We kunnen je wel weer vertellen dat veel mensen niet uit zichzelf een elektrische auto kopen. Want laten we eerlijk zijn: een benzineauto is gewoon eenvoudiger als het gaat om gemak, zeker als je zelf geen laadpunt hebt. Die conclusie uit dit onderzoek hebben we dus niet als insteek genomen voor dit artikel. Wel zijn er nog een hoop andere interessante bevindingen in het EV- en berijdersonderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Andere open deuren zijn dat de gemiddelde elektrische rijder bovenmodaal verdient en in veel gevallen hoogopgeleid is. Logisch: EV’s zijn duur. Als we een discussie willen losmaken, zouden we zeggen dat de elektrische auto voor de elite is. Maar ook dit laten we even achterwege. Nee, er is iets anders wat interessanter is vinden wij. Want blijkbaar heeft het 56 procent van de mensen die een elektrische auto heeft, ook een tweede auto. Vaak is dit een benzineauto. En dit is niet het opvallendste.

De elektrische auto is de hoofdauto

Wij zouden denken: de elektrische auto is in dat geval de tweede auto. Voor de boodschapjes en om de kinderen naar school te brengen. Maar nee: de elektrische auto wordt in 88 procent van de gevallen voor de meeste ritten gebruikt, zo blijkt het uit het onderzoek. De elektrische auto is dus de hoofdauto. Ergens ook wel logisch: de EV zal in veel gevallen de auto van de zaak zijn en dan betaalt de baas toch de kilometers. En als je thuis laadt en zelf betaalt, is elektrisch rijden ook nog goedkoper.

Wel zijn er mensen die de brandstofauto als hoofdauto hebben en een elektrische auto ‘voor erbij’ nemen. Dit is dan vaak een EV met een actieradius minder dan 300 kilometer. Toen de SEPP-regeling nog actief was, was een Renault Zoe bijna gratis als occasion. En ook nu kun je voor zo’n 12.000 euro een Mazda MX-30 kopen uit 2020. Dan rij je goed en goedkoop.

Private lease is doorslaggevend

Dit vonden we ook wel een interessante: private lease is een reden dat veel particulieren voor de EV gaan. Dit snappen we heel goed: je weet niet wat de afschrijving doet de komende jaren én je wilt zelf niet met de kosten zitten als er iets stuk gaat aan bijvoorbeeld de accu. Volgens het onderzoek is voor 63 procent van de ondervraagden private lease doorslaggevend voor het nemen van een EV. Moesten ze zelf kopen, dan hadden ze geen EV genomen.

Nog even over de mensen die geen EV rijden zonder subsidie

Opvallend is dat de overheid zelf deze conclusie aanvoert als titel voor het nieuwsbericht: één op de drie elektrische rijders overweegt overstap naar brandstof bij afbouw belastingvoordelen. Toch opvallend. Mensen die een EV en een benzineauto hebben, pakken vaker hun EV. Maar als ze dan straks een nieuwe auto moeten kiezen, gaan ze toch weer liever voor de benzineauto. Is een EV dan toch wel de fijnere auto, maar niet fijn genoeg om een prijsverschil te betalen? Het is overigens geen onlogische conclusie.

Sterker nog: het is een open deur. In Nederland, maar eigenlijk overal, draait het vooral om geld. Dat zag je al bij de Outlander PHEV: met 0 procent bijtelling ging de auto als een dolle stier. En toen zag je het bij de Tesla Model 3. Het rijden van een elektrische auto vereist wat aanpassingsvermogen en wat planning. En al helemaal als een EV duurder is, kiezen mensen liever voor het gemak van iets dat ze kennen. En dat snappen we best. Aan de overheid dus de taak om mensen weer te stimuleren, is de conclusie.

21 reacties op “Veel EV-rijders hebben er een benzineauto naast, maar dat is niet het bijzonderste”

  1. Nu een model 3 en een Lynk & Co op de oprit. De enige reden dat de lynk en co vorig jaar erbij is gekomen is dat een Model Y 2 keer zo duur is. Nog even sparen dan wordt ook die vervangen door volledig elektrisch. De 2e auto moet een trekhaak met trekgewicht hebben, vandaar de Lynk.
    Elk ritje voorbij de elektrische actieradius van de Lynk gaat met de model 3, zelfs naar wintersport 1200km verderop.

  2. Heb zowel een elektrische (e208) als een benzine auto (5008). Door eigen oprit, laadpaal en zonnepanelen is de elektrische veel goedkoper, maar ook het gemak van nooit meer langs een tankstation te hoeven is heerlijk. Ik rijd bijna alles elektrisch, alleen als ik het op 1 accu niet red pak ik de benzineauto. Als je geen eigen laat infrastructuur hebt zie ik eigenlijk alleen maar nadelen, misschien moeten we als la d maar gaan accepteren dat beide nodig zijn.

  3. Mijn ervaring met eigen wagenpark: EV geeft qua zitpositie meer bestelwagen gevoel, stoel te hoog en stuur staat te ver weg. Alles via touchscherm met veel te veel bs op hoofdscherm. Bijladen onderweg gaat veel trager (kost veel tijd dus) dan auto en snellader aankunnen en bovenal wegligging kan niet tippen aan de ice, die ruim 600 kg lichter is. Ice heeft coupevorm, sportstoelen, lsd, eenvoudige bediening, via obd poort alle std instellingen gedaan, top onderstel en fijne 6 in lijn, daar kan de ev niet aan tippen ook al is ie duurder. EV heeft nog veel ontwikkeling nodig voordat het een gelijkwaardig alternatief is voor de auto liefhebber.

  4. Wij rijden nu 4 jaar met een EV (VW ID.3), zijn daar aan gewend en hebben daarnaast een 7-zits ICE waar we alleen mee mee rijden als het nodig is. Een eigen laadpaal met zonnepanelen is in de winter supergoedkoop en in de zomer heel goedkoop zo niet ‘gratis’ (zonnepanelen kosten wel geld bij aanschaf).
    Onderhoud heb je nauwelijks nog. Onze 7-zitter wordt dit jaar vervangen voor een EV en onze 1e EV wordt volgend jaar vervangen voor een nieuwe EV. Wij hoeven er niet over na te denken, een EV is goedkoper in gebruik, ook met wegenbelasting en bovendien veel comfortabeler. De actieradius? Voor ons geen probleem, 100 km bijladen gaat zo snel en dan zijn we altijd wel weer thuis.

  5. Je hebt (helaas) gelijk. Maar wat wil je. BBB is gesponsord door big-agri en Wilders door Rusland en Israel. Die moeten hun vriendjes tevreden houden. Dat is voor dat soort populisten veel belangrijker dan iets goed doen voor Nederland.

  6. Waarom moet de overheid iets doen. Laat de fabrikanten werken aan betaalbare elektrische autos. Het enige dat de overheid moet doen is de auto niet als melkkoe gebruiken

  7. Ik heb naast mijn Model 3 Performance een laatste generatie Audi TT en een Lotus Elise S3.
    Eerlijk gezegd rijd ik die laatste twee alleen voor onderhoud. Ze zijn best wel saai en slecht in vergelijking tot de Performance. Targa dak op de Elise is wel leuk, maar mijn vriendin is altijd bang voor UV.

  8. Helaas werkt de huidige coalitie het elektrisch rijden tegen door de MRB in strijd met een eerder aangenomen voorstel van de Tweede Kamer versneld te verhogen (onbehoorlijk bestuur aldus de ANWB). Het gekke is dat zwaar vervuilende oldtimers, brommers en trekkers geen MRB betalen en dan gaat dit kabinet ook nog rode diesel voor trekkers sponsoren. Hierdoor stijgen door vieze lucht de zorgkosten en worden andere klimaatmaatregelen nodig en sponsoren we fossiele dictators als Poetin en Iran.

  9. Maar hoeveel hebben een eigen laad mogelijkheid op eigen terrein. Toch wel vaak mensen met meer budget. Want een kabel over het trottoir of door de lucht is uit den boze

  10. Wat rijdt mijn XPENG G6 perf. fijn. Thuis overdag opladen via zonnecellen, savonds naar het werk. Wat rottig voor de grootverdieners. Sterkte met aannames nieuwsmakers.

  11. Ik zou persoonlijk echt geen brandstofauto meer overwegen. Elektrisch is zo verschrikkelijk veel fijner en beter voor mens en milieu. Maar helaas wordt het wel steeds duurder. Als het zo doorgaat komt er natuurlijk toch ergens een punt waar het gewoon niet meer te betalen is. Ook niet via lease. Gelukkig nu nog niet het geval, nieuwe EV staat in bestelling!

  12. @kees; omdat ik je vraag wel interessant en grappig vond heb ik even gerekend. Ik heb vorig jaar 22 ritten gemaakt die langer waren dan 500km.

  13. @Frans:
    Deze ‘wereldprimeur’ overdrijft enorm en is waarschijnlijk gebaseerd op speculatie of misinterpretatie van het door jou gelezen artikel. Waterstofpoeder is een interessant onderzoeksgebied, maar de genoemde prestaties zijn onrealistisch en totaal niet wetenschappelijk onderbouwd.

  14. Hoe is het mogelijk dat deze wereldprimeur 2017 van waterstofpoeder zo word doodgezwegen, 50 kg actieradius 12.000 km, een 40 tond truc naar Bercelona retour 1200 l diesel? Op deze korrels 350 kg emissievrij, binnen 20 jaren de hele wereld schoon.

  15. “Want laten we eerlijk zijn: een benzineauto is gewoon eenvoudiger als het gaat om gemak, zeker als je zelf geen laadpunt hebt.”. Het omgekeerde geldt juist: als je zelf een laadpunt hebt, dan is een EV gewoon eenvoudiger. Nooit meer naar een tankstation, altijd met een volle accu van huis. Alleen als je ritten van 500km hebt, is het een beetje aanpassen, maar zeg nou zelf hoe vaak komt dat voor per jaar?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear