Hoe zorg je dat mensen in april nog een keer je kerststol kopen? Door het paasstol te noemen. Precies hetzelfde teleurstellende broodje, maar dan met een afbeelding van wat gekleurde eieren op de verpakking. Er schijnen zelfs gehaaide supermarkten te zijn die de stol nog eens slijten als pinksterstol. En de rest van het jaar kun je het brood kopen als feeststol. Slimme marketing. En hoe zit het dan met zomerbenzine? Vanaf morgen komt dat in Nederland uit de pompen. Ook een marketingtruc?

Sinds jaar en dag verplicht de Nederlandse wet dat tankstations tussen 1 mei en 30 september overschakelen op ‘zomerbenzine’. Buiten die maanden krijg je automatisch de wintervariant. Het grote verschil? In de winter wordt er butaan aan de benzine toegevoegd. Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie van de Energiebranche legt uit aan TopGear: ‘Butaan bijmengen heet butaniseren. Butaniseren zorgt ervoor dat de benzine bij koude omstandigheden ook goed kan verdampen en ontbranden.’

Het mengen maakt de benzine voorspelbaar

De clou zit ‘m in de voorspelbaarheid. Motoren willen graag dat hun peut zich in juli hetzelfde gedraagt als in januari. En dat betekent: dezelfde vluchtigheid, hetzelfde kooktraject. ‘Bij de samenstelling van benzine moet men het kooktraject (en daarmee dus de vluchtigheid, kookpunten, verbrandingssnelheid, klopvastheid, enzovoorts) in de gaten houden, om zo de motor goed te kunnen laten draaien’, legt De Vries uit.

In de zomer voegen ze minder butaan toe, omdat de benzine (en dus ook diesel) bij hogere buitentemperaturen te vluchtig zou worden. De peut zou dan te vroeg ontbranden (pingelen) of te snel verdampen. Bij dat laatste krijg je iets dat ‘dampvergrendeling’ heet in suffe Nederlandse termen, of vapor lock in cooler Engels. Vanaf deze week zit er dus minder butaan in je benzine.

Zomerbenzine is weer anders in andere landen

Ieder land heeft overigens weer zijn eigen zomer- en winterkwaliteit: je kunt je voorstellen dat de omstandigheden in Scandinavië anders zijn dan in Zuid-Europa. In Zweden moet benzine in februari functioneren bij temperaturen waarbij zelfs elanden thermoskleding dragen. In Italië volstaat een peutje dat genoeg heeft aan een sjaal en dikkere sokken.

Wat merk je van zomerbenzine?

Tot slot nog een sappig detail voor de rekenwonders met tankapps: winterbenzine levert minder energie. Dat butaan is wel handig bij -5, maar het knalt minder lekker. Je krijgt dus meer energie per liter bij zomerbenzine. Je auto gaat dus marginaal zuiniger en sneller lopen. Al moet je een soort prinses (m/v) op de erwt zijn om dat te voelen.

Lees ook: Wanneer zijn de duurzame synthetische brandstoffen net zo duur als fossiele benzine?

De Vries voegt toe: ‘Naast de techniek heeft de winter- en zomerkwaliteit ook te maken met milieueisen. Je wilt zo min mogelijk benzine kwijtraken door verdamping in de tank en tijdens het vervoeren. Dit is slecht voor het milieu, alsook voor de portemonnee.’ Dit is misschien het grootste voordeel van zomerbenzine: je raakt minder kwijt aan de lucht.

Eén reactie op “Vanaf morgen komt er andere benzine uit de pompen in Nederland (en dit merk je ervan)”

  1. Is dat in Duitsland ook zo, woon niet ver van de grens en tank altijd 98. Uiteraard ook boodschappen , want ik ben die accijns rovers hier al jaren zat

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear