Dit artikel verscheen eerst op 6 maart 2025. Het is bijgewerkt met actuele informatie en opnieuw geplaatst.

Het is geen geheim dat de EU heel graag de brandstofauto ziet verdwijnen. Of eigenlijk willen ze heel graag de uitstoot verminderen, en momenteel is de brandstofauto daar nog een grote veroorzaker van. Een gevalletje: we snappen dat het moet, maar we vinden het wel jammer. Maar wanneer is het echt zo ver? Wanneer mag je echt niet meer op benzine of diesel rijden? Hier een overzicht van de regels en plannen zoals ze nu staan.

Het allerbelangrijkste is: de brandstofauto zelf wordt voorlopig niet verboden. De regels gaan puur om de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s. Zoals het nu staat mogen er in 2035 geen nieuwe auto’s verkocht worden die CO2 uitstoten. Wel is het zo dat er steeds meer milieuzones bijkomen. Die gelden nu alleen voor personenauto’s met een dieselmotor, maar er bestaat een kans dat oudere benzineauto’s straks niet meer welkom zijn in stadscentra. Daar zijn nu nog geen concrete plannen voor.

De nieuwste regel: bedrijven moeten elektrische auto’s kopen

In juli 2025 werd bekend dat de EU plannen zou hebben om te verplichten dat huurauto’s verplicht elektrisch zijn. Ook grote bedrijven met een eigen wagenpark zouden verplicht aan de elektrische auto moeten. Het plan is nog niet concreet: als het voorstel wordt goedgekeurd door de Raad, moet vervolgens het Europees Parlement er nog over stemmen.

n veel gevallen zijn bedrijven al bezig om hun wagenpark te verduurzamen. Als je bij een groot bedrijf een auto mag uitzoeken, is elektrisch vaak al de enige optie – hooguit een plug-in hybride. Daarnaast is het natuurlijk zo dat elektrische auto’s steeds beter en goedkoper worden. Het prijsverschil tussen elektrisch en benzine wordt steeds kleiner. Met andere woorden: er zijn ook veel mensen die gewoon vrijwillig overstappen op elektrisch.

De mogelijke reddingen van de brandstofmotor

Diverse partijen zijn bezig om zogenoemde eFuels te brouwen. Deze synthetische brandstoffen zijn CO2-neutraal en zorgen ervoor dat het bestaande wagenpark duurzamer gebruikt kan worden. Zoals de regels nu staan, mogen auto’s die puur op deze kunstmatige brandstof lopen wél verkocht worden na 2035. Het grote technische probleem is dat eFuels en reguliere brandstof bijna hetzelfde is. Dus hoe zorg je ervoor dat een auto alleen loopt op de synthetische peut?

Lees ook: Wat kost eFuel per liter? En in 2035?

De synthetische brandstof zal waarschijnlijk niet de redding worden van de benzineauto, want kunstbenzine is duur om te maken. Zoals het er nu naar uitziet, is het in de toekomst goedkoper om elektrisch te rijden. Ook zijn er nadelen aan de brandstof, want er is wel lokale uitstoot. De CO2 wordt ergens uit de lucht gehaald om de brandstof te maken, maar je stoot het wel weer ergens anders uit. Een EV is lokaal uitstootloos.

Nog een uitzondering: kleine fabrikanten

Er is een select gezelschap dat na 2035 nog auto’s met volwaardige benzinemotoren mag verkopen voor de openbare weg. Als een autofabrikant minder dan 1.000 auto’s per jaar bouwt, dan mogen ze gewoon auto’s blijven verkopen met een verbrandingsmotor. Denk hierbij aan een Donkervoort. Deze auto’s zijn van zichzelf al duur én worden wel stevig belast vanwege de uitstoot, dus verwacht niet dat dit een aantrekkelijk aanbod zal zijn.

Mag de plug-in hybride wel verkocht worden?

De EU gaat nog kijken naar de plug-in hybride als uitzondering. Deze auto’s hebben een accu en een stekker, maar ook een benzinemotor. Ze kunnen dus grote delen helemaal elektrisch rijden, tegenwoordig zelfs meer dan 100 kilometer. Momenteel zijn deze ook verboden na 2035, maar er wordt nog stevig gelobbyd om deze aandrijflijnen in de showrooms te houden.

Lees meer: Met de nieuwste Golf eHybrid (PHEV) hoef je nooit te tanken (review)

Vanaf wanneer is verkoop van de elektrische auto verplicht?

Wat wel verplicht gaat worden, is de verkoop van nieuwe elektrische auto’s. Of beter gezegd: vanaf 2035 mogen er in de EU geen nieuwe auto’s verkocht worden die CO₂ uitstoten. Dit verbod blijft een heftig punt van discussie, maar vooralsnog is er niets veranderd aan deze doelstelling. Over tien jaar kun je dus alleen nog maar nieuwe elektrische auto’s kopen of auto’s op waterstof. Mocht er een nieuwe aandrijflijn uitgevonden worden zonder CO2-uitstoot, dan is die natuurlijk ook toegestaan.

Vanaf wanneer moet een leaseauto verplicht elektrisch zijn?

Vanaf nu – tenminste, dat was ooit het plan. Het kabinet had besloten dat elke nieuwe leaseauto vanaf 2025 helemaal elektrisch moest zijn. In 2023 werd echter duidelijk dat dit plan niet kon doorgaan. De reden was niet de haalbaarheid, maar het zou teveel geld kosten. De leaserijder moet blijven tanken, zodat er genoeg accijnzen binnenkomen. Dus in die zin is de economie belangrijker dan het vergroenen van Nederland.

Versoepeling van de regels voor fabrikanten

In mei 2025 ging de EU akkoord met een versoepeling van de CO2-regels. Autofabrikanten kregen twee jaar langer de tijd om hun zaakjes op orde te krijgen. Dit gaat om de uitstootregels tot en met 2027, maar staat helemaal los van het verbod in 2035. Als autokoper merk je hier niet heel veel van, behalve dat autofabrikanten hun best gaan doen om het aanbod van nieuwe auto’s zo schoon mogelijk te maken.

In plaats van elk jaar apart te kijken of een fabrikant aan de norm voldoet, mogen ze in de jaren 2025, 2026 en 2027 hun uitstoot gemiddeld over drie jaar laten berekenen. Dus als een autofabrikant in 2025 niet voldoet aan de eisen, zou ie normaal gelijk een boete krijgen. Maar nu kan de autofabrikant dit slechte jaar compenseren door in 2026 en 2027 meer zuinige auto’s te verkopen.

14 reacties op “Vanaf wanneer is de elektrische auto nou echt verplicht? En is de benzineauto dan verboden?”

  1. @Walter Engelaar. De elektrische auto wordt juist steeds meer ingezet om het net te stabiliseren. In een aantal grote steden zijn de deelauto’s juist ideaal daarvoor. Bidirectioneel laden wordt de toekomst en maakt je dan juist zelfredzamer. Maargoed. Sommige mensen willen gewoon heel graag dat er niks veranderd.

    • EV is lokaal uitstootloos.dat is natuurlijk een grote leugen want hoe denk je dat de Aku gemaakt wordt en hoeveel uitstoot dat deze fabricage veroorzaakt en als je dan kijkt hoe de stroom gemaakt wordt in de kolen of gas centrale Dus voor dat het echt zo ver is zal het nog wel een 50 jaar duren als het ooit zo ver zal komen waar ik en de meeste mensen niet in geloven, omdat er meer mogelijkheden zijn B.V. waterstof en synthetische brandstoffen, ze zijn nu nog duur maar hoe meer mensen over stappen hoe goedkoper het wordt kijk maar naar de aankoop van E,V. auto’s die zijn ook al een heel pak goedkoper geworden als bij de heren maar de wil aanwezig is om ook deze alternatieve bespreekbaar te maken.

