We kunnen je wel weer vertellen dat veel mensen niet uit zichzelf een elektrische auto kopen. Want laten we eerlijk zijn: een benzineauto is gewoon eenvoudiger als het gaat om gemak, zeker als je zelf geen laadpunt hebt. Die conclusie uit dit onderzoek hebben we dus niet als insteek genomen voor dit artikel. Wel zijn er nog een hoop andere interessante bevindingen in het EV- en berijdersonderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Andere open deuren zijn dat de gemiddelde elektrische rijder bovenmodaal verdient en in veel gevallen hoogopgeleid is. Logisch: EV’s zijn duur. Als we een discussie willen losmaken, zouden we zeggen dat de elektrische auto voor de elite is. Maar ook dit laten we even achterwege. Nee, er is iets anders wat interessanter is vinden wij. Want blijkbaar heeft het 56 procent van de mensen die een elektrische auto heeft, ook een tweede auto. Vaak is dit een benzineauto. En dit is niet het opvallendste.

De elektrische auto is de hoofdauto

Wij zouden denken: de elektrische auto is in dat geval de tweede auto. Voor de boodschapjes en om de kinderen naar school te brengen. Maar nee: de elektrische auto wordt in 88 procent van de gevallen voor de meeste ritten gebruikt, zo blijkt het uit het onderzoek. De elektrische auto is dus de hoofdauto. Ergens ook wel logisch: de EV zal in veel gevallen de auto van de zaak zijn en dan betaalt de baas toch de kilometers. En als je thuis laadt en zelf betaalt, is elektrisch rijden ook nog goedkoper.

Wel zijn er mensen die de brandstofauto als hoofdauto hebben en een elektrische auto ‘voor erbij’ nemen. Dit is dan vaak een EV met een actieradius minder dan 300 kilometer. Toen de SEPP-regeling nog actief was, was een Renault Zoe bijna gratis als occasion. En ook nu kun je voor zo’n 12.000 euro een Mazda MX-30 kopen uit 2020. Dan rij je goed en goedkoop.

Private lease is doorslaggevend

Dit vonden we ook wel een interessante: private lease is een reden dat veel particulieren voor de EV gaan. Dit snappen we heel goed: je weet niet wat de afschrijving doet de komende jaren én je wilt zelf niet met de kosten zitten als er iets stuk gaat aan bijvoorbeeld de accu. Volgens het onderzoek is voor 63 procent van de ondervraagden private lease doorslaggevend voor het nemen van een EV. Moesten ze zelf kopen, dan hadden ze geen EV genomen.

Nog even over de mensen die geen EV rijden zonder subsidie

Opvallend is dat de overheid zelf deze conclusie aanvoert als titel voor het nieuwsbericht: één op de drie elektrische rijders overweegt overstap naar brandstof bij afbouw belastingvoordelen. Toch opvallend. Mensen die een EV en een benzineauto hebben, pakken vaker hun EV. Maar als ze dan straks een nieuwe auto moeten kiezen, gaan ze toch weer liever voor de benzineauto. Is een EV dan toch wel de fijnere auto, maar niet fijn genoeg om een prijsverschil te betalen? Het is overigens geen onlogische conclusie.

Sterker nog: het is een open deur. In Nederland, maar eigenlijk overal, draait het vooral om geld. Dat zag je al bij de Outlander PHEV: met 0 procent bijtelling ging de auto als een dolle stier. En toen zag je het bij de Tesla Model 3. Het rijden van een elektrische auto vereist wat aanpassingsvermogen en wat planning. En al helemaal als een EV duurder is, kiezen mensen liever voor het gemak van iets dat ze kennen. En dat snappen we best. Aan de overheid dus de taak om mensen weer te stimuleren, is de conclusie.

4 reacties op “Veel EV-rijders hebben er een benzineauto naast, maar dat is niet het bijzonderste”

  1. @kees; omdat ik je vraag wel interessant en grappig vond heb ik even gerekend. Ik heb vorig jaar 22 ritten gemaakt die langer waren dan 500km.

  2. @Frans:
    Deze ‘wereldprimeur’ overdrijft enorm en is waarschijnlijk gebaseerd op speculatie of misinterpretatie van het door jou gelezen artikel. Waterstofpoeder is een interessant onderzoeksgebied, maar de genoemde prestaties zijn onrealistisch en totaal niet wetenschappelijk onderbouwd.

  3. Hoe is het mogelijk dat deze wereldprimeur 2017 van waterstofpoeder zo word doodgezwegen, 50 kg actieradius 12.000 km, een 40 tond truc naar Bercelona retour 1200 l diesel? Op deze korrels 350 kg emissievrij, binnen 20 jaren de hele wereld schoon.

  4. “Want laten we eerlijk zijn: een benzineauto is gewoon eenvoudiger als het gaat om gemak, zeker als je zelf geen laadpunt hebt.”. Het omgekeerde geldt juist: als je zelf een laadpunt hebt, dan is een EV gewoon eenvoudiger. Nooit meer naar een tankstation, altijd met een volle accu van huis. Alleen als je ritten van 500km hebt, is het een beetje aanpassen, maar zeg nou zelf hoe vaak komt dat voor per jaar?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear