De bewuste rijder laat de auto rustig uitrollen wanneer de maximumsnelheid omlaag gaat. Dat hebben de Doeks uut Hasselt ons geleerd. We weten dat geen enkele rechtschapen TopGear-lezer ooit moedwillig de wet zou overtreden, maar wat als je nu de auto te lang laat uitrollen als de matrixborden 50 aangeven in een trajectcontrole? Past de trajectcontrole zich aan aan de snelheid op de matrixborden?
Meestal geven de matrixborden 50 aan omdat er een file is. Het is dus sowieso verstandig om de snelheid te minderen en waarschijnlijk kún je niet eens harder rijden door de file. Als er bijvoorbeeld een auto met pech op de vluchtstrook staat, dan geven de borden vaak 70 aan. Aan de hand van hoe weinig mensen luisteren naar die tijdelijke maximumsnelheid, kun je al raden wat het antwoord is. Je krijgt géén boete thuis als je harder rijdt dan de matrixborden aangeven.
Helemaal geen boete van trajectcontrole
Voordat je verder leest, moet je beloven dit niet als advies te beschouwen: op het moment dat de matrixborden aangaan, kun je geen snelheidsboete meer krijgen van de trajectcontrole. Het Openbaar Ministerie vertelt aan TopGear: ‘Alle trajectcontrolesystemen worden uitgeschakeld zodra matrixborden een afwijkende maximumsnelheid aangeven. Het systeem koppelen aan de snelheid van de matrixborden kan niet, omdat de afstand waarop een aangepaste snelheidslimiet geldt, verschilt.’
Het OM licht verder toe: ‘Meetpunten meten de gemiddelde snelheid over de afstand die is afgelegd tussen de meetpunten (een sectie). Als er binnen een sectie twee verschillende snelheidslimieten gelden, heeft het geen zin om de gemiddelde snelheid te meten en is ook niet duidelijk op welke limiet er gecontroleerd moet worden binnen die sectie.’
Lees ook: Op deze tijdstippen staan de trajectcontroles in Nederland uit.
Op negen snelwegen in Nederland worden de trajectcontroles binnenkort vervangen met nieuwe systemen. Ook de nieuwe systemen zullen worden uitgeschakeld wanneer de matrixborden een andere snelheid aangeven. Daarnaast zijn er vaste tijdstippen elke dag wanneer bepaalde trajectcontroles sowieso uitgeschakeld zijn.
De enige uitzondering is de A12 bij de Galecopperbrug
Er is één trajectcontrole in Nederland waarbij de maximumsnelheid wel is aangepast. Op de Galecopperbrug op de A12 bij Nieuwegein vallen de wegwerkzaamheden binnen een sectie van de trajectcontrole. Voor het eerst heeft het Openbaar Ministerie daar in 2022 de boetegrens van de trajectcontrole aangepast. Hierbij is de snelheid dus voor een langere tijd aangepast.
De boetes kunnen wel duurder zijn
Alleen omdat de trajectcontrole uitgeschakeld wordt wanneer de matrixborden oplichten, betekent dit nog niet dat je geen boete kunt rijden. Sterker nog: als je door een politieauto of een flitser gepakt wordt in wegwerkzaamheden, dan is de boete zelfs hoger. Bij 5 km/u te hard betaal je geen 33 euro, maar 44 euro. Bij 20 te hard gaat de boete naar de 282 euro in plaats van 223 euro.
Lees ook: Zo hoog zijn de snelheidsboetes in 2025
Bas heeft op 14 december 2024 geschreven:
Dat vraag ik me al een tijdje af over de galecopperbrug bij utrecht… het traject is langer dan het 70 stuk, dus wordt er dan een gemiddelde gerekend?
Fons heeft op 14 december 2024 geschreven:
De aanduidinge van die snelheid zonder dat het getal is omcikeld met een rode cirkel zal en kan iet worden gezien als een maximale toegestane rijsnelheid !!!
Driekus09 heeft op 14 december 2024 geschreven:
Dat is grote onzin. De snelheid op het matrixbord kán en móet gezien worden als de maximaal toegestane rijsnelheid, omdat het precies dat aangeeft. Begin anders eens met rijles, dan leert u ook de verkeersregels.
Caddy heeft op 14 december 2024 geschreven:
Inderdaad. Verkeersbord A3 in het RVV heeft geen rode rand. Om nog maar eens extra het misverstand uit de wereld te helpen dat een matrixbord een adviessnelheid aan zou duiden, hebben ze uit goede wil er een rode rand omheen gezet. Maar hoe dan ook is het altijd de maximumsnelheid.
Wout heeft op 14 december 2024 geschreven:
Klein puntje. Hier controleren ze niet direct achter het snelheidsbord, in Duitsland wel. Dus zorg dat je op tijd uitgerold bent.