      • Misschien goed om je toch even te realiseren: Om 1 liter benzine te maken is 6 kWh van dezelfde elektriciteit nodig die jij nu als vervuilend gemaakt bestempelt.
        Daarop rijdt de benzinewagen 15 km, de EV rijdt op 6 kWh 45 km.

        De Accu (ik neem aan dat je met ‘Aku’ niet een “aanhangwagen koppel unit” oftewel trekhaakje bedoelt) is wat vervuilender om te maken maar na 39000 km is door de verdere uitstootloze EV (lokaal inderdaad geen uitstoot en de productie van elekctra is per km schoner dan wat er aan elektra voor een liter benzine is verwoorzaakt) die schade ingehaald, dan is de EV verder 100% schoner dan de ICE.

        Van de weekw as er nog bericht in het nieuws dat door de steeds schonere productie van electra in Nederland, die afstand al kleiner is en nu ca 30.000 km omvat.

        Feit is: de EV IS schoner dan de ICE hoe je het ook wend of keert, de EV stoot over de levensduur veel minder uit dan welke brandstofwagen dan ook. Tot wel 60% minder is wetenschappelijk bewezen.

  2. Electrisch rijden is echt geweldig t.o.v benzine of diesel.
    Velen twijfelen nog maar wij hebben vorig jaar de stap gezet van hybride naar electrisch.
    Het is echt geweldig rijden en thuis opladen aan de zonnepanelen is geheel gratis. 1x per jaar voor een onderhoudsbeurt a 300 euro en dat was het. Wij rijden de Mazda MX 30 meer hebben we niet nodig qua bereik, en elke opladen is voor ons een kleinigheid.

    • Net alsof iedereen thuis kan opladen of een klein bereik moet hebben. De bedrijven welke veel kilometers moeten maken en veel belasting afdragen zijn de dupe. Erg kortzichtig allemaal.

  3. De strop om de fossiele nek wordt steeds meer aangehaald. De soort die zich het snelste aanpast heeft de grootste overlevingskans, hoewel, het skelet van een mammoet brengt meer op dan dat van een dooie mus. Zou het wellicht verstandig zijn om een zeldzame, fossiel aangedreven, auto te kopen en deze te koesteren tot ná 2035?
    En dan de civiele lucht- en scheepvaart. Wanneer worden deze transportvormen in de richting geduwd om over te gaan op het gebruik van waterstof om zich voort te bewegen?

  4. Wat een domme reactie. Defensie is – terecht – vrijgesteld van dit soort zaken. Als je dat verschil niet snapt, ben je echt enorm dom en als je het niet wil snappen ben je een enorme kleuter.

  5. M.a.w. vanaf 2035 mogen (totaal) geen brandstof motoren meer verkocht worden, ALLES elektrisch? Dat is geinig. Dus HEEL defensie gaat vanaf 2035 OOK aan de stekker🤣🤣. Ik zie het al voor me, alleen tanks aan de laadpaal. Actieradius 10 km. De projectielen die ze af moeten vuren dan zeker op luchtdruk? En het projectiel mag niet exploderen, want dat alles geeft OOK weer uitstoot.
    Krijgen we in ieder geval (misschien) uitstoot vrije kernwapens🫢. Ach, dat scheelt weer een hoop doden op het slachtveld. Lekkah weer terug met zwaarden en schilden. Mooi groen idee😉

  6. Nu we in Nederland 72 uur zelfredzaam moeten zijn als de stroom uitvalt, is het misschien handig om de aanschap van een electrische auto te verbieden. Het stroomnet raakt overbelast.

    • Mijn electrieke wagen kan als de stroom wegvalt meer dan 72 uur energie voor mijn huis leveren, die is bidirectioneel.
      Zit jij lekker met je kaarsje en bij mij brand het licht, want ik heb een EV aangeschaft.
      Toedeloeeeeeee

Geef een reactie

(verplicht)