuizing. Als jij één keer zo’n zware elektrische bus huurt, dan hoef je niet gelijk op cursus. Je mag één keer per kwartaal voor maximaal 72 uur in zo’n bus met een TMM van 4.250 kilo rijden. Als je dus telkens gevraagd wordt om in zo’n zware elektrische bus te rijden, dan moet je wél op cursus. De vraag is alleen hoe ze dit willen controleren. In huurvoertuigen moet een instructiekaart aanwezig zijn waarop de bijzondere regels voor het voertuig worden uitgelegd.
Er is nog een uitzondering: als jij bijvoorbeeld monteur bent dan mag je voor je werkzaamheden wel in zo’n bus rijden. Hierbij is de regel dat er dan gekeken wordt naar het daadwerkelijke gewicht van de bus. Tijdens onderhoud mag de bus niet zo zwaar beladen zijn dat de totale massa (dus niet de toegestane massa) meer is dan 3.500 kilo. Ook geldt de cursusplicht niet voor bestuurders in het contractvervoer.
Waarom de 4.250 kilo?
Het is vaak niet zo dat je echt 750 kilo extra mag meenemen in zo’n elektrische bus. De busjes zijn van zichzelf een stukje zwaarder. Het extra gewicht is er dus om ervoor te zorgen dat ze net zo veel kunnen meenemen als een dieselbusje om er zo voor te zorgen dat ondernemers niet blijven dieselen. Waarom dan zoveel moeite doen en niet gewoon een dieselbusje huren voor een verhuizing? Voor de nieuwe milieuzones en ZE-zones heb je soms een elektrische bus nodig.
De meeste ongelukken gebeuren doordat men niet met rijden bezig is maar met mobiel of andere dingen ,dan heb ik het nog niet over het toenemend drugs gebruik of alcohol achter het stuur
Niet meer dan 3500 kg met be gooi er een aanhangwagen achter en je mag afhankelijk van het trekkende voertuig tot zeker 5000 kg wat is er nu moeilijker een combinatie te besturen of een voettuig tot max 4250 kg
Daarvoor is het BE rijbewijs weer. Zonder mag je incl beladen aanhangwagen tot 3500 kg.
Waar je niks meer over hoort: komt er ook nog een aanpassing waardoor het maximum toelaatbare gewicht van je combinatie met caravan 4250 kg mag wegen voordat je E achter B nodig hebt?
B rijbewijs zonder e,dus geen aanhanger
T rijbewijs,met aanhanger ,tot ?30 ton?
Regeltjes, regeltjes en weer honderden ambtenaren erbij.
Vroeger reed ik in een auto van 900kg, nu in een auto van 2000kg. Die laatste rijdt veel gemakkelijker en veiliger. Waarom zou je op cursus moeten omdat een auto zwaarder is door een paar accu’s. Die accu’s zorgen door het lage zwaarte punt ook nog eens voor meer stabiliteit.
Weer zo’n verzonnen probleem!
Wanneer halen wij Elon Musk hier eens heen om die belachelijke ambtenarij hier een halt toe te roepen.
Omdat je in dat projectiel met acceleratie van 5 sec van 0 naar 100. 2000 kg iemand anders kunt doden in n auto van 900 kg
Toen ik jong was, (zo’n 35 jaar geleden, ) gold die uitzondering tot 4250 kg voor gepantserde busjes., Waardetransport en zo. Die waren door het extra blik ook flink wat zwaarder. Tegenwoordig worden die aangemerkt als lichte vrachtwagens.
Als je toch al C/C1 hebt zal het ws niet nodig zijn want dan maak je al tot 7500kg 🙂