Hoe zorg je dat mensen in april nog een keer je kerststol kopen? Door het paasstol te noemen. Precies hetzelfde teleurstellende broodje, maar dan met een afbeelding van wat gekleurde eieren op de verpakking. Er schijnen zelfs gehaaide supermarkten te zijn die de stol nog eens slijten als pinksterstol. En de rest van het jaar kun je het brood kopen als feeststol. Slimme marketing. En hoe zit het dan met zomerbenzine? Vanaf morgen komt dat in Nederland uit de pompen. Ook een marketingtruc?

Sinds jaar en dag verplicht de Nederlandse wet dat tankstations tussen 1 mei en 30 september overschakelen op ‘zomerbenzine’. Buiten die maanden krijg je automatisch de wintervariant. Het grote verschil? In de winter wordt er butaan aan de benzine toegevoegd. Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie van de Energiebranche legt uit aan TopGear: ‘Butaan bijmengen heet butaniseren. Butaniseren zorgt ervoor dat de benzine bij koude omstandigheden ook goed kan verdampen en ontbranden.’

Het mengen maakt de benzine voorspelbaar

De clou zit ‘m in de voorspelbaarheid. Motoren willen graag dat hun peut zich in juli hetzelfde gedraagt als in januari. En dat betekent: dezelfde vluchtigheid, hetzelfde kooktraject. ‘Bij de samenstelling van benzine moet men het kooktraject (en daarmee dus de vluchtigheid, kookpunten, verbrandingssnelheid, klopvastheid, enzovoorts) in de gaten houden, om zo de motor goed te kunnen laten draaien’, legt De Vries uit.

In de zomer voegen ze minder butaan toe, omdat de benzine (en dus ook diesel) bij hogere buitentemperaturen te vluchtig zou worden. De peut zou dan te vroeg ontbranden (pingelen) of te snel verdampen. Bij dat laatste krijg je iets dat ‘dampvergrendeling’ heet in suffe Nederlandse termen, of vapor lock in cooler Engels. Vanaf deze week zit er dus minder butaan in je benzine. Volgens het Belgische MAES zou winterbenzine iets goedkoper zijn omdat butaan niet zo duur is.

Zomerbenzine is weer anders in andere landen

Ieder land heeft overigens weer zijn eigen zomer- en winterkwaliteit: je kunt je voorstellen dat de omstandigheden in Scandinavië anders zijn dan in Zuid-Europa. In Zweden moet benzine in februari functioneren bij temperaturen waarbij zelfs elanden thermoskleding dragen. In Italië volstaat een peutje dat genoeg heeft aan een sjaal en dikkere sokken.

Wat merk je van zomerbenzine?

Tot slot nog een sappig detail voor de rekenwonders met tankapps: winterbenzine levert minder energie. Dat butaan is wel handig bij -5, maar het knalt minder lekker. Je krijgt dus meer energie per liter bij zomerbenzine. Je auto gaat dus marginaal zuiniger en sneller lopen. Al moet je een soort prinses (m/v) op de erwt zijn om dat te voelen.

Lees ook: Wanneer zijn de duurzame synthetische brandstoffen net zo duur als fossiele benzine?

De Vries voegt toe: ‘Naast de techniek heeft de winter- en zomerkwaliteit ook te maken met milieueisen. Je wilt zo min mogelijk benzine kwijtraken door verdamping in de tank en tijdens het vervoeren. Dit is slecht voor het milieu, alsook voor de portemonnee.’ Dit is misschien het grootste voordeel van zomerbenzine: je raakt minder kwijt aan de lucht.

51 reacties op “Vanaf morgen komt er andere benzine uit de pompen in Nederland (en dit merk je ervan)”

  1. In Duitsland wordt op de benzinepomp aangegeven: Super (RON 95 E10). Super+ (RON 95 E5), en RON 102 PREMIUM. Ik tank daar altijd Super+ (RON 95 E5).
    Vraag: waarom is E5 in NL altijd RON 98?
    Het prijsverschil tussen E10 en E5 is in Duitsland slechts enkele eurocenten. Waarom is het verschil in NL tussen E5 en 10 méér dan 25 cent?

  2. Ik zit de reacties te lezen. En ik snap niet dat zoveel mensen denken dat Euro98 E5. Beter is en dat je verder op een tank komt. Dit kan alleen als E5 en E10 dezelfde prijs hebben. Dan zou het misschien kunnen maar dan zal het verschil nog minimaal zijn. Ik rij inmiddels 200000 km probleemloos met E10. Dan heb je gewoon een auto die al problemen heeft en dat heeft niks met de brandstof te maken.

  3. Dit is de eerste keer dat ik hier over hoor. Maar ik blijf in Duitsland tanken. Daar is de benzine beter en betaal je niet de hoofdprijs. Ik tank altijd 98 met 5% ethanol en kost mij +/- € 1,74 per liter. De vergelijkbare benzine in Nederland kost € 2,21 per liter. Gelukkig kan ik zo’n 50 liter tanken en het tweede voordeel is dat de boodschappen daar ook een stuk goedkoper zijn.

  4. Dat er zomer en winter benzine is, is al hele tijd gekend, toch worden wij slecht ingelicht wat de werkelijke samenstelling is, er wordt nogal “geheimzinnig” mee om gegaan, zelfde met octaangehalte 95 en 98 (E10-E5).
    In sommige landen zelfs 102.
    Ik tank altijd 98, heb een Automecanicien mij laten wijs maken dat in 95 producten zitten die een technieker daar niet graag in ziet voor de gezondheid van de motor.
    Probleem is; wanneer weet je werkelijk of het wel degelijk 98(E5) is dat je tankt?
    Wie, en hoe wordt dat gecontroleerd?
    Ook verschil met V-Power en 98 van andere pomp.
    Hoe zit het met verschil prestaties, duurzaamheid op lange termijn?
    Tijd zou ik zeggen dat dit nader onderzocht wordt.
    Wij als consument mogen niet veel weten.
    Ik houd het toch maar op 98, voor oldtimers zeker en motoren met turbo.

  5. ik lees nergens opmerkingen dat die veranderingen van samenstellingen achterliggende gedachten hebben oudere type motoren oftewel onze oudere autos met bouwjaren van 15/20 jaren oud doelbewust slijtage te laten krijgen-opleveren en dus uit ons straatbeeld verdwijnt voor die accu rijdende autos.!
    kijk ons stroomnet!! zelfde intentie!
    stukmaken wat verouderd is en of oud genoeg betreft te moeten vervangen om economie te laten blijven draaien.

  6. Helemaal eens Andrea. Interessante info, en vooral ook voor ons verwende mensen die een auto en soms twee hebben…

  7. Gewoon een leuk artikel om te lezen, .aar wat een ellende weer van mensen die niets anders te doen hebben dan een negatief commentaar te schrijven.
    Als je het allemaal beter weet, schrijf lekker je eigen artikel ipv iemand naar benee te halen. Buiten alle schrijffouten die erin zitten… en maar commentaar hebben en gefrustreerd zijn over asiel zoekers, den haag en allerlei andere dingen.
    Mensen, wees blij dat je een huis hebt, een telefoon met internet en überhaupt een auto… wees eens blij met de dingen die je wel hebt ipv alles maar af te kraken. Kijk eens om je heen hoe goed je het hebt hier in Nederland ipv de rest vd wereld. En maak niet alles wat je leest of om je heen denkt te zien negatief. Kom op…

  8. “”JakWep schreef:
    30 april 2025 om 19:53
    Als ik de reacties hier lees kan ik niets anders concluderen als dat sommigen hier het intelligentieniveau hebben van een sneeuwschep.””

    Blijkbaar ben jij net zo’n dom varken.
    Concluderen als dat sommigen….?
    Concluderen dan dat sommigen….!

  9. Ik denk dat dit artikel hetzelfde bedoeld maar dit is de daadwerkelijke uitleg over brandstoffen.

    Benzinemengsels die in de zomer worden gebruikt, zijn anders dan die in de winter. In de winter hebben brandstoffen een hogere Reid-dampspanning, wat betekent dat ze gemakkelijker verdampen en auto’s in kouder weer laten starten .

  10. Hoe zit dat dan op 1 mei? Wordt eerst alle “winter” benzine uit de tanks gehaald en vervangen door de zomer benzine? Of is het maar afwachten hoe lang je nog winter benzine tankt afhankelijk van hoeveel er verkocht wordt bij het tankstation om de hoek?

  11. Zomer of wnterbenzine? Ik vindt het beide niet te zuipen…al is het duurder dan Cola!

    En bevroren Diesel?? Zit er water in diesel?? Bij extreme koude gaat de parafine “vlokken!” Is heel iets anders chauffeur!

  12. Ik heb nu mijn 4e ford mondeo met diesel gekocht, nu is deze uit 2014 met een 1,589 cc.
    Nu rij ik reeds 8000 km op hvo100 in plaats van de gewone diesel, het valt mij wel op dat ik meer km mee kan rijden dan de normale diesel, enkel vind ik dat de moter meer geluid maakt dan voorheen.
    Waar zou dit aan liggen?

  13. Hoi Jan
    Daar ben ik mee eens gooi wat zomer Brandstof bij dat zooitje naar binnen in Denhaag al dat gezeur moet eens ofgelopen zijn wij Nederlanders nemen te veel en wat is het volgende dat we krijgen.

  14. Zo blij met mijn lpg installatie in mijn oude C5…..om de mnd 10 euro peut er in om te starten….of als ik in Lux of Dld kom n euro of 50-60 in de rank, en dan eens flink doorstoken om alles goed door te smeren en te spoelen….
    Btw….zou bij hedendaagse diesels geen benzine meer doen in de winter…..vind t brandstofsysteem niet erg lekker ….

  15. Hier weer zo’n dumme Holländer, een in taal laaggeschoolde Nederlander die beweert:

    “… ‘dampvergrendeling’ heet in suffe Nederlandse termen, of vapor lock in cooler Engels.”

    ‘Damovergrendeling’ gij sufferd, is een zeer goed gangbaar en dus bruikbaar Nederlands woord dat precies aangeeft wat het is, hoewel ‘dampvertraging’ n.m.m. nog beter zou zijn.
    Maar ja, als je brein zo afgestompt is dat je goed Nederlands schrijven en spreken ‘suf’ vindt en engels veel ‘cooler’…, schrijf je zoiets.

  16. Benzine is een mengsel van verschillende stromen, dit word geblend op een raffinaderij, butaan is daar 1 stroom van die in de winter idd als extra wordt toegevoegd samen met nog wat extra additieven. Je kunt de butaan zien als een soort koolzuur in je frisdrank alleen borrelt het er niet uit bij winterse temperaturen. In de zomer verdampt die butaan dan wel weer makkelijk en zal je auto, door de dan verkeerde verhoudingen, veel slechter gaan lopen.

  17. Wat ik wederom merk is dat onze 2e auto rond het voorjaar slechter gaat rijden in de situatie dat er weinig km’s mee gereden wordt – zoals nu al een tijdje het geval is omdat m’n vrouw voor het woon werkverkeer een kleine auto gebruikt. Dit slecht ‘draaien’ can de motor is zelfs merkbaar bij 98 (motor lampje beand vaak). De ‘auto’ is al veelvuldig uitgelezen en de enige oplossing is dan om weer veel km’s met dat 2e voertuig maken. Bij 95 moeten we met die auto sowieso echt wegblijven!

    Een vrachtwagenchauffeur die ik eens aansprak terwijl hij brandstof leverde aan de pomp vertelde mij dat hij hetzelfde met een auto van rond bouwjaar 2010 had, en dat het slechter draaien van de motor op 98 bij hem ook begon in het voorjaar vanwege het iets aangepaste ‘zomermengsel’, ..en tevens stil vallen op 95.

  18. Wat ik wederom merk bij onze 2e auto nu mijn vrouw het woon werk verkeer met een andere, kleinere auto rijdt, is dat de 2e auto rond de voorjaars periode slechter gaat rijden in de situatie dat er weinig km’s mee gereden word. Dit is zelfs merkbaar bij 98. Van 95 moeten we met dat 2e voertuig sowieso echt wegblijven!

    Een vrachtwagenchauffeur die ik eens aansprak terwijl hij brandstof leverde aan de pomp vertelde mij dat hij hetzelfde met een auto van rond bouwjaar 2010 had, en dat het slechter draaien van de motor op 98 bij hem ook begon in het voorjaar vanwege het iets aangepaste ‘zomermengsel’, ..en tevens stil vallen op 95.

  19. Veel tegengestelde reacties over wat het beste is om te tanken. Zeg het: ford fiesta 1.3 18 jaar oud. Welke brandstof?

  20. Als ik de reacties hier lees kan ik niets anders concluderen als dat sommigen hier het intelligentieniveau hebben van een sneeuwschep.

  21. Oh wacht, @Bert is slimmer dan de rest en heeft z’n woordenboek er even bij gepakt. Ik pak op mijn beurt de popcorn er even bij… Ga vooral zo door 🤣

  22. @Bert schreef: 30 april 2025 om 18:07:
    Helemaal met je eens.
    Het is jammer om te zien dat er nogal wat mensen zijn die vanuit de stoel de spuit met modder vol open zetten. Dat getuigt niet van veel intelligentie om er van alles bij te halen wat er niets mee te maken heeft.

  23. Gewoon fout vertaald dit artikel als je het mij vraagt.
    Is natuurlijk oorspronkelijk geschreven in Engels met GAZ…..? Ook vaak vertaald als brandstof en uitgelegd als Benzine.
    Butaan is idd gas. In LPG heb je idd wel zomer- en wintergas geregeld met de verhouding Butaan/Propaan. Dit wordt/werd zo koud dat het in de winter dan niet meer gasvormig wordt.
    Best veel domme, niet onderbouwde of kort door de bocht reacties.

  24. Gewoon fout vertaald dit artikel als je het mij vraagt.
    Is natuurlijk oorspronkelijk geschreven in Engels met GAZ…..? Ook vaak vertaald als brandstof en uitgelegd als Benzine.
    Butaan is idd gas. In LPG heb je idd wel zomer- en wintergas geregeld met de verhouding Butaan/Propaan. Dit wordt/werd zo koud dat het in de winter dan niet meer gasvormig wordt.
    Best veel domme, niet onderbouwde of kort door de bocht reacties.

  25. Leuke reacties over octaangehalte maar die slaan de plank totaal mis.
    Want zomer of winter benzine is bij beide octaangehaltes en ook bij diesel.

    Dat gas vervliegt klopt, maar niet als het ingesloten is door de benzinemoleculen. Het ligt er niet bovenop het zit erdoor.

    En ja de overheid doet veel fout, maar dit heeft niets daarmee van doen.

  26. Tank altijd V-Power. Iets duurder Maar kom er echt veel verder mee per liter 1.6 motor Verbruik ongeveer 1 op 24 In uiterste noodzaak 98 Dan ga ik al naar een verbruik van 1 op 20 Al die andere in mijn ogen slechtere benzine bv E10 is helemaal rotzooi 1x op een lange afstand geprobeerd Zomaar 1 op 17 Ook moet dan bij een beurt reinigingsmiddel voor je injectie systeem worden toegevoegd a 20 euro Uiteindelijk net zo duur uit Er is maar 1 land in Europa waar je gewoon alle vormen van benzine kan tanken omdat daar geen enkele toevoeging is En dat is Zwitserland Helaas komt die tijd bij ons nooit meer terug 😭

  27. Ik woon dicht bij de Belgische grens en tank altijd euro 98 omdat ik er meer km mee rij en het verschil tussen 98 en 95 is maar 10 of 11 cent dus hiermee ben ik voordeliger uit

  28. We zouden ook een begrottingstekort hebben door al die miljarden wat in Oekraine wordt toegestopt + die opvreters die hier gratis wonen. Want ook gaat er 900 miljoen naar asiel. We zijn de Sinterklaas van Europa geworden, wij maar werken en steeds meer afdragen. Misselijkmakend rotregering.

  29. Zijn er ook mensen die wel begrijpen waar het over gaat? Ik zie zulke intrinsiek domme commentaren over corrupte overheid e.d.. als jij dat vindt, probeer mij nou eens uit te leggen wat in godsnaam de overheid hier mee van doen heeft? Ik ben bang dat jullie niet ver komen. Probeer nog eens wat bijscholing. Misschien helpt het.

  30. Hoogste tijd om allemaal aan de waterstof te gaan. In de zomer bij elke keer tanken een paar ijsblokjes toevoegen en die elektrisch rijdende figuren uitlachen.

  31. Aan Bert. Hoe kan 98 nou zuiniger zijn dan 95. Het is veel duurder. Bovendien rij ik verder op een tank 95 dan op 98.

  32. Het rottige van diesel kan bij-20 Celsius bevriezen vooral als ereen beetje wind staat vroeger toen ik chauffeur was deden we benzine bij diesel in de tank om dat tegen te gaan, in Nederland wordt door het milde weer te weinig winterdiesel bevoorrading en dan hebben we problemen. Is een maal gebeurt in zuid Duitsland.

  33. Zoekend naar Butaan lees is dat Butaan een gas is dat vloeibaar wordt bij -5 graden C.
    Benzine is zo koud, in Nederland, niet.
    Dus zo’n domme vraag is dit dus niet.
    Hoe Butaan dan gemengd wordt zou ik ook graag beantwoord zien. Iemand?

  34. Domme vraag mischien maar hoe verzin je dat ,gas met vloeistof mengen. Bij atmosferische druk lees buitendruk verdampt het butaan gelijk.
    Er is wel zomer en winter diesel om vlokken te voorkomen..

  35. Is dat in Duitsland ook zo, woon niet ver van de grens en tank altijd 98. Uiteraard ook boodschappen , want ik ben die accijns rovers hier al jaren zat

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear