
Even leek het erop dat de EU ons favoriete gewichtsbesparende wondermateriaal op de zwarte lijst wilde zetten. Koolstofvezel – oftewel carbon – stond in een amendement (voorstel) van het Europees Parlement ineens in hetzelfde rijtje als kwik en cadmium. Niet echt de club waar je als hightech supermateriaal tussen wil staan. Lichte paniek dus, vooral bij fabrikanten die carbon gebruiken om hun auto’s lichter, sneller en stijver te maken. En natuurlijk bij tuners.
Maar: vals alarm. Volgens Motor1 Italië heeft het Europees Parlement inmiddels laten weten dat er geen verbod komt op het gebruik van koolstofvezel in auto’s na 2029. Het ging om een eerste voorstel binnen de discussie over herbruikbare en recyclebare materialen. Carbon werd genoemd als ‘potentieel zorgwekkend’, maar dat betekent niet automatisch dat het verboden wordt. Sterker nog: het wordt voorlopig dus niet verboden.
Waarom de EU een verbod op koolstofvezel overwoog
De zorgen komen niet uit de lucht vallen. Carbon mag dan licht en supersterk zijn, het is ook een drama om te recyclen. De vezels kunnen zich verspreiden in de lucht en dat is schadelijk voor de mens. Het spul is moeilijk te scheiden van andere materialen en het veroorzaakt mogelijk storingen in recyclingsystemen. Niet handig als je net regels probeert te maken voor duurzame sloop en hergebruik van auto’s – vandaar dat het op de lijst van zorgwekkende materialen stond.
Carbon mag blijven – maar de discussie is nog niet klaar
Voor nu verandert er dus niets: carbon mag in motorkappen, dakpanelen, sportstoelen en spoilers blijven zitten. Maar de EU heeft het materiaal wel in het vizier. En dat kan betekenen dat fabrikanten in de toekomst beter moeten onderbouwen waarom ze koolstofvezel gebruiken. Misschien is het tijd voor een eigen herenakkoord tussen de automerken? Misschien eentje waarin staat dat carbon alleen gebruikt mag worden als het een functie heeft. En niet als loos plakkertje.
Goed geformuleerd Hans!
Ja, da’s net zo iets als van Porsche naar Trabant 😂
Is Carbon ook niet gevaarlijk bij een aanrijding? Versplintering etc?
Ze maken zich dus wel druk om de carbon gebruikt in de automotive industrie maar niet om dezelfde effecten van polyester dat gebruikt wordt in de windmolenparken, door slijtage worden de polyester vezels tot miniscule stukjes afgebroken en over enorme afstanden verspreid met alle gevolgen van dien voor flora , fauna en de mens ! Hoezo meten met twee maten?
Van carbon vezels op naar hennep vezels zou ik zeggen